marți, 12 iulie 2022

DVB a adăugat codecul AVS3 la specificațiile pentru codarea video

Proiectul DVB a adăugat codecul AVS3 la specificațiile sale de bază privind codarea video și audio în aplicații de difuzare și bandă largă. Este pentru prima dată când DVB a adăugat un codec de la grupul de codare audio și video din China.

O nouă revizuire a specificației DVB-AVC a fost aprobată de DVB Steering Board și este disponibilă acum ca DVB BlueBook A001r20. Organizația cu sediul la Geneva a spus că adăugarea de noi codec-uri înseamnă că DVB continuă să ofere instrumente flexibile pentru furnizarea de servicii tv din noua generație, acoperind o piață globala care se diversifică în mod constant.

AVS3 este cel mai recent membru al familiei de standarde de codare video dezvoltate de AVS Workgroup din China. Rezultatele trimise către DVB indică faptul că standardul este capabil să codifice semnal video cu o economie de aproximativ 40% a ratei de biți, pentru aceeași calitate subiectivă, în comparație cu HEVC. Acest avantaj plasează AVS3 printre cele mai eficiente tehnologii de codare video din lume.

Specificația DVB-AVC revizuită include patru puncte de conformitate pentru AVS3, cerința minimă fiind un receptor de bază capabil să suporte rezoluții de până la 4K (3840×2160) cu HDR. Cele trei puncte suplimentare de conformitate acoperă suportul pentru rate de cadre ridicate (HFR) și rezoluții de până la 8K (7680×4320). Parametrii de codare video ai celor patru puncte de conformitate AVS3 se potrivesc cu cei ai celor patru puncte de conformitate definite pentru VVC în ediția anterioară BlueBook (A001r19), oferind coerență între codecuri.

Grupul de lucru AVS a fost fondat în 2002, iar primele sale generații de codare video AVS au fost utilizate pe scară largă în transmisiile de televiziune HDTV și 4K din China. Dezvoltarea standardului AVS3 a început în decembrie 2017, profilul principal fiind finalizat în martie 2019. Profilul îmbunătățit, adoptat în DVB-AVC, a fost finalizat în august 2021 și publicat în octombrie 2021 ca standard industrial AVS (T/AI 109.2-2021).



Niciun comentariu despre subiectul „DVB a adăugat codecul AVS3 la specificațiile pentru codarea video”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile