marți, 8 octombrie 2013

Noua bancnotă de 100 dolari

Rezerva Federală a SUA a emis o noua bancnotă "hi-tech" de 100 $, care include mai multe caracteristici tehnologice noi de securitate.

Bancnota are fundal albastru deschis si include o bandă de securitate 3D albastră, o călimara, un clopoțel și alte elemente despre care autoritățile spun că sunt deosebit de greu de reprodus sau cel putin nu la un cost de productie pentru falsificatori mai mic de 100 $ per bancnota falsificată .

Aceste elemente se combina cu caracteristici de securitate tradiționale, cum ar fi în dreapta portretul filigran care apare când țineți bancnota in lumină, dar și un fir de securitate încorporat, care straluceste roz sub lumina ultravioleta. Dacă țineţi bancnota la lumină şi veţi observa firul încastrat, care se deplasează vertical lângă portret, pe partea stângă. Firul are întipărite literele USA şi cifra 100 într-un model alternativ, vizibile de-a lungul firului de pe ambele părţi ale bancnotei.

Designul este proiectat din anul 2010, dar a fost amânat din cauza unor "probleme de producție neașteptate".

Panglica de securitate 3D, care este "intrețesută" în nota , nu imprimă pe bancnotă, are scrise cifre de "100" care se transforma in clopoței si se misca în sus sau lateral , în funcție de modul în care înclinați hârtia .

Referindu-se la firul de securitate încorporat, Chadwick Wasilenkoff ( directorul executiv al companiei Fortress Paper, ce produce hartie cu elemente de siguranță speciale) a declarat pentru BBC : " Nu e un mic pas pentru securitate, este un salt urias."

Înclinarea dezvăluie de asemenea un clopoțel verde într-o călimară de cupru la dreapta panglicii albastre. Miscarea iți dă impresia ca apare clopoțelul in călimară.

În plus cifra 100  din colțul din dreapta jos îsi schimbă culoarea de la arămiu la verde .

Bancnota reproiectată, care oferă un portret al fondatorului Statelor Unite și omului de știință Benjamin Franklin, include de asemenea o imprimare  intaglio, care dă o senzatie distinctivă la atingere.

Daca va miscati degetul sus-jos pe umărul lui Benjamin Franklin, pe partea stângă a bancnotei, veţi simţi o asprime la atingere, rezultat al procesului avansat de imprimare intaglio, folosit la crearea imaginii. Se pot observa imprimări în relief tradiţionale pe toată suprafaţa bancnotei de 100$, conferind bancnotei americane autentice textura sa distinctivă.

De asemenea, exista cuvintele microprintate, dificil de citit fără mărire.Cuvintele de dimensiuni mici imprimate pe gulerul jachetei lui Benjamin Franklin, sunt în jurul spaţiului liber unde apare portretul-filigran, de-a lungul condeiului din aur, şi pe chenarul bancnotei.

De asemenea, cifra mare şi aurie de 100 pe reversul bancnotei ajută la distingerea valorii de către persoanele cu vederea slabă.


Peste un deceniu de cercetare si dezvoltare au contribuit la realizarea noii bancnote de 100 $, într -un proiect comun al US Secret Service și al Departamentul de Trezorerie .

Progresele în software-ul de proiectare și copiere la înaltă rezoluție, precum si cele în tehnologia de imprimare au făcut mai ușoară viața falsificatorilor de dolari și mai grea viața pentru comercianții cu amănuntul, care trebuiau sa identifice falsurile.

Autoritățile americane spun că bancnota de 100 de dolari este cea mai falsificată bancnota din Statele Unite, iar cifrele exacte pentru valoarea totală de bani falși aflați în circulație sunt greu de aflat .

US Secret Service estimează ca se află in circulatie bancnote false reprezentand  0,1 % din totalul de 1,1 trilioane $ prezenti ca moneda fizică in SUA.

Se spune ca  numai in anul 2012 au circulat 80.7 milioane de  dolari falși pe piața internă SUA și aproximativ 14,5 milioane dolari în străinătate .

De asemenea, autoritățile au confiscat în anul 2012, inainte ca falsificatorii sa pună bancnotele false in circulație, un total de 9.7 milioane dolari falși in SUA și 56.8 milioane dolari falsi în străinătate.

Proiectul noi bancnote de 100 de doalri are la bază ideea ca bancnota să fie produsa ieftin în cantități mari de către guvern, dar cu costuri foarte mari si greu de reprodus în cantități mici de către falsificatori .

A tipări o bancnota care costă guvernul mai puțin de un dolar, dar care costă pe falsificatori peste 100 de dolari pentru a o reproduce este o problemă foarte dificilă pentru acestia din urma, au mai declarat autoritatile americane.

Mai jos vezi cel mai nou design al principalelor bancnote americane in circulatie.

Atentie: Nu este necesar să vă preschimbaţi vechile bancnote cu cele noi. Toate denominaţiile monedei americane rămân legale, indiferent de data emiterii.

Mai jos va prezentam informatii si celelate bancnote.

Bancnota de 50$ reproiectată a fost emisă iniţial în 2004. Bancnota  dispune de trei caracteristici de securitate cheie, uşor de verificat: un fir de securitate, un portret-filigran şi o cifră de 50, care îşi schimbă culoarea.

Bancnota de 20$ reproiectată a fost emisă iniţial în 2003. Bancnota  dispune de trei caracteristici de securitate cheie, uşor de verificat: un fir de securitate, un portret-filigran şi o cifră de 20, care îşi schimbă culoarea.

Bancnota de 10$ reproiectată a fost emisă iniţial în 2006. Bancnota dispune de trei caracteristici de securitate cheie, uşor de verificat: un fir de securitate, un portret-filigran şi o cifră de 10, care îşi schimbă culoarea.

Bancnota de 5 dolari reproiectata a fost emisă initial in 2008. Bancnota dispune de trei caracteristici de securitate cheie, uşor de verificat: o coloană formată din trei cifre filigran de 5, un fir de securitate si o cifra de securitate mare de 5.


Niciun comentariu despre subiectul „Noua bancnotă de 100 dolari”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile