miercuri, 19 iunie 2013

"Toate vedetele astea de prin ziare sună ele ziaristul şi povestesc cum le-a născut pisica"

Astăzi va aduc in atentie un interviu realizat de către Evenimentul Zilei cu binecunoscutul si dupa mine unul dintre cei mai carismatici si originali ziaristi din Romania, Moise Guran.

EVZ: Îmi spuneai că, atât presa scrisă, cât şi televiziunea, „nu moare, se transformă”. Identificai şi „problema” - Internetul. Este România pregătită să treacă în „era digitală”?

Moise Guran: Păi, din câte ştiu eu, numărul utilizatorilor de internet din România va depăşi anul acesta 10 milioane. Cam tot acolo este şi numărul de gospodării în care sunt instalate televizoare. Acum explică-mi tu de ce, unu, bugetele pe tv sunt de cel puţin zece ori mai mari, de fapt sunt cam de 20 de ori mai mari şi, doi, de ce presa on-line practică acelaşi gen de tabloidizare ca şi tv-ul – dă click aici ca să vezi ce i s-a întâmplat lui cutărescu... dai click şi afli că i-a născut pisica... te enervezi şi juri că nu mai intri niciodată pe site-ul ăla. Problema conţinutului de internet de la noi este că el, săracu, nici nu s-a născut ci a fost luat de suflet de ziare şi de televiziuni, ca să fim toţi şi pe on-line... Da’ de ce să fim acolo? De aia, că toată lumea e... Nu ne este clar care-i treaba cu internetul ăsta, dar ne mirăm că nu e mina de aur ce speram să fie...

Cum ar putea fi salvată presa scrisă?

Moise Guran: Presa tipărită nu cred că mai poate fi salvată. Dacă prin presă scrisă înţelegem online, e ok, asta va supravieţui. Printul însă nu. Încă o vreme va rămâne o nişă, uite suplimentul ăsta tipărit îi va supravieţui cotidianului Evenimentul Zilei. Chiar şi cartea tipărită va dispărea. Treptat, în nişte zeci de ani poate, dar când eu voi fi bunic sigur le voi citi nepoţilor poveşti de pe tabletă. Atunci cărţile vor fi doar colecţii pentru cei mai romantici dintre noi şi pentru cei mai puţini sensibili la acarieni.

EVZ: Ce se va întâmpla cu televiziunea? Se spune că „generalistele” vor pierde teren în faţa ofertelor de pe internet...

Moise Guran: Păi asta s-a întâmplat deja. Acum zece ani nu existau decât TVR, ProTV, Antena 1, Prima... chiar Realitatea, care se înfiinţase deja de vreo trei ani, nu prea conta nici în audienţe, nici în bugete de publicitate. Televiziunile generaliste s-au adaptat din păcate unei scăderi rapide a nivelului intelectual al naţiei. Au pierdut oricum audienţă, dar încă înghit cele mai mari bugete de publicitate pentru că reuşesc să ţină oameni sărmani în faţa micului ecran cu un entertainment subgenial. Se înţelege că sunt şi excepţii, nu vreau să jignesc pe toată lumea... şi Pro-ul şi Prima încă mai au programe de calitate, chiar dacă cele mai multe sunt la TVR. La noi e problema finanţării şi dacă ar fi să fiu răutacios şi cu mine şi cu TVR aş spune că la noi cele mai tari producţii sunt în reluare. În timpul ăsta televiziunile de ştiri se bat toate pe ceea ce acum zece ani era nişa OTV. Deci între ce şi ce să alegi pe tv? Un public tânăr şi cultivat se duce pe on-line când vrea entertainment adevărat. Şi când vrea ştiri tot acolo, că măcar le găseşte din mai multe surse.

Un ziar care dispare din print nu are o dezvoltare bună pe online. De ce?

Moise Guran: Poate pentru că are un conţinut la fel de prost ca şi printul. Mediile de informare din România au doua recife de eşuare preferate, ambele cu aceeaşi cauză, fiecare cu efecte diferite. Să faci ştiri în zilele noastre e prea scump. Trebuie să plăteşti reporteri, să îi formezi, să aştepţi să se maturizeze, să educi publicul pentru o anumită calitate a informaţiei... prea puţini mai au bani de asta. Şi atunci televiziunile de ştiri au eşuat în talkshow ieftin, literalmente ieftin, că oricine poate face talkshow şi nuţi mai trebuie reporteri, operatori, echipe de filmare... e suficient un moderator şi un invitat. Iar ziarele au eşuat într- un tabloid împănat cu știri senzaţionaliste.

Lumea nu ştie că toate vedetele astea de prin ziare sună ele ziaristul şi povestesc cum le-a născut pisica. Şi uite aşa a apus vremea reporterului scormonitor care face teren şi vine în redacţie cu o dezvăluire importantă pentru naţie. Îţi dau un exemplu... acum 20 de ani la secţia Investigaţii de la Evenimentul Zilei erau peste 30 de reporteri. Eu eram unul dintre ei. Nu scăpa nici pasărea cerului fără ca noi să aflăm. Mi-e şi frică să te întreb câţi mai sunt acuma. Deci cum să meargă online- ul când toată lumea dă fix aceleaşi prostii pe online ca şi la tv, ca şi în print. Iar interactivitatea, marele avantaj al internetului înseamnă doar kilometri de înjurături anonime pe care le numim preţios forumuri.

EVZ: Economic, care au rămas punctele forte ale României?

Moise Guran: E unul singur de fapt – suntem încă foarte jos. Dacă ne ridicam cât de cât aveam de unde să cădem. Aşa avem doar potenţial şi toată lumea ne recunoaşte asta.

EVZ: În România nu pare să meargă nimic. Dacă ai dispune de o sumă importantă, în ce ai investi-o?

Moise Guran: Nu e chiar aşa. Din contră! În momentul de faţă merge aproape orice. Aceşti ani de criză au produs o mare resetare în ţara noastră. S-au curăţat mulţi şi ţara s-a curăţat şi ea de diferite prejudecăţi găunoase sau practici mai puţin utile. Acum poţi să începi chiar orice afacere în România chiar dacă piaţa de desfacere este mai îngustă decât acum cinci ani. E drept că lumea s-a mai deşteptat şi nu mai dă banii pe orice, dar între timp românii au găsit calea către Europa. Nu, nu la emigranţi mă refer, ci la uriaşa piaţă europeană de care acum cinci ani nu prea ştiam toţi să profităm. Noi producem orice mai ieftin decât în vest. Mai trebuie să ne câştigăm şi prestigiu.


Un comentariu despre subiectul „"Toate vedetele astea de prin ziare sună ele ziaristul şi povestesc cum le-a născut pisica"”:
Anonim

Nustiu ce sa zic, e cam cu dus si intors si interviul asta a lui Moise G.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile