duminică, 21 ianuarie 2024

Helios va transporta sateliții din orbita terestră joasă (LEO) în orbita geostaționară (GEO) în mai puțin de o zi

Impulse Space a dezvăluit specificațiile noului lor etaj superior de înaltă performanță, Helios. Cu un nou motor puternic și utilizând un vehicul de lansare de capacitate medie, Helios poate să transporte peste 5 tone din Orbita Terestră Joasă (LEO) în Orbita Geostaționară (GEO), în mai puțin de 24 de ore.

Satelit in spațiu - Imagine decorativa realizata de HD Satelit România

Împreună cu lansările mai ieftine către orbita LEO, Helios are ca scop reducerea cu zeci de milioane de dolari a costurilor de lansare pe orbitele MEO și GEO și dincolo de acestea.

Cercetările realizate de SpaceX și alții pentru a deschide accesul către orbita LEO au transformat industriile existente și au creat nenumărate noi oportunități pentru afaceri, oameni de știință și guverne, astfel încât lansările mai ieftine cu Helios vor avea un impact similar și va crea noi piețe.

Compatibil cu lansatoare de capacitate medie și super-grea și folosind interfețe standard de încărcătură, Helios este proiectat să servească clienți din domeniile comunicațiilor, imagisticii, apărării și științific. 

Astăzi, sateliții lansați în LEO folosesc propulsia electrică pentru a ajunge încet la orbita țintă, pe parcursul a luni de zile. Alternativele sunt să includă propulsie suplimentară în satelit, complicând designul și mărind masa și costurile, sau să plătească pentru o lansare mult mai scumpă direct în MEO sau GEO.

Vehiculul Helios deblochează capacitatea de a trece din LEO în MEO sau GEO în câteva ore (nu zile sau luni, cum este în prezent), folosind metodele convenționale. Astfel, scade timpul pentru ca satelitul să atinge statutul operațional, este limitată expunerea potențială la radiații și este redusă masa totală a încărcăturii, prin scăderea dimensiunii propulsoarelor și a cantității de combustibil necesar. 

Helios este alimentat de un nou motor de 15.000 lbf (67 kN), Deneb, care ar putea arde până la 14.000 kg de combustibil la fiecare misiune. Echipa de dezvoltare include mulți veterani ai motorului SpaceX Merlin, cel mai fiabil motor de rachetă din istorie. 

Folosind combinația de propulsor netoxic și de înaltă performanță de oxigen lichid și metan lichid, la fel ca Starship și Terran R de la Relativity, Deneb este pregătit pentru operațiuni pe rampa de lansare. Primele teste ale motorului Deneb sunt programate pentru mijlocul anului 2024, iar prima lansare demonstrativă a lui Helios este țintită pentru începutul anului 2026.

Misiunile care ar putea beneficia de capabilitățile mari de delta-v ale lui Helios includ inserția sateliților GPS în MEO, transferul sateliților de telecomunicații din LEO în GEO și plasarea sateliților științifici (cum ar fi Telescopul James Webb) în orbite solare.


Niciun comentariu despre subiectul „Helios va transporta sateliții din orbita terestră joasă (LEO) în orbita geostaționară (GEO) în mai puțin de o zi”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile