Asa cum anuntam de ieri aici, iata ca hotnews.ro ne aduce informatii noi cu privire la proiectul de Hotarare de Guvern privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra în România.
Se pare ca vor fi in prima fază 15 programe SD care vor fi lansate pana cel mai tarziu la data limita din 17 iunie 2015 si apoi vor fi active 4-5 multiplexuri multiplexuri: 1 national conditionat, 3-4 in banda UIF si unul in FIF .
Oricum, se pare ca lucrurile nu se vor misca mai repede.
Sau poate nu am inteles noi bine ?
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a avizat favorabil marti un nou proiect de Hotarare de Guvern privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra. Romania s-a obligat la nivel international sa intrerupa complet furnizarea pe cale radio terestra a programelor TV in format analogic, receptionate in prezent de populatie din eter printr-o simpla antena, pana la 17 iunie 2015. Pana atunci, autoritatile propun prin acest act normativ ca operatorul care transmite in prezent programele televiziunii publice in format analogic (n.a SNR) sa extinda la nivel national proiectul existent care permite transmisia digitala terestra a 15 programe TV in format Standard Definition. Noua platforma de televiziune digitala va concura cu transmisia TV prin cablu si satelit.
“Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national” a fost introdusa din nou pe circuitul de avizare, acest demers fiind necesar din cauza schimbarii denumirii si conducerii unora dintre institutiilor implicate in procesul de avizare, inainte ca aceasta strategie sa ajunga in Guvern", au declarat marti pentru HotNews.ro oficialii Ministerului pentru Societatea Informationala
Raspunsul vine in urma unei solicitari HotNews.ro care a semnalat ca marti, 14 mai, pe ordinea de zi a CNA era in dezbatere: "Proiect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei privind tranzitia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national.
Narcisa Iorga, membru in CNA, a declarat marti pentru HotNews.ro ca noul proiect de Hotarare de Guvern privind tranzitia la televiziunea digitala terestra a fost avizat marti favorabil de catre Consiliu, cu observatia ca in text sa fie introdus termenul maxim in care transmisia TVR 2 poate fi intrerupta ca urmare a implementarii acestei strategii.
"Am semnalat ca in acest proiect limita maxima de timp pentru intreruperea emisiei TVR 2 nu era mentionata si am propus ca aceasta intrerupere a transmisiei sa nu depaseasca termenul maxim de 20 de zile lucratoare, asa cum a cerut CNA si in avizul dat in luna octombrie 2012 la proiectul anterior. Daca nu exista un termen mentionat, exista pericolul ca programul TVR 2 sa fie intrerupt sine die", a spus Narcisa Iorga.
Noul proiect de HG privind strategia digitala terestra dezbatut marti, 13 mai, de catre CNA difera foarte putin fata de varianta aprobata cu observatii in luna octombrie 2012 de catre autoritate:
"Un multiplex digital naţional din cele 4 se va acorda, conform legii, prin procedură de selecţie organizată de către ANCOM în condiţiile specificate la 3.1.3. Acest multiplex va funcţiona în banda UHF, cu posibilitatea de transmitere a posturilor publice si private de televiziune dupa 17 iunie 2015 si va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu la 31 decembrie 2016.
Atat multiplexul digital national conditionat, cat si celelalte 4 multiplexuri nationale (3 in banda UHF si 1 in banda VHF) vor fi acordate simultan prin procedura de selectie organizata de ANCOM inaintea datei de 17.06.2015. Daca prin aceasta procedura unul sau mai multe multiplexuri nu vor fi acordate, ANCOM poate repeta procedura de selectie pentru multiplexul/multiplexurile ramase nealocate", se mentioneaza in noul proiect de HG.
Actul prevede ca o campanie de informare privind strategia de trecere la televiziunea digitala terestra "se va lansa cu incepere de la data de 1 august 2013". Sursa:economie.hotnews.ro
Update 4 iunie 2014: ANCOM va organiza joi, 5 iunie, începând cu ora 10.00, primele runde de licitaţie în vederea acordării celor cinci multiplexuri de televiziune digitală disponibile în România. La licitaţie sunt inscrise RCS & RDS S.A. şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. Detalii AICI.
Update 5 iunie 2014: Licitatia pentru licentele de televiziune digitala va continua vineri, 6 iunie, dupa ce joi, in urma a doua runde, cererea nu a mai depășit oferta in niciuna dintre categoriile de licente (multiplexuri), dar exista inca licente neadjudecate. Insă inițial cererea a depășit oferta, deci 100% au existat modificări in opțiunile de adjudecare. Ori RCS-RDS, ori SNR, ori ambii au renuntat la unul sau mai multe multiplexuri pe care doreau sa le adjudece.
"Se incheie astfel faza rundelor primare, iar licitatia va continua cu organizarea unei runde primare suplimentare in care participantii pot licita pentru multiplexurile ramase neadjudecate. Runda primara suplimentara va fi organizata vineri, 6 iunie, de la ora 10:00. La runda primara suplimentara pot participa ambii ofertanti, indiferent daca au obtinut sau nu multiplexuri in rundele anterioare", se arata intr-un comunicat al ANCOM.
Update 6 iunie 2014: În urma rundelor primare desfăşurate ieri şi a rundei primare suplimentare susţinute astăzi în cadrul licitaţiei pentru acordarea multiplexurilor de televiziune digitală, au fost determinaţi câştigătorii şi preţurile de bază pe care aceştia trebuie să le achite. Licitaţia continuă cu o rundă de alocare care va avea loc marţi, 10 iunie, de la ora 10.00. Detalii AICI.
Update 10 iunie 2014: SNR a câștigat 3 multiplexuri de televiziune digitală terestră. RCS-RDS nu a câștigat nici un multiplex ? Un comunicat Ancom aunta ca SNR a castigat 3 dintre cele 5 multiplexuri de televiziune digitala terestra in Romania. Nu este specificat exact că RCS-RDS nu a castigat niciunul, ci că SNR a castigat trei dintre acestea. Deci rămân doua multiplexuri despre care nu se stie exact daca au fost alocate RCS-RDS sau râmân deschise pentru noi licitatii. A renuntat RCS-RDS la licitatie ? In acest caz, care sunt oare motivele ? Nu mai dorește RCS-RDS să se implice in proiectul de televiziune digitală terestră din România ? Mai multe detalii gasiti AICI.