luni, 1 aprilie 2013

Ce înseamnă Nagravision, NAGRA sau N1, N2, N3 ?

Nagravision este o companie a Grupului Kudelski care dezvoltă sisteme de acces condiționat pentru cablu și televiziune prin satelit. Numele este de asemenea utilizat pentru produsele lor principale, respectiv sistemele de criptare Nagravision.

În acest articol ne propunem sa va prezentam istoricul sistemului de codare Nagravision, utilizat la data scrierii articolului si de către operatorul Digi Tv din România.

Patru versiuni ale Nagravision sunt în uz pentru televiziunea digitală prin satelit, cunoscute sub numele de:

- Nagravision
- Nagravision Cardmagedon
- Nagravision Aladin
- Nagravision Merlin

Nagravision Cardmagedon și Aladin sunt deseori confundate cu celelalte versiuni și pentru ele este utilizat termenul de "Nagravision 2", care din punct de vedere tehnic nu există.

Nagravision Cardmagedon este de fapt o combinație de Nagravision Aladin și sistemul de codare Mediaguard SECA 2.

Nagravision Merlin este, de asemenea, cunoscut sub numele Nagravision 3.

Unitatea de decriptare este fie integrate într-un receptor, disponibil ca un modul de acces condiționat (CAM), fie ca una dintre multele scheme de criptare suportate de un emulator de CAM.


Nagravision a fost adoptat ca sistem de acces condiționat de foarte multi operatori de televiziune din lume, cum ar fi:

Bell TV (Canada) (NAGRAvision 3)
BIG TV (India)
Cabovisão (Portugalia) (Fiind adoptat treptat în întreaga rețea -? NAGRAvision)
CanalSat (Germania-Franța) (Nagravision Media Access * Practic un update la Nagra 3 "Merlin")
CNT (Ecuador) (NAGRAvision 3)
Claro TV (America Centrală, Republica Dominicană) (Nagravision 1 cu codare MPEG-4)
Claro TV (Brazilia) (NAGRAvision 3)
Cyfrowy Polsat (Polonia) (NAGRAvision 3)
Digi TV (România, Ungaria, Republica Cehă, Serbia, Slovacia) (NAGRAvision 3)
Digital + (Spania) (NAGRAvision 3)
Dish Network (USA) (Trecerea la NAGRAvision 3 a fost finalizată lin anul 2009)
Dream Satellite Tv (Filipine) (NAGRAvision 3)
First Media | Cablu (Indonezia) (NAGRAvision 3)
Look Communications (Canada)
Movistar (Chile, Columbia) (Nagravision 2/3/4)
NET (Brazilia, Nagravision 2/3)
Numericable (Belgia, Franța, Luxemburg) (Nagravision 3 "Merlin")
Sky Deutschland (Germania) (NAGRAvision 3)
StarHub TV (Singapore)
Telenet (Belgia) (Belgia) (Nagravision 2)
Tivù Sat, Mediaset Premium si platforma Pangea (Nagravision 3 "Tiger")
ZON (Portugalia) (NAGRAvision 3)
Vivo TV DTH (fosta Telefonica) (Brazilia, NAGRAvision 3)
Vivo TV Cabo (fosta TVA (Brazilia, Nagravision 2)
UPC Irlanda (NAGRAvision 3)
UPC Olanda (Nagravision 2)
Virgin Media (Regatul Unit) (Nagravision 3 "Merlin", schimbat de la NAGRAvision 1 în anul 2009)
Top Up TV (Marea Britanie) (Nagravision 3 "Merlin", schimbat de la SECA2 în 2008)
K + TV-satelit (Vietnam) (NAGRAvision 3)

Dupa cum se observa , mare parte dintre provideri au trecut de la sistemul Nagra 1 la Nagra 2 si apoi la Nagra 3, prea putini operatori păstrand sistemul de codare Nagravision 2 ( posibil ca datele sa nu fie actualizate ).

Sistemul initial Nagravision 1 este acum aproape decazut, după ce a fost inițial compromis în 1999, deși operatorul Dream Satellite l-a pastrat și menține oarecum securitatea prin schimbarea cheilor de mai multe ori pe parcursul zilei, cauzând un inconvenient major pentru telespectatorii neautorizati.

Operatorii care folosesc sistemul de codare Nagravision Aladin s-au fost confruntat cu problema piratarii semnalului de satelit și cu cea a piratării smart-card-urilor, deoarece sistemul a fost compromis public în vara anului 2005.

La început, securitatea a sistemului a fost recastigată prin revizuiri software, manipularea algoritmului de criptare Nagravision, împreună cu eliminarea treptată a cardurilor vechi ( cum ar fi ROM101, ROM102, ROM103 in SUA si ROM110, ROM120, ROM130 în Europa) si inlocuirea cu alte revezii mai noi ( ROM142, ROM180, ROM182 ).

Cu toate acestea, sistemul de criptarea a continuat să fie compromis, software-ul de piratare si cheile de decodare fiind puse la dispoziția publicului, in special prin intermediul internetului.

Emularea software a sistemului Nagravision a fost pusă în aplicare pe mai multe receptoare satelit Free-To-Air, care permiteau astfel vizionarea neautorizată de către telespectatori care nu detin un card oficial.

SmartCard-urile utilizate cu sistemul digital de NAGRAvision au fost "sparte" prin inginerie inversă de catre hackeri, în mod repetat, ceea ce a permis producția de carduri clonate și firmware patch pentru receptoare.

La ora actuala, Nagravision Merlin ( Nagra 3 ) nu este oficial "spart" ( cel putin probabil nu in mod public), dar nu este imun la noile metode de cardsharing, care pun din nou probleme sistemului Nagravison, chiar daca metoda in sine necesita receptoare mai evoluate, o conexiune la internet si colaborare intre abonați oficiali si telespectatori neautorizati.

Cand vorbim de sistemul de codare Nagravison, de obicei ne gandim că este aplicat pentru sistemul de televiziune digitala, dar la inceputuri a existat Nagravison si pentru televiziunea analogica.

Nagravision pentru televiziunea analogică

Un sistem Nagravision mai vechi (Syster) pentru codarea analogica a programe de televiziune prin satelit a fost folosit în anii 1990, de exemplu, de către radiodifuzorul pay-TV german Premiere și de către cel francez Canal +.

În acest sistem de tip "amestecare", 32 de linii de semnal TV PAL erau stocate temporar în codificatorul de la operator, erau permutate sub controlul unui generator de numere pseudoaleatoare si ajungeau prin satelit la decodorul clientului și apoi erau "citite" in acesta ordine permutată.

Un microcontroler de securitate din smartcard decripta datele pe baza valorii numerelor aleatorii generate anterior si receptionate via satelit de la operatorul DTH, care erau transmise în timpul unor intervale "oarbe" ale semnalului TV.

Sistemul permitea, de asemenea, ca semnalul audio să fie amestecat prin inversarea spectrului de frecvențe de la 12.5 kHz, folosind un mixer de frecvență.

Cu toate acestea, sistemul Nagravision analogic a reprezentat prima utilizare pe scară largă a unui sistem criptografic controlat de acces condiționat.

Nota : Toate informatiile legate de istoricul sistemul de codare Nagravison din acest articol au fost traduse si coroborate de catre HD Satelit din surse in limba engleza de pe enciclopedia  publică Wikipedia.org:

http://en.wikipedia.org/wiki/Nagravision
http://en.wikipedia.org/wiki/Card_sharing

Intrucat nu dorim ca cititorii să porneasca o posibilă discutie despre decodarea neautorizată a sistemului de codare Nagravision , vom bloca postarea de comentarii la acest articol despre istoricul sistemului Nagra.

Multumim pentru intelegere.


Furnizori de servicii

AKTA (72) Digi (477) Focus Sat (237) FREESAT (23) iNES (22) Nextgen (77) Orange (195) Telekom (285) UPC (261) Vodafone (57)