vineri, 28 iunie 2013

Primul canal 4K, primul receiver 4K HEVC si noul standard HDMI 2.0

Primul canal 4K Ultra HD va fi lansat în 2016 pe sateliţii Astra, primele receivere HEVC H.265 în 2014, iar HDMI 2.0 în cateva luni.

Potrivit lui Wolfgang Elsaesser, CEO al Astra Germania GmbH, furnizorii de conținut, producătorii de receivere si de televizoare 4K Ultra HD, precum si companiile de televiziune trebuie sa colaboreze îndeaproape pentru a implementa la scară largă tehnologia 4K.

La un eveniment al Samsung, in care au fost prezentate noi televizoare 4K, Elsässer a anuntat planurile Astra pentru următorii ani și a militat impresionant pentru noul standard UHD 4K, tehnologia care va schimba complet experienta de vizionare.

Elsässer a aratat ca difera necesitatile tehnice pentru un program de știri 4K si unul de sport 4K, iar telespectatorul doreste ca pe ecranul său 4K de dimensiuni mult mai mari și cu o rezoluție mult mai ridicată, conținutul să nu fie unul cu imagini false 4K, upscalate artificial.

De asemenea, regia de emisie se poate schimba mult. La un meci de fotbal nu este exclus de exemplu că o camera 4K cu unghi larg de captare sa fie amplasată intr-un punct înalt al stadionului si în loc de panoramare a imaginii, camera sa ramana statică, iar telespectatorul sa decida singur ce parte a terenului priveste, ca si cum ar fi in tribune.

Rezoluția 4K UHD va permite telespectatorului sa vadă clar fiecare detaliu de la toti jucatorii, nemaifiind necesara urmarirea actiunii cu camera. 4K UHD va modifica semnificativ posibilitatile pe care le asigură telespectatorilor, oferindu-le dreptul de a decide ce doresc să vadă si nu doar imaginile pe care le oferă regizorul transmisiei.

Desi recepția de semnale 4K UHD este în fază incipientă, mai multe teste au fost deja difuzate prin satelit.

În 2014 va fi disponibil primul receiver compatibil cu noua compresie HEVC (H.265), iar televiziunea 4K UHD va fi transmisa la 50-60 cadre pe secundă în loc de 24-30 de cadre pe secundă, cum se foloseste in general in prezent.


Aceasta va necesită o noua interfață HDMI, care va fi disponibil în următoarele câteva luni, în versiunea 2.0.

Deja în 2016 se așteaptă ca satelitii Astra sa difuzeze prima televiziunea 4K UHD, iar până în 2020 se preconizează că vor fi lansate 100 - 200 televiziuni 4K Ultra HD.


Niciun comentariu despre subiectul „Primul canal 4K, primul receiver 4K HEVC si noul standard HDMI 2.0”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile