În România există acum ( martie 2013 ) un număr de 3 DTH-uri ( pachete de televiziune prn satelit): Romtelecom ( fostul Dolce TV ), Focus Sat ( UPC ) si Digi Tv ( RCS-RDS ). De asemenea, exista zvonuri ca se vor lansa noi DTH-uri: Freesat ( deocamdata teste ) si Orange România DTH ( declaratii incerte in presa si prin internet ).
Telespectatorul român isi focalizează atentia doar asupra DTH-urilor dedicate plaiurilor mioritice, probabil in special din cauza barierei lingvistice, dar intr-o oarecare masura si datorita lipsei de informatie sau imposibilitătii ( geografice sau de piață destinată ) de a accesa cu ușurință abonamente la astfel de operatori europeni.
Dar unde se situeaza oferta ca numar de canale a DTH-urilor românești, in comparatie cu cele de pe alte meleaguri europene, DTH-uri vestice sau mai putin occidentale care oferă in grilă chiar zeci de canale HD prin satelit, inclusiv televiziuni 3D?
Ne vom limita la a face o scurta prezentare, bazata pe numărul de canale oferite, a celor mai mari DTH-uri din Europa. Cunoasteti cate canale sunt transmise pe fiecare dintre DTH-urile autohtone, asa ca veti putea face o comparatie cu cele mai mari 10 DTH-uri Europa.
1. Sky Digital( Marea Britanie ): 918 televiziuni si posturi de radio, dintre care 496 necriptate
2. Sky Italia ( Italia ): 573 televiziuni posturi de radio, dintre care 195 necriptate
3. CanalSat ( Franța ): 469 televiziuni posturi de radio, dintre care 176 necriptate
4. Canal Digital Nordic ( Suedia ): 371 televiziuni posturi de radio, dintre care 63 necriptate
5. Orange France ( Franța ): 328 televiziuni posturi de radio, dintre care 17 necriptate
6. Digitürk ( Turcia ): 319 televiziuni posturi de radio, dintre care 54 necriptate
7. Cyfrowy Polsat ( Polonia): 309 televiziuni posturi de radio, dintre care 43 necriptate
8. Viasat( Suedia ): 307 televiziuni posturi de radio, dintre care 22 necriptate
9. Cyfra + ( Polonia ): 286 televiziuni posturi de radio, dintre care 28 necriptate
10. Canal+ Astra ( Spania ): 233 televiziuni posturi de radio, dintre care 56 necriptate.
Mai există si alte DTH-uri importante, cu 100-200 de canale, dar pe acestea le vom aminti doar ca denumire, din cauză ca nu au intrat in Top 10 ca numar de programe: ARD Digital ( Germania ), Bulsatcom ( Bulgaria), Canal Digitaal ( Olanda ), Canal+ Hispasat ( Spania ), D-Smart ( Turcia ), Digit Alb ( Albania ), Freesat ( Marea Britanie ), Kabelkiosk ( Germania ), Magio TV ( Slovacia ), Meo (Portugalia ), Mobistar ( Belgia ), Nova ( Grecia ), Orange Polska ( Polonia ), OTE ( Grecia ), RAI (Italia ), Sky Deutschland ( Germania ), SkyLink ( Slovacia ), TeleSat ( Belgia ), Total TV ( Serbia ), TV Vlaanderen ( Belgia ), UPC Direct (Ungaria ), Vivacom ( Bulgaria ), Zon (Portugalia ).
Cam pe aici se incadreaza si DTH-uri romanesti, ca numar de programe retransmise prin satelit si dedicate pentru România, de către fiecare dintre cei trei operatori.
Mai sunt în Europa destul de multe DTH-uri care transmit sub 100 de canale.
Bineinteles, până la urmă nu cantitatea conteaza. Dar am decis sa realizam pentru cititorii hdsatelit.blogspot.ro acest top, in scopul de a demonstra ca desi românul este consumatorul numarul 1 de televiziune din Europa ca durata de vizionare zilnică, numarul de programe ce i se oferă prin sistem DTH ( satelit ) situeaza Romania ca o țară cu ofertă cantitativă medie de programe de televiziune.