vineri, 11 iulie 2025

Roamingul România – Republica Moldova: internet cât pentru un milion de GB și convorbiri în creștere

În 2024, românii și moldovenii au profitat din plin de tarifele mai blânde la roaming, ajungând să consume, împreună, peste 1 milion de GB de internet. Este un nou record care reflectă, fără echivoc, cât de mult a contat Acordul semnat în 2022 între România și Republica Moldova, privind scăderea tarifelor de roaming și a celor pentru apelurile internaționale. Toate aceste date au fost centralizate într-un raport publicat de ANCOM (din partea României) și ANRCETI (din partea Republicii Moldova), document care face bilanțul pentru anul 2024 – al treilea an de aplicare a acestui Acord, conform unui comunicat remis către HD Satelit România.

Internetul în roaming în Republica Moldova - Imagine remisă în comunicat de către ANCOM pentru publicare pe HD Satelit România

 

Principalele câștiguri se văd în consumul de internet. În total, s-a depășit pragul psihologic de 1 milion de GB folosiți în regim de roaming între cele două țări. Cei mai mulți dintre acești GB au fost consumați efectiv de utilizatori – 75% din trafic a fost generat prin intensificarea folosirii internetului mobil, în timp ce restul vine din faptul că mai mulți oameni au fost în roaming, dar și din prelungirea perioadelor de ședere în cealaltă țară.


Interesant e că, deși s-a înregistrat o creștere zilnică de 42% a traficului de internet, costul mediu al unei zile de roaming a rămas stabil, identic cu cel din 2023. Într-o zi obișnuită, un utilizator din Republica Moldova aflat în România a folosit în medie 175 MB, iar un român aflat în Republica Moldova, 63 MB.


Nu doar internetul a fost la mare căutare. Serviciile de telefonie în roaming au crescut și ele, mai ales în cazul moldovenilor care au venit în România. Aceștia au vorbit cu 30% mai mult decât în 2023, atât la apelurile efectuate, cât și la cele primite. Românii, în schimb, au avut o creștere ceva mai modestă a traficului de voce: +6% la apelurile inițiate și +8% la cele recepționate în Republica Moldova.


Acordul care a stat la baza acestor beneficii a fost semnat pe 11 februarie 2022 și are ca scop reducerea treptată și sustenabilă a costurilor pentru serviciile de roaming și apeluri internaționale între cele două state. Acesta va continua să fie valabil și în 2025, iar de la 1 ianuarie 2026, se preconizează că Republica Moldova va intra oficial în spațiul „roaming ca acasă” al Uniunii Europene, ceea ce înseamnă costuri zero pentru aceste servicii, la fel ca între statele UE.


Pentru utilizatorii care vor să afle mai multe despre calitatea rețelelor și acoperirea din România, ANCOM pune la dispoziție platformele www.netograf.ro și www.aisemnal.ro, iar pentru comparații de tarife, rămân utile www.veritel.ro și www.portabilitate.ro.

Share știre pe rețele de socializare

Care e părerea ta? Începe discuția despre subiectul „Roamingul România – Republica Moldova: internet cât pentru un milion de GB și convorbiri în creștere”.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile