miercuri, 22 februarie 2023

În 2022, viteza medie de încărcare a internetului fix a crescut cu peste 50% față de 2021

În anul 2022, conform datelor statistice elaborate de ANCOM prin intermediul platformei Netograf, utilizatorii din România au avut acces la o viteză medie de download de 533 Mbps pentru internetul fix prin cablu, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 17% față de anul anterior, anunță autoritatea printr-un comunicat remis către HD Satelit România.


Conector internet - imagine realizată de HD Satelit România

De asemenea, viteză medie de upload a crescut cu 52% față de anul 2021, ajungând la 455 Mbps. Aceste cifre au fost înregistrate la nivelul primilor 5 furnizori de internet fix în funcție de numărul de conexiuni. În cazul internetului mobil, utilizatorii din România au experimentat o viteză medie de download de 38 Mbps în anul 2022, ceea ce reprezintă o creștere de 26% față de anul precedent. De asemenea, viteza medie de upload a crescut cu 46% în aceeași perioadă, ajungând la 15 Mbps.

Din analiza statisticilor pentru internetul fix în anul 2022, se poate observa o tendință de echilibrare între vitezele de upload și download pentru furnizorii mari de pe piața din România. Această tendință sugerează o adaptare a serviciilor de comunicații electronice la nevoile extinse ale utilizatorilor și semnalează debutul unei digitalizări de masă. În acest sens, serviciile de acces la internet se pregătesc pentru a sprijini o utilizare intensivă a serviciilor de conținut peste internet, care necesită și o viteză uplink semnificativă, cum ar fi telemunca sau teleșcoala.

În ceea ce privește vitezele medii de transfer al datelor pentru serviciul mobil de acces la internet, se remarcă o creștere semnificativă, chiar și în absența unor implementări naționale semnificative ale tehnologiilor mobile 5G. Totodată, este foarte probabil că efectele licențelor de utilizare a spectrului mobil acordate la finalul anului 2022 asupra vitezelor medii de transfer al datelor se vor vedea începând de anul curent, luând în considerare experiența altor state și regiuni privind implementarea 5G.

Viteză internet fix

În anul 2022, conform testelor efectuate de utilizatori pe platforma Netograf, viteza medie de download pentru internetul fix prin cablu a crescut cu aproximativ 17% față de anul anterior, atingând valoarea de 533 Mbps, iar viteza medie de upload a înregistrat o creștere semnificativă de 52%, ajungând la 455 Mbps, la nivelul primilor 5 furnizori de internet fix în funcție de numărul de conexiuni. În ceea ce privește vitezele de acces la internet prin conexiuni wifi, utilizatorii au experimentat o creștere de 20% la nivel național a vitezei medii de download, care a ajuns la 135 Mbps în anul 2022, și o creștere de 25% a vitezei medii de upload, ajungând la 111 Mbps, față de anul 2021.

Viteză internet mobil

Potrivit testelor efectuate de utilizatorii platformei Netograf în anul 2022, viteza medie de download pentru serviciul de acces la internet mobil în România a crescut cu 26% față de anul anterior, ajungând la 38 Mbps, în timp ce viteza medie de upload a crescut cu 46%, ajungând la 15 Mbps. Aceste rezultate reflectă o îmbunătățire semnificativă a performanței serviciului de acces la internet mobil în țară și sugerează că furnizorii de servicii de comunicații electronice au reușit să adapteze serviciile lor la nevoile extinse ale utilizatorilor.

Despre Netograf

Netograf este o platformă electronică dezvoltată de ANCOM, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, pentru a oferi utilizatorilor de internet din România un instrument independent, obiectiv și gratuit pentru a verifica permanent calitatea serviciului de acces la internet pe care îl plătesc. Această platformă permite utilizatorilor să verifice dacă serviciul pe care îl utilizează respectă calitatea prevăzută în oferta și în contractul încheiat, oferindu-le acces și la statistici ale valorilor parametrilor de calitate obținute prin testele realizate de utilizatorii Netograf. Platforma Netograf cuprinde o aplicație web, o aplicație desktop pentru terminale fixe care poate fi descărcată de pe www.netograf.ro și aplicații mobile pentru sistemele de operare Android și iOS disponibile în magazinele dedicate, cum ar fi Google Play pentru Android și App Store pentru iOS.


Niciun comentariu despre subiectul „În 2022, viteza medie de încărcare a internetului fix a crescut cu peste 50% față de 2021”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile