vineri, 26 ianuarie 2024

Câte amezi a aplicat ANCOM anul trecut?

În cursul anului 2023, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a efectuat un total de 3.579 inspecții pentru a asigura conformitatea cu legislația și reglementările stabilite de autoritate, conform unui comunicat remis către HD Satelit România.

Lipsă semnal TV - imagine decorativă realizată de HD satelit România

Aceste măsuri au fost luate pentru a stimula competiția în domeniile comunicațiilor electronice și serviciilor poștale, precum și pentru a proteja interesele și drepturile consumatorilor. Ca rezultat al acestor inspecții, ANCOM a emis 171 de notificări, a distribuit 742 de avertismente și a impus 446 de sancțiuni pecuniare, totalizând o sumă de 2.857.000 de lei. Această sumă a fost încasată ca venit pentru bugetul statului.

În cursul anului anterior, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a desfășurat un total de 2.020 de inspecții în sectorul comunicațiilor electronice. În urma acestor inspecții, operatorii care nu au respectat reglementările au primit 171 de notificări, 248 de avertismente și au fost sancționați cu 177 de amenzi, totalizând 1.778.500 de lei. Din acestea, 132 de amenzi, însumând 1.376.500 de lei, au fost impuse operatorilor de telefonie pentru încălcări precum nerespectarea procedurilor contractuale cu clienții, ignorarea regulamentelor de roaming, probleme în procesul de portabilitate și comunicarea inadecvată a modificărilor contractuale. Cea mai severă sancțiune, de 40.000 de lei, a fost impusă pentru oferirea de servicii fără contracte legale cu abonații. În același an, ANCOM a finalizat o campanie axată pe respectarea regulilor de portabilitate a numerelor de telefonie mobilă prepaid și postpaid, efectuând 164 de controale naționale și aplicând 16 amenzi totalizând 160.000 de lei. De asemenea, ANCOM a aplicat 2 amenzi în valoare de 20.000 de lei furnizorilor de servicii de acces la internet pentru oferirea de servicii fără contracte adecvate cu abonații. Furnizorii de servicii TV și radio au primit 10 amenzi ce au totalizat 96.000 de lei, majoritatea pentru nerespectarea specificațiilor tehnice sau a condițiilor din autorizațiile lor. Operatorii de rețele CATV au fost penalizați cu 23 de amenzi, în valoare totală de 211.000 de lei, pentru nerespectarea regimului de autorizare, cea mai mare amendă fiind de 35.000 de lei, aplicată pentru lipsa contractelor legale cu abonații. În sectorul radiocomunicațiilor, au fost impuse 10 amenzi totalizând 75.000 de lei pentru utilizarea neautorizată a frecvențelor și nerespectarea specificațiilor tehnice și operaționale, cea mai gravă amendă, de 30.000 de lei, fiind pentru încălcarea condițiilor de licență, inclusiv acoperirea insuficientă cu servicii de comunicații electronice.

În sectorul echipamentelor radio și al conformității electromagnetice, autoritatea națională de reglementare în comunicații a realizat 1.046 de inspecții, rezultând în 428 de notificări de nereguli și 220 de sancțiuni financiare, totalizând 807.000 de lei. Sancțiunea maximă, de 30.000 de lei, a fost impusă pentru distribuirea de echipamente menite să interfereze sau să obstrucționeze comunicațiile radio (dispozitive de bruiaj).

Referitor la conformitatea electromagnetica, o amendă semnificativă de 20.000 de lei a fost aplicată unui producător pentru omisiunea marcării CE pe produsele sale.

În domeniul serviciilor poștale, în 2023, autoritatea a efectuat 513 verificări, care au rezultat în 66 de avertizări și 49 de amenzi, sumând 271.500 de lei. Cea mai comună abatere a fost nerespectarea normelor stabilite prin regimul de autorizare generală.

Principalele abateri au fost prestarea serviciilor poștale fără autorizație, nerespectarea procedurilor de livrare a corespondenței către destinatari, nerespectarea conținutului notificărilor poștale, neefectuarea serviciilor poștale promise și lipsa etichetării corespunzătoare a coletelor.


Niciun comentariu despre subiectul „Câte amezi a aplicat ANCOM anul trecut?”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile