joi, 14 martie 2013

Schimbări importante pe piața televiziunii prin satelit din Europa Centrală și de Est

În ultimul timp au avut loc schimbări importante pe piața de satelit din Europa Centrală, care pot crea sau întări diverse speculații sau zvonuri și pentru România.

Croația: În această săptămână am văzut cum Telekom Austria ( filiala Vipnet ) și-a consolidat poziția în Croația prin cumpararea Digi TV Croația. Avand deja anterior achizitionată rețeaua B.net ( operatorul de cablu lider din Croația ), Vipnet devine un competitor serios pentru operatorul de telecomunicatii Hravtski Telekom. Hravtski Telekom are interese comerciale care includ una dintre cele mai de succes operațiuni tv prin protocol IP din regiune, ce furnizeaza servicii de televiziune cu plată . Croatii sunt predispusi la a se abona la televiziunea prin protocol IP in detrementul altor forme de transmitere-receptie a televiziunii, asa cum am amintit intr-un articol anterior.

Bulgaria: Între timp, în Bulgaria, Telenor Satellite Broadcasting (TSBc) a incheiat un acord cu operatorul Neterra, deschizând calea pentru lansarea unei noi platforme DTH pe 1 grad Vest. Acesta va concura cu cele două DTH-uri existente ( Bulsatcom și Vivacom TV ) care, deși au fost infiintate cu mult timp in urmă, nu au reușit să acapareze piața locală de televiziune cu plată.


Polonia: Pe de altă parte, nC+ ( platforma mult așteptată, formată ca rezultat al fuziunii dintre Cyfra + și rețeaua N ) îsi va face debutul în cele din urmă pe 21 martie în Polonia. Acesta va concura pe o piață deja acaparată de Cyfrowy Polsat, care are aproape 3,6 milioane de abonați, spre deosebire de cei 2,6 milioane ai operatorilor fuzionati. Deși piața DTH poloneză este acum aproape de saturație, există probabil șansa extremă să mai suporte incă o platformă.


Cehia: Cu siguranță nu aceeasi este situatia si în Republica Cehă, care susține în prezent nu mai puțin de cinci servicii DTH, dintre care două - Skylink și CS Link - sunt operate de către Grupul M77. Probabil piața trebui consolidată si aici prin fuziuni. Având în vedere vânzarea Digi TV în Croația, au apărut semne de întrebare despre viitorul operațiunilor RCS & RDS în alte piețe din Europa Centrală și de Est, inclusiv în Republica Cehă.

România: Având în vedere nivelul schimbarilor din ultima săptămâna, e posibil ca evoluții importante în sectorul televiziunii prin satelit sa aiba loc in urmatoarele cateva luni si in alte state din Europa Centrală și de Est ( inclusiv in Romania, unde exista zvonuri despre lansarea a doua noi DTH-uri, Freesat si Orange DTH, dar si despre posibila introducere a un pachet de canale HD prin satelit de catre Digi TV ).


Un comentariu despre subiectul „Schimbări importante pe piața televiziunii prin satelit din Europa Centrală și de Est”:
Administrator

Orange DTH emite prin satelit Pro TV HD, Acasa HD, Sport.ro HD, Kanal D, deocamdata necodat, pe frecventele de aici :

http://hdsatelit.blogspot.ro/2013/04/harmonic-dth-orange-fost-lansat-in.html

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile