duminică, 7 iulie 2013

Cum ţi se consumă singur creditul sau traficul de internet pe telefon

Poate uneori ati observat ca ati depasit prea repede limita de trafic internet pe telefonul dvs. smart.

Dar nu prea ati folosit internetul pe acel telefon. Oare v-a furat compania de telefonie? Veţi vedea în cele ce urmează că răspunsul este "Nu".

Sa incepem cu inceputul. Nu mai agreez abonamentele telefonice de cand am platit o mică avere pe ele. De cativa ani prefer cartele preplatite ( cu credit ). Si aceasta m-a ajutat sa descopar cum zburau banii mei de pe cartela fara sa ştiu de ce.

Recent am schimbat telefonul si am cumparat unul cu Android, sistem de operare de care sunt foarte multumit. Mi-am instalat prin Wi-fi ( reteaua wireless de la routerul de acasa ) aplicatiile cu care lucram in mod obisnuit si mai multe jocuri. In total cate zeci de aplicatii si jocuri.

Dupa vreo cateva zile, intr-o dupa amiază am ramas fara credit si mi-am reincarcat cartela cu 10 euro.

Dupa-masa am avut nevoie sa dau un telefon. Surpriza, nu am mai putut, nu mai avea credit...


Mi-am reincarcat iarasi telefonul cu 10 euro.

Sun la relatii clienti, doamna nu prea stie sa imi spuna ce s-a intamplat ( desi ulterior mi-am dat seama ca putea sa imi spuna si stia, dar nu a dorit ).

Nu stau sa ma contrazic cu operatoarea, inchid si apelez telefonic unde aveam nevoie. Totul pare OK....

Ajung acasa, se face seara. A doua zi, incerc sa apelez. Nu mai sunt probleme. Creditul este intact. Dupa vreo 3 zile in care am dat cateva telefoane in retea ( de cateva minute, in total cost maxim cativa zeci de centi ), spre seara incerc sa initiez un apel telefonic. Supriza, nu mai am credit...

De abia atunci mi-am dat seama unde "zbura" creditul meu.

Aplicatiile pe care le instalasem, pe langa traficul relativ mic pe care il faceau unele dintre ele pentru verificare email sau publicitatea inclusa in aplicatie, consumau trafic semnificativ pe cu totul altceva.

Acestea isi faceau... UPDATE. Fiind multe, la un moment dat un joc sau aplicatie incepea sa downlodeze 5-10 MB pentru update, prin reteaua telefonica, pe care firmware-le telefonului o prefera inaintea retelei Wifi. Nu mai tin minte daca a solicitat confirmare daca doresc sa fac update prin rețeaua operatorului ( probabil unele aplicatii erau pe update automat ), dar oricum eu credeam ca dacă telefonul este conectat prin Wifi, nu are importanta. Ori ca am dat update manual, ori ca s-a facut update automat, cert ca tot creditul de pe cartela platea traficul de date.

De asemenea, daca nu eram conectat la o retea wifi, telefonul alegea singura optiune de date disponibila, cea a operatorului. La pretul pe MB cat il au unii operatori ( eu neavând extraoptiune de date cu trafic inclus ), 9-10 euro era o suma prea mica :)

Nu mi-am dat seama de fenomen decat dupa ce am cheltuit 20 de euro pe reincarcari, pentru ca eu nu am constientizat ca am internetul activat pe acel telefon, nesolicitand mesaj de configurare a retelei de date pentru noul telefon. Stiam ca am internetul activ pe cartela pe care o mutasem din vechiul in noul telefon, dar noul telefon nu avea introduse setarile de internet (am verificat inainte de introducerea vechii cartele ), nefiind locked pe retea ( era cumparat nou, "la liber", dintr-un magazin de electronice).

In schimb operatorul mi-a trimis un mesaj de configurare silent ( nu stiu cum au facut aceasta, dar am gasit ulterior activate setarile de internet pentru operatorul de telefonie in noul telefon, desi nu solicitasem mesaj de configurare ).

Asa si cu optiunile pe care le aveti pentru date. Aplicatiile isi fac update, iar mai ales daca le-ati setat la instalare sa faca update automat sau telefonul are optiunea de a alege automat reteaua de date disponibila, traficul ti se consuma rapid. Totul, din cauza ca nu ai setat telefonul corespunzator. Sa zicem ca ai o optiune de 100 MB de date. Pai 5-10 aplicatii updatate intr-o zi au consumat-o. In 5 zile poti sa ramai fara 500 MB trafic de date.

In concluzie, eu mi-a dezactivat posibilitatea telefonului ( setand din meniu ) de a accesa internet prin operatorul de telefonie. De asemenea, am sunat si am solicitat expres dezactivarea oricarei poibilitati de conectare la internet prin telefon pe acea cartela. Astfel sunt sigur ca la internet mă conectez doar prin retele WiFi, care nu sunt ale operatorului de telefonie. De atunci incarc cartela la 2 luni :).

Daca ati intampinat vreodata astfel de probleme sau suspectati ca traficul sau creditul vă dispare rapid, cauza poate fi povestea ce v-am spus-o si care se poate repeta si la dvs. Imi cer scuze daca nu am fost foarte explicit sau coerent in structurarea acestui articol ( este ora 1:00 noaptea acum cand scriu ), dar sunt convins ca ati inteles ideea si sper sa va fie utilă.


15 comentarii despre subiectul „Cum ţi se consumă singur creditul sau traficul de internet pe telefon”:
Romanian Dreambox Info

La fel am patit si eu, de atunci sunt invatat minte, folosesc internetul doar pentru vizualizare online a unor forumuri/bloguri si atat, niciodata pentru emailuri sau jocuri,nu instalez jocuri pe telefon si nici programe, doar strictul necesar, desi este un smartpfone cu android 4.2 prefer sa il folosesc strict pentru ceea ce este conceput si mai putin sau deloc pentru aplicatii ori jocuri, pentru astea am pc-ul personal sau laptop-ul si este suficient.

Anonim

vezi ca exista optiune din google play: "auto update on wifi only"; apoi mai puneti si o aplicatie gen "my data manager" si ai rezolvat problema. iti spune acolo cine si cand iti face trafic, ai avertizare pentru limita zilnica, lunara, roaming separat, etc...

nicu

da este o solutie asa cum spui tu anonim. aceasta o folosesc si eu, dar deja este tarziu cateodata, am muscat-o si eu nu demult timp cu faza asta si tot asa am ramas intr-o zi fara 6 euroi noi incarcati fara sa vb deloc. E bine ca avertizeaza articolu asta pe ceicare nu au facut deja aceste setari.

Anonim

ba fiti atenti am luat intro zi cartela mea de cosmote care o am bagata eu intrun telefon cu simbian mai vechi nokia si ope care mia aparut mesaj automat singur daca vreau sa salvez setarile la net pe telefon si am dat respins ca numi trebuie net pe telefon
odata am ramas fara baterie la telefonu meu siam mutat cartela in alt telefon a lu sorumea cu android care e pe Orange
cartela o mers pe telefonu lu sorumuea ca nu e codat si am folosito acolo doar o zi si numai eu am folosito. acu cartela e la mine inapoi in telefonu cu simbian.
da azi am vazut stirea asta si mam uitat in telefonu lu sorumea cu android si pe Orange si sunt acolo toate setarile de la reteaua mea Cosmote si va asigur ca doar eu am folosit telefonu si ca nu ma intrebat daca vreau sa activez cu nici un mesaj cu setari automate de net de la Cosmote dar setarile sunt bagate pe telefonu cu android si orange a lu sorumea!!!
O fi setarile de net pt android direct pe cartela cosmote sau vad astia de la cosmote ca ai schimbat cartela in alt telefon si trimit mesaj automat de se activeaza singur ca sa fie mai simplu cu setarile astea???? la faza asta cred ca trebuie sa fiti atenti si sa verificati dac nu cumva aveti setarile dac nu vreti sa vi se consume creditu pe net mai ales la saracia asta de acum!

Chris

lool
patit si io la fel si nu stiam de ce raman fara credit
am vodafone
bine ca acu stiu care e faza cu updatele astea la aplicatii
nu stiu de ce nu mam gandit la asta pana acum!!!!!
ca io nu intram pe net decat rar da mereu se consuma creditu si traficu mai ales
pfaaaaa ms de info si ms si la aonnim care a zis sa faca updatele doar prin wifi cu setarea aia
mati scutit de o groza de bani care nu stiam cum se consuma si pe ce!!!!!

Laurentiu

Eu stiam de problema cu update aplicatii Android, care consuma trafic serios :)))
Cei care ati avut telefoane cu Symbian sau Java inainte nu faceau aplicatiile update, iar aplicatii erau de dimensiuni mici.
La Android aplicatiile sunt mult mai performante si deci mari ( unele au si zeci e MB), iar cateva update-uri iti rezolva creditul sau traficul :)). Iar daca ai update automat care se face prin orice retea, si mai fain pentru firma de telefonie ! :))))) Fiti mai atenti pe viitor :P

Unknown

dar nu este mai usor sa dezactivati pachetele de date de la telefon

detrax

Bica, tu ai telefon cu Android? Daca dezactivezi pachetele de date, te-ai cam ales cu un telefon non-smart :)

Pachetele de date trebuie pastrate, cel putin cele cu Wifi, asa cum a facut autorul articolului sau trebui setat sa se faca update la aplicatii doar prin Wifi, cum a sugerat un anonim mai sus.

Important ca s-a tras un semnal de alarma care vad ca deja e un sfat util pentru unii care nu stiau de acest consum de trafic important de date cu update-urile automate.

Nu toata lumea care are telefon se princepe si la internet si tehnica, de aceea trebuie date astfel de sfaturi.

Unknown

mda am un samsung wave2 nu are ANDROID are os BADA

Anonim

Cineva care stie toti pasii care trebuiesc urmati pentru a seta teledonul sa isi dea UPDATE dor cand e conectat pein Wi-Fi, va rog sa ii scrieti intr-un comentariu. Va multumesc !

Anonim

Dezactiveaza pachetele de date.

Anonim

Sunt mai multe "smecherii" prin care poti sa-ti "salvezi" creditul. Am gasit video-ul acesta in care de principiu este cam totul acoperit: http://www.youtube.com/watch?v=qLX4tHqrmA4&feature=youtu.be De adaugat ca poti sa iti setezi telefonul (Android in orice caz) sa-ti actualizeze aplicatiile doar cand esti pe WiFi, asa nu iti mananca pachetul de date aiurea. Sper sa va fie de folos :)

Anonim

Am telefon Android si stiam de mult ca trebuei sa bifez ca actualizarile automate de aplicatii sa se faca doar in WiFi. Cu toate acestea, dupa prima luna de abonament la date, cu un abonament mic de 50M m-am trezit la final de lina cu 570 M consumati. Factura detaliata (se poate consulta pe contul tau Orange de pe site-ul operatorului) arata nenumarate conectari la internet pe timpul noptii, la fiecare 10-15 min, desi acasa cand dorm este sub acoperire WiFi. In urma sesizarii la call center aflu ca se poate ca un tel sa faca trafic de date chiar daca este dezactivata optiunea de actualizare aplicatii prin 3 G, pentru simplul motiv ca daca o aplicatie nu a fost descarcata prin Google Plau, simpla bifare in telefon nu este valabila. Dupa prima luna, factura mea de trafic date avea 8 pagini pe 2 randuri scrie....dezastru, tot traficul era facut din actualizari, eu am net la job si acasa WiFi, circul numai cu masina si nu consult net la volan, efectiv imi luasem trafic de net pt situatii rare cand nu am acoperire Wifi. Aceeasi problema o au mii de abonati, am la job colegi care au lucrat la Vodafone si Orange si problema este cunoscuta. Solutia recomandata de call center 1.stregi toate aplicatiile si te asiguri ca le reinstalezi numai prin Google play, 2. Tii tot timpoul tarficul de date inchis, il deschizi manula doar cand ai nevoie de conectare. Asta dictau toti operatorii de la call centre clientilor, ii auzeam pe fundal . Evident, daca ai smartphone neconectat la date e ca si cum nu ai avea smartphone....MAYA

Anonim

voi realizati ca orice telefon are o optiune de blocare a updateurilor prin date mobile? ... degeaba iti iei un telefon cu android daca nu stii sa il folosesti.

Anonim

Tu realizezi ca aici e vorba de altceva ? Adica de ACTIVARE SETARI INTERNET intr-un telefon nou ( in care a fost mutata cartela), activare efectuata in MOD SILENTIOS si fara sa ceara aprobarea utilizatorului, pentru o persoana care stie ca nu are setarile de internet ale operatorului activate in noul telefon si nu isi facea griji de setarea despre care spui tu ? Exact acelasi lucru mi s-a intamplat si mie !

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile