joi, 10 august 2023

Spaniolii vor lansa și a doua televiziune publică 4K: TVE UHD 2

La sfârșitul lunii trecute, RTVE (televiziunea publică spaniolă) a oferit o surpriză, anunțând că a demarat un nou proiect pentru difuzarea unui nou canal în 4K (TVE UHD), care acum este în teste, dar care va începe difuzarea regulată în Ultra High Definition din 15 februarie 2024, în mod gratuit, în sistem tv digital terestru.

Steag spaniol - Imagine decorativă realizată digital de HD Satelit România

Dar spaniolii nu se lasă mai prejos decât francezii (Franța a anunțat că va emite cel puțin doua canale 4K prin sistem tv digital terestru) și au decis să lanseze și ei o a doua televiziune 4K, denumită TV UHD 2, în digital terestru.

Astfel, spaniolii se vor bucura de cel de-al doilea canal RTVE la rezoluție 4K pe televizoarele lor. Telespectatorii ce utilizează un televizor cu care receptioneaza deja testele TVE UHD, pot deja viziona și testele TVE UHD 2. Este suficientă o simplă rescanare a frecvenței.

Planul radiodifuzorului public spaniol este ca televiziunile TVE UHD 1 și TVE UHD 2 să înlocuiască La 1 și Teledeporte. Din acest motiv, noua televiziune TVE UHD 2 redifuzează deocamdată, ca teste, programele televiziunii sportive Teledeporte.

Trebuie avut în vedere că nu toți telespectatorii spanioli pot viziona canalele în teste TVE 4K, din cauză că semnalul acestui multiplex nu ajunge deocamdată în toate colțurile țării, ci doar la aproximativ 60% din populație. În plus, trebuie îndeplinite cerințe, cum ar fi un tuner DVB-T2 (încorporat în televizorul sau într-un receptor), precum și un televizor cu rezoluție 4K. De asemenea, este necesar  ca dispozitivul de recepție sa fie compatibil cu codecul HEVC (H.265).


Un comentariu despre subiectul „Spaniolii vor lansa și a doua televiziune publică 4K: TVE UHD 2”:
Anonim

Lipsa de comentarii dovedește că pe români nu-i interesează 4K. Nici nu-i de mirare câtă vreme la noi există încă SD și cablu analogic. Acesta-i raportul între cerere și ofertă, facem parte din lumi diferite, noi și spaniolii.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile