duminică, 4 decembrie 2022

Realocarea spectrului de frecvențe UHF în Europa nu este necesară, conform unui studiu publicat de Comisia Europeană

Un studiu publicat de Comisia Europeană arată că nu ar trebui să fie modificat modul în care este alocat spectrul de frecvențe UHF în Europa. Comisia va prezenta Parlamentului European un raport privind utilizarea benzii UHF sub 700 MHz pentru transmisii tv și evenimente, într-un moment în care spectrul de bandă UHF folosit de radiodifuzori pentru televiziunea digitală terestră este din nou sub presiune.

Emițător digital terestru de pe vârful Cerbul, în apropiere de Rânca, România - Imagine realizată de HD Satelit

Studiul arată că s-au înregistrat progrese în adoptarea unor standarde și tehnologii mai recente în UE. Aproximativ 60% din toate mux-urile naționale folosesc deja cel mai avansat standard de transmisie digitală terestră (DVB-T2), aproximativ 40% dintre acestea utilizând cel mai avansat standard de codare (HEVC).

Cu toate acestea, studiul recunoaște că pot fi aduse îmbunătățiri sistemului digital terestru la nivel european. În statele membre în care nu a fost îmbunătățit deja, cauza a fost interesul scăzut pentru transmisiile digitale terestre.

Televiziunea liniară vizionată pe diferite platforme, precum digital terestru, satelit, cablu sau tv prin protocol IP, rămâne modalitatea preferată de a viziona programe tv în Europa, cel puțin în rândul generațiilor mai în vârstă.

Studiul estimează că, deși numărul de locuințe care utilizează servicii tv prin protocol IP legale este posibil să crească până în anul 2030, pentru toate celelalte sisteme de transmisie tv cererea este posibil să scadă.

Există diferențe semnificative între statele membre în ceea ce privește platforma predominantă pentru vizionarea tv liniară. De exemplu, în timp ce televiziunea digitală terestră este platforma preferată în Italia și Spania, cablul este în Belgia și Danemarca, iar serviciile tv prin protocol IP în Franța și Slovenia.

Utilizarea spectrului sub 700 MHz pentru realizarea de programe și evenimente speciale (PMSE) diferă de asemenea semnificativ în țările UE, în funcție de numărul sau frecvența evenimentelor. Evoluțiile tehnologice ajută la îmbunătățirea eficienței spectrale, dar în multe cazuri acest avantaj folosește doar la satisfacerea cererii în creștere.

UPDATE decembrie 2023: S-a decis: banda de 470–694 MHz rămâne în continuare alocată pentru televiziunea digitală terestră și PMSE în Europa, Orientul Mijlociu, Africa și părți din Asia. Mai multe detalii găsiți AICI.


Niciun comentariu despre subiectul „Realocarea spectrului de frecvențe UHF în Europa nu este necesară, conform unui studiu publicat de Comisia Europeană”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile