miercuri, 20 decembrie 2023

S-a decis: banda de 470–694 MHz rămâne în continuare alocată pentru televiziunea digitală terestră și PMSE în Europa, Orientul Mijlociu, Africa și părți din Asia

La Conferința Mondială de Radiocomunicații (WRC-23) din Dubai, care și-a încheiat lucrările pe 15 decembrie 2023, aproximativ 3.900 de delegați din 163 de țări au deliberat asupra utilizării viitoare a unei game largi de benzi de radiofrecvență. În cadrul acestor discuții, s-a ajuns la un acord semnificativ pentru membrii EBU (Uniunea Europeană de Radiodifuziune), mai ales în ceea ce privește banda UHF. Rezultatul final al WRC-23 păstrează alocarea primară pentru serviciile de radiodifuziune în banda de 470–694 MHz în Regiunea 1, care include Europa, Orientul Mijlociu, Africa și părți din Asia, oferind totodată oportunitatea serviciilor mobile pe bază națională.

Antene exterioare de recepție televiziune digitală terestră - Imagine decorativa realizat5a de HD Satelit România

Statutul regulator al aplicațiilor PMSE (programme making and special events), precum microfoanele wireless, rămâne neschimbat, iar o revizuire a utilizării spectrului și a necesităților viitoare este prevăzută pentru WRC-31.

EBU și membrii săi au contribuit substanțial la pregătirea WRC-23 și au participat activ la conferință, colaborând cu alți actori interesați de televiziunea terestră digitală și PMSE, inclusiv mai multe administrații europene și africane.

Conform studiilor realizate de Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), devenise clar că serviciile mobile și cele de transmisie TV nu pot coexista în același spectru fără a se interfera reciproc, ridicând astfel semne de întrebare cu privire la viabilitatea și eficiența acestei coexistențe. Industria telecomunicațiilor mobile a exercitat o presiune considerabilă pentru a extinde alocarea spectrului UHF pentru utilizarea în tehnologiile 4G și 5G, pentru o adăuga astfel la benzile deja alocate în conferințele WRC anterioare, cum ar fi benzile de 900, 800 și 700 MHz.

Directorul de Tehnologie și Inovație al EBU, Antonio Arcidiacono, a subliniat că decizia reprezintă un rezultat pozitiv pentru membrii EBU, deoarece răspunde elementelor cheie ale poziției EBU. Majoritatea membrilor EBU utilizează televiziunea terestră digitală și toți folosesc aplicații PMSE, iar banda UHF este singurul spectru global disponibil pentru aceste servicii. Decizia WRC-23 asigură un acces continuu la spectru și condiții regulatorii stabile, esențiale pentru investiții și evoluția televiziunii terestre digitale și PMSE, inclusiv introducerea de noi tehnologii precum UHDTV, 5G Broadcast și WMAS (sisteme audio multicanal wireless).


4 comentarii despre subiectul „S-a decis: banda de 470–694 MHz rămâne în continuare alocată pentru televiziunea digitală terestră și PMSE în Europa, Orientul Mijlociu, Africa și părți din Asia”:
Anonim

Decizia WRC-23 pare să fie un echilibru între nevoile industriei de televiziune și cele ale telecomunicațiilor. E un compromis necesar. Mă întreb cum va influența asta pe termen lung evoluția tehnologiilor 4G și 5G.

Anonim

Am citit că în alte țări există deja planuri de a folosi spectrul UHF pentru 5G. Oare cum se vor descurca acum?

Anonim

Cred că fiecare țară va trebui să se adapteze. Important e că televiziunea digitală terestră rămâne protejată. Sunt curios cum va evolua tv digital terestru în acest context, cu păstrarea benzii UHF.

Anonim

Stabilitatea spectrului poate însemna investiții mai eficiente și, eventual, prețuri mai accesibile. Important e că decizia WRC-23 protejează interesele televiziunii terestre și oferă o bază solidă pentru viitor.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile