joi, 20 aprilie 2023

TVR FOLCLOR are licențe de emisie. Va emite și în HD.

În cadrul ședinței CNA de astăzi, 20 aprilie 2023, Societatea Română de Televiziune a obținut licențe audiovizuale pentru TVR Folclor, un nou canal tv muzical. Solicitarea a fost aprobată în unanimitate de către membrii CNA participanți la ședință.

Imagine decorativă realizată de HD Satelit România (nu este o captură din pachetul grafic al noii televiziuni TVR Folclor)

Societatea Română de Televiziune a solicitat licențele audiovizuale necesare difuzării postului TVR FOLCLOR prin satelit și în sistem digital terestru, oferind astfel mai multe informații interesante despre acest nou canal tv.

Astfel, TVR FOLCLOR va avea un format tematic de bază, axat pe cultură, tradiții și folclor, așa cum era de așteptat din denumirea sa. Difuzarea va fi pe întreg teritoriul național.

Formatul de difuzare prin satelit pentru TVR FOLCLOR va fi High Definition, fără a folosi acronimul HD în denumire. Pe multiplexul digital terestru MUX 1 (DVB-T2), difuzarea va fi în SD, dar în mod liber (FTA, necriptat).  Va fi desigur, transmis și prin alte rețele de comunicatii electronice (cablu tv și altele).

Conținutul serviciului de programe difuzat prin satelit va fi identic cu cel difuzat în sistemul digital terestru.

Canalul TVR FOLCLOR va difuza și conținut din arhiva SRTV și va fi integrat în platforma TVR Plus, care oferă servicii de streaming tv online pentru Societatea Română de Televiziune.

Structura serviciului de programe a TVR FOLCLOR, în funcție de sursele de proveniență, va fi următoarea: producție proprie 60%, producții audiovizuale ale altor producători (filme documentare) 40%. Nu vor exista programe preluate sau retransmise de la alte posturi tv.

Procentul rezervat operelor audiovizuale românești (și implicit europene) va fi de 60%, iar procentul rezervat operelor audiovizuale europene create de producători independenți va fi de 15%, din care recente 7%.

Structura serviciului de programe a TVR FOLCLOR va include programe de informare (7%), programe de divertisment și alte tipuri de programe(77%), precum si publicitate si teleshopping (16%)

Orarul de difuzare va fi de 24 ore / zi (cu reluări de luni până vineri de 12 ore /zi, iar sâmbăta și duminica de 9 ore/zi).

Președintele Televiziunii Române a explicat: "La fel ca TVR Sport, si TVR Folclor este  un proiect și un canal împotriva curentului. La fel ca și în cazul sportului, mai sunt canale care difuzează muzică folclorică. Dar acestea se mulează prea mult pe gusturi la modă din muzica populară, dar care, din punctul nostru de vedere, nu au foarte multă legătură cu ce este valoros și merită conservat și oferit mai departe. TVR are o arhivă consistentă, este un depozitar al unor comori: avem zeci de ani de Tezaur Folcloric, unde oameni dedicați s-au străduit să găsească pe acei rapsozi care au păstrat cât mai curat spiritul popular autentic. Au făcut eforturi majore să conserve muzică interpretată la instrumente care astăzi sunt aproape dispărute. Foarte puțini oameni, care știu despre acestea, au cules cu adevărat folclor în parteneriat cu Muzeul Țăranului, cu Academia Română, au documentat într-un mod foarte solid și serios tot ce ține de această dimensiune a identității noastre. Toate acestea se află în acest moment în arhiva Televiziunii Române, iar TVR Folclor își propune să le scoată la lumină. Degeaba are Televiziunea Româna zeci de mii de ore de tezaur folcloric, dacă nu ai unde să le difuzezi. Nu le poți pune doar pe canale online, mai ales că publicul pentru acest tip de muzică încă se uită la televizor. Fără un TVR Folclor, aceasta parte importantă a Televiziunii Române ar rămâne nevalorificată. Evident, nu ne vom concentra doar pe muzică populară, ci vom încerca sa acoperim tot spectrul care ține de identitatea culturală națională, si anume să avem emisiuni despre etnografie și folclor autentic. să avem o reflectare a vieții satului și în dimensiunea contemporană, dar și în cea atemporală, perenă. Vom fi un contrapunct la curentul existent, care mai degrabă ne îndepărtează de fibra identitară, decât ne apropie."

Printre programele din grila propusă de TVR Folclor se numără: "Popasuri folclorice", "Calendarul zilei", "Program informativ rural", "Din muzica popoarelor" (tradiții si folclor ale minorităților naționale), "Zestrea", "Cântec și poveste" ( studiourile regionale), "Magazin etnografic", "Tezaur folcloric", "Magazin agrar", "Talent Show Folclor", concerte, festivaluri folclorice și altele.

În cadrul aceleași ședințe CNA a fost acordate licențe și pentru televiziunea TVR SPORT. Mai multe detalii interesante despre canalul TVR Sport puteți citi dând click AICI.

Versiunea video a acestei știri poate fi vizionată mai jos sau pe canalul de Youtube al HD Satelit.

 
UPDATE 23 noiembrie 2023: TVR Folclor a început să emită în teste HD prin satelit. Lansarea oficială va avea loc pe 27 noiembrie 2023. Imagini și mai multe detalii găsiți dând click AICI.


8 comentarii despre subiectul „TVR FOLCLOR are licențe de emisie. Va emite și în HD.”:
Anonim

Se pare că TVR Folclor va fi o gura de aer pentru cei care iubesc folclorul autentic!

Anonim

Ar putea și Tvr antena satelor cum este Rádio antena satelor

Anonim

Un post cu documentare si știință nu puteau sa facă?

Anonim

Puteau să facă. Dar ce audiențe ar fi avut, cu uriașa concurență de la canale de documentare consacrate?... Urmărești constant Teleenciclopedia? Sau măcar, când te-ai uitat ultima dată la Teleenciclopedia pe TVR? Răspunsul la această întrebare îți va oferi un răspuns la întrebarea ta...

Anonim

Probabil nu îl voi băga în grila personală, dar este un program cu audiență garantată pentru unele segmente de populație. Ceea ce este foarte bine.

Anonim

Eu zic ca atunci cand il vom vedea, ne vom da seama ca e diferit de toate celelalte canale de folclor, va fi altceva.

Anonim

Bravo tuturor care fac un standard din HD ! Doar Național TV a rămas de căruță.

Anonim

Felicitări TVR pentru promovarea folclorului autentic

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile