joi, 10 august 2023

Modalitățile de semnare a contractelor de comunicații electronice

ANCOM clarifică faptul că există mai multe modalități prin care pot fi încheiate contractele de comunicații electronice:
- În formă scrisă, pe hârtie, folosind semnătura olografă.
- Electronic - dacă utilizatorul este de acord, contractul poate fi încheiat în formă electronică cu ajutorul semnăturii electronice, fie avansată, fie calificată.
- Prin comunicare la distanță - mijloace precum telefonul, scrisoare, e-mail, aplicații online, cu condițiile specifice detaliate.

Servicii de televiziune prin rețele de comunicații electronice (tv cablu) - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România

Un contract devine efectiv când utilizatorul își dă consimțământul pe un suport durabil, explică ANCOM în comunicatul remis către HD Satelit Romania. Un astfel de suport permite stocarea informației pentru o perioadă adecvată și o reproducere exactă a datelor. Totuși, aceste reglementări nu se aplică la contractele unde plata se face prin cartele preplătite.

Microîntreprinderile, întreprinderile mici și organizațiile non-profit au aceleași drepturi contractuale ca și consumatorii, atât timp cât nu decid să renunțe, parțial sau total, la ele. ANCOM îndeamnă aceste entități să nu renunțe la drepturile lor esențiale pentru alegerea serviciilor și pentru o protecție adecvată în raport cu furnizorii.

Dacă furnizorii nu respectă contractul, utilizatorii pot contacta Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Deși ANCOM poate oferi consiliere și mediere, nu poate aplica sancțiuni furnizorilor. Totuși, poate interveni dacă serviciile de comunicații electronice sunt oferite și facturate fără existența unui contract. Până în 2023, ANCOM a primit 127 de petiții legate de modul de încheiere a contractelor pentru comunicații electronice.

Legislația în Vigoare: Ordonanța Guvernului nr. 111/2011, revizuită și completată prin Legea nr. 198/2022, oferă drepturi utilizatorilor serviciilor de comunicații electronice. Aceasta a transpus Directiva (UE) 2018/1972 în legislația locală. ANCOM a extins aceste reglementări cu Decizia nr. 73/2023, care se referă la obligațiile de informare a utilizatorilor și măsurile de protecție.

InfoCentru ANCOM oferă informații despre serviciile de comunicații, inclusiv telefonie, internet și televiziune, precum și despre serviciile poștale. Utilizatorii pot găsi informații legate de încheierea contractelor, tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea dispozitivelor și serviciul de roaming. Există, de asemenea, ghiduri specifice pe teme precum fraudele telefonice sau serviciile de internet.

Despre ANCOM: ANCOM promovează interesele utilizatorilor de servicii, favorizând concurența, inovația, administrarea resurselor și investițiile eficiente. Pentru informații suplimentare, vizitați site-urile ANCOM, precum www.ancom.ro, www.portabilitate.ro, www.veritel.ro, www.netograf.ro și www.aisemnal.ro.


Niciun comentariu despre subiectul „Modalitățile de semnare a contractelor de comunicații electronice”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile