joi, 21 noiembrie 2013

Tichetele de masă devin electronice?

Pe lângă forma actuală de acordare a tichetelor de masă ( pe suport de hârtie ), angajatorii vor putea oferi tichetele sub forma unor carduri bancare.

Tichetul de masă în format electronic nu trebuie transformat într-un instrument de plată, ci trebuie să fie destinat exclusiv acordării alocaţiei individuale de hrană a salariaţilor ( doar pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare ), fără să permită efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar.

Valoarea tichetelor de masă pe suport electronic este transferată lunar salariaţilor, în ultima decadă a fiecărei luni pentru luna următoare, de către unitatea emitentă de tichete de masă pe suport electronic.

Posibilitatea emiterii de tichete de masă pe suport electronic a fost statuată prin legea 291/2013 de modificare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă.


Un comentariu despre subiectul „Tichetele de masă devin electronice?”:
Anonim

De abia acum a devenit aplicabila legea, dar totusi s-a confirmat.

Guvernul a adoptat miercuri un proiect de Hotarare privind acordarea tichetelor de masa, permitand astfel angajatorilor sa opteze pentru acordarea tichetelor de masa in format electronic, sub forma unui "portofel electronic", un suport asemanator cardului bancar alimentat de emitenti. Potrivit Guvernului, angajatorii vor stabili impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau ai salariatilor, prin contractele colective de munca, clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suportului acestora, respectiv suport electronic si/sau hartie.

Hotararea de Guvern implementeaza prevederi ale Legii nr. 291/2013 de modificare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, prin introducerea posibilitatii emiterii de tichete de masa si pe suport electronic, ca o alternativa moderna la cele pe suport de hartie.

In cazul acordarii tichetelor de masa in format electronic, angajatorii vor alimenta "portofelul electronic" cu valoarea nominala aferenta tichetelor de masa, care va fi folosita exclusiv pentru achizitionarea de produse alimentare, fara a permite efectuarea de operatiuni de retragere de numerar.

De asemenea, in concordanta cu modificarile aduse prin Legea 291/2013, Hotararea de Guvern ofera angajatilor posibilitatea de a utiliza mai flexibil tichetele de masa, in sensul ca elimina prevederile care limiteaza utilizarea a maximum doua tichete de masa/zi.

Un alt element de noutate introdus de actul normativ consta in aplicarea unitara a reglementarilor in cazul salariatilor care lucreaza in regim de tura. Astfel, in cazul in care un angajat lucreaza in ture si timpul de lucru este mai mare de 8 ore/zi, numarul de tichete de masa (indiferent de suportul pe care sunt emise, hartie sau electronic) la care are dreptul pe luna se calculeaza adunand numarul de ore lucrate si impartind aceasta suma la 8. Concret, in actul normativ se mentioneaza ca salariatii vor beneficia lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care sunt prezenti la lucru in unitatea angajatorului, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare.

Hotararea de Guvern include, de asemenea, informatii privind modul in care angajatorii vor putea achizitiona "tichetele electronice". Pe langa implementarea reglementarilor privind acordarea tichetelor de masa pe suport electronic, actul normativ urmareste si alte obiective, precum: cresterea disciplinei contractuale si sigurantei financiare a sistemului tichetelor de masa, asigurarea unui control mai eficient al utilizarii tichetelor de masa.

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-19100364-guvernul-aprobat-acordarea-tichetelor-masa-suport-electronic.htm

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile