joi, 27 februarie 2014

Youtube se orientează către tv prin protocol IP

Youtube a decis sa ofere furnizorilor tv prin protocol IP instrumentele necesare pentru a include diverse canale ale platformei sale video în grila de programe oferite.

A fost dat ca exemplu operatorul Vodafone din Germania, care va fi printre primii care vor adăuga astfel de canale Youtube în grila, inclusiv cu posibilitatea clientilor de a personaliza canalele favorite sau de a adăuga altele noi.

Canalele vor apărea în grila tv prin protocol IP și vor un numar de ordine alocat ( de exemplu canalul 230, 231, 232 etc ), iar abonatul va comuta din telecomanda pe respectivul canal.

De asemenea, va fi oferit si serviciu EPG pentru aceste canale, calculat automat în functie de timpii de rulare ai playlist-urilor din respectivul canal Youtube.

Google a dezvoltat compresia VP9, care eficientizează lățimeă de bandă de bandă utilizata, inclusiv pentru canale HD sau 4K Ultra HD. VP9 se bazează pe standardele de compresie anterioare și este proiectat pentru a oferi aceeasi calitate video ca VP8, dar la doar 50% din rata de biți anterioară.


4 comentarii despre subiectul „Youtube se orientează către tv prin protocol IP”:
Anonim

"VP9 se bazează pe standardele de compresie anterioare și este proiectat pentru a oferi aceeasi calitate video ca VP8, dar la doar 50% din rata de biți anterioară"

Aceeasi calitate pentru un ochi neavizat. Ca si cu rosiile modificate genetic ori fortate sa se coaca. Cica au acelasi gust... ca alea naturale si crescute normal. Au acelasi gust.. .aiurea.. .pana faci comparatia.
Parerea mea e ca se bazeaza pe acelasi algoritm de compresie dar afecteaza calitatea mai mult. Ca la salvarea imaginilor jpg. Poti sa scazi calitatea pana se injumatateste dimensiunea fisierului jpg rezultat si sa zici ca imaginea nu e afectata. Nu e pentru un ochi neavizat. Cand incepi sa compari iti dai seama ca se strica.

Doar daca nu au folosit algoritmi mai "destepti" care necesita putere de calcul mai mare la decompresie, avand in vedere ca puterea de calcul a pc-urilor a crescut, dar nu cred asta avand in vedere ca youtube este accesat si de pe tablete si telefoane mobile care au procesoare si placi video mult mai slabe ca pc-urile. In concluzie parerea mea e ca au stricat calitatea imaginii pentru a-si salva banda. Daca uploadezi pe youtube un filmulet HD facut din captura ecranului cum navighezi cum joci ceva, etc. la redarea de pe youtube imaginea nu mai e ca filmul initial. Nu se vede un pixel izolat de culoare diferita de ceilalti. Se vede ca la o compresie mare a unei imagini in jpg. Adica un pixel izolat inconjurat de alti pixeli gri spre alb. Deja strica HD-ul original. Asa ca HD e doar rezolutia nu si calitatea imaginii. E ca si cum ai face upscaling la o imagine SD. Probabil a crescut nr. de filmulete HD si infrastructura youtube de comunicatii nu mai face fata la un trafic suplimentar generat de filmele HD. Probabil la 4k youtube pica daca nu se face ceva la compresie. Tehnologia a ajuns sa evolueze mai rapid decat capacitatea fizica a internetului de a evolua in sensul cresterii vitezei.

Asa ca salvati acum filmuletele si videoclipurile HD cat inca mai sunt la compresia veche care or mai fi.
Anul trecut videoclipuri de muzica full HD de 3 minute aveau in jur de 150MB. Recent am downloadat tot full HD tot in jur de 3 minute si dimensiunea fisierelor mp4 e in jur de 80-90MB. Am folosit RealPlayer-ul mai precis RealDownloader-ul. O solutie de a pastra calitatea este sa le upscalez la 4k apoi sa le incarc pe youtube si probabil ca se va vedea un HD curat,adica sa fortez youtube sa ofere o rata de transfer mai mare pentru a pastra calitatea originala. O sa incerc si o sa va spun si voua daca se pastreaza calitatea macar full HD originala.

Oricum viitorul televiziunii este pe internet. In 10 ani cum am spus si in alt comentariu va disparea CATV-ul asa cum il stim acum si youtube (google) face bine ce face.

Anonim

CATV-UL trebuie sa dispara din 2015 ,mai ales ca transmit analogic.

got

@Anonim 28 februarie 2014, 04:32
VP9 e ceva temporar pentru Youtube. Se va trece la HEVC, care va fi noul standard folosit si la transmisiile 4K prin satelit. Insa HEVC nu e standardizat inca total si nu e inca popularizat.

@Anonim 28 februarie 2014, 07:13, CATV nu are legatura cu televiziunea digitala analogica ( despre care se spune că va dispare in 2015 din Romania). Tv cablu analogic va continua cat vor vrea cablistii, e reteaua lor, baga ce vor pe ea.

Anonim

vin taxele pe lungime de cablu ,atunci sa vezii

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile