miercuri, 28 decembrie 2022

Operatorul mobil One a câștigat licitația pentru frecvențe 5G în Muntenegru

Cea mai recentă achiziție de spectru de frecvență din Muntenegru aparține operatorului One Crna Gora din Muntenegru. Banda de frecvențe obținută prin licitație îi va permite operatorului să furnizeze o rețea mobilă 5G de mare capacitate, anunță compania printr-un comunicat remis către HD Satelit România.

Telefon 5G - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România

Operatorul One a achiziționat resurse de bandă necesare pentru implementarea rețelei mobile 5G, ce va oferi o înaltă performanță și capacitate în Muntenegru. În urma licitației de spectru organizată de Agenția pentru Comunicații Electronice și Servicii Poștale (EKIP), frecvențele radio au fost achiziționate de către One în benzile de 700 MHz și 3600 MHz, pentru o perioadă de 15 ani. O resursă semnificativă pentru dezvoltarea strategică ulterioară a companiei a fost asigurată pentru aproape 3 milioane de euro. Cu frecvențele deja existente și cele nou achiziționate, operatorul va putea oferi viteză Gigabit pe întreg teritoriul statului respectiv.

Achiziția de licențe de spectru 5G în Muntenegru este un alt pas important către investiții suplimentare în infrastructură și tehnologie. Ne angajăm să dezvoltăm rețeaua 5G în Muntenegru și în regiunea Balcanilor de Vest”, a precizat Péter Fekete, CEO al grupului 4iG.

One din Muntenegru a fost singurul operator care a investit în anul 2021 în banda TDD de 2600 MHz,  ce este destinată pentru 5G. Acum One a achiziționat cu succes 2x10 MHz în banda de 700 MHz (destinată în primul rând unei acoperiri geografice mai bune) și 120 MHz în spectrul de 3600 MHz (care oferă capacități mari de trafic de date). 

În zilele următoare, One va emite o cerere către EKIP pentru 20 MHz suplimentari în banda de 3600 MHz. Combinând resursele de spectru orientate către 5G, achiziționate anul trecut, precum și la licitația de ieri, One va realiza o rețea securizată, capabilă să îndeplinească chiar și cele mai înalte așteptări ale utilizatorilor în ceea ce privește viteza și cantitatea de transfer de date.

După investiția în licențele de spectru și finalizarea proiectului, vom putem oferi abonamente 5G de calitate pentru consumatori, autorități și companii. Ne străduim să accelerăm transformarea digitală, să dezvoltăm un nivel mai larg de soluții smart, acestea devenind unui nou capitol al digitalizării în Muntenegru”, a precizat CEO-ul One, Branko Mitrović.

Prin cea mai recentă achiziție de spectru, One continuă și planul de a acoperi în mod proactiv întreaga țară cu o rețea 5G de mare capacitate, concentrată ințital pe orașe și destinații turistice. Utilizatorii pot experimenta viteză mai mare și latență mai mică în timp ce folosesc tehnologia 5G, iar o serie de soluții smart și aplicații industriale vor fi fezabile pentru întreaga țară. La începutul acestui an, One a lansat o rețea comercială 5G pentru toți utilizatorii săi din Podgorica, Tivat, Bijelo Polje, Cetinje și Nikšić. În timp ce oferă o rețea 5G de foarte mare capacitate, concentrându-se în special pe zonele turistice, se pregătește pentru creșterea exponențială a traficului de date în roaming, datorită inițiativei de roaming din Balcanii de Vest.


Despre One

Marca One a fost lansată în Muntenegru din martie 2022. Anterior, compania era cunoscută ca Telenor Muntenegru, operatorul de telefonie mobilă lider de piață în Muntenegru. Compania a avut vânzări de 44 de milioane de euro în 2020, precum și 413.000 de abonați, fiind pe primul loc în Muntenegru. One are o infrastructură internă semnificativă, oferind servicii mobile de înaltă calitate cu 436 de stații de bază interne. Principalul venit al companiei (aproximativ 67%) este generat de abonații rezidențiali și de afaceri. Compania are o acoperire 4G în populație de peste 98%. În 2020 și 2021, compania a câștigat premiul „BEST IN TEST” pentru măsurarea independentă și comparativă a calității rețelelor mobile din Muntenegru, realizată de UMLAUT, un furnizor internațional de consultanță în tehnologie și benchmarking. Astfel, One a devenit cel mai bun operator de telefonie mobilă în ceea ce privește performanța generală și acoperirea internetului mobil.


Niciun comentariu despre subiectul „Operatorul mobil One a câștigat licitația pentru frecvențe 5G în Muntenegru”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile