vineri, 9 iulie 2021

DVB va selecta noi codecuri pentru televiziunea 4K și 8K: AV1, AVS3, VVC?

Organizația DVB a aprobat cerințele comerciale pentru codec-urile video de generația următoare, utilizabile în servicii avansate 4K și 8K. Ulterior va fi analizată intensiv conformitatea tehnică a codec-urilor candidate cu cerințele comerciale și vor fi elaborate proiectele de specificații.

Cele trei codec-uri candidate care au fost identificate inițial sunt AV1, AVS3 și VVC. Cele trei codec-uri pot extinde acoperirea pe piață a soluțiilor DVB, pot aduce noi caracteristici și pot oferi o mai bună eficiență.

DVB este un pionier în dezvoltarea sistemelor de distribuție media și pregătește calea pentru sisteme avansate 4K și 8K. Industria ne urmărește îndeaproape munca și suntem încrezători că DVB va deschide din nou drumurile în tehnologia televiziunii. Încurajăm toate companiile din acest domeniu să se alăture muncii noastre”, a spus Peter MacAvock, președintele proiectului DVB. 

Prin specificarea modului de utilizare a codec-urilor video de generația următoare, DVB speră să ajute la furnizarea mai eficientă de experiențe video, precum cea oferită de tehnologia 8K. Eficiența mai mare promisă de noile codec-uri va permite, de exemplu, o ofertă mai mare de servicii UHD prin rețelele de difuzare clasice, împreună cu costuri mai mici de distribuție prin internet în bandă largă. Distribuția mai flexibilă este de asemenea un obiectiv al proiectului.

Compatibilitatea pentru video 8K este una dintre cerințele cheie, cu o rezoluție de până la 7680 × 4320 pixeli. Gama dinamică ridicată (HDR) și rata de cadre ridicată (HFR) trebuie de asemenea acceptate de codec-urile video în cauză.

Pentru a îmbunătăți modelele de livrare pentru video 4K, este necesar ca noile codec-uri să ofere o economie de bitrate de cel puțin 27%, comparativ cu codecul HEVC utilizat în aplicațiile de difuzare 4K, și de cel puțin 30% pentru 4K în aplicațiile prin internet. De asemenea, este necesar ca respectivele codec-uri să îmbunătățească eficiența compresiei pentru rezoluții mai mici, ceea ce ar putea reduce impactul de mediu al serviciilor media atunci când se livrează către dispozitive în care nu sunt necesare rezoluții 4K sau 8K.

Pentru a oferi flexibilitate în distribuție, cerințele includ specificații atât pentru furnizarea fluxului, cât și pentru transmisia DVB-DASH. Codec-urile alese trebuie să fie conforme pentru difuzarea în mediile clasice, dar și pentru streaming-ul online. În plus, trebuie să faciliteze interoperabilitatea serviciilor de streaming DVB-I cu dispozitive mobile, deci sa îndeplinească și standardele de conformitate adoptate de alte organizații relevante din industrie.

Studiul tehnic inițial a început deja de câteva luni. Lucrările pentru evaluarea conformității tehnice (a codec-urilor video candidate) cu cerințele comerciale, dar și cele pentru elaborarea proiectelor de specificații DVB, vor începe cu un accent inițial pe codec-ul VVC.

Lansarea specificațiilor este așteptată în anul 2022, pentru a acoperi toate cele trei codec-uri candidate, sub rezerva validării cu succes a conformității tehnice. O primă versiune de specificații, inclusiv pentru VVC, este așteptată la începutul anului 2022.


2 comentarii despre subiectul „DVB va selecta noi codecuri pentru televiziunea 4K și 8K: AV1, AVS3, VVC?”:
Anonim

Televizoarele de ultimă generație existente acum, vor suporta update-uri pentru a integra aceste codecuri ?

Florin77

Nu se poate, trebuie implementate hardware, nu software, aceasta însemnând procesoare CPU si GPU mai noi.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile