duminică, 30 martie 2014

Cea mai recunoscută fotografie din lume

Fundalul implicit al sistemului de operare Windows XP este pentru mulți oameni o fotografie mai ușor de recunoscut decât imaginea Mona Lisei.

Charles O'Rear, acum in varsta de 73 de ani, spune că isi doreste sa fii negociat o intelegere mai bună cu Microsoft, atunci când a oferit imaginea pentru a fi folosită de renumita compania, inainte de lansarea sistemului de operare Windows XP, în urmă cu mai mult de 13 ani.

Cand a realizat-o, nu avea nicio idee ca va deveni cea mai vizualizată sau recunoscută imagine din lume.

"Dacă aș fi știut cât de populară va deveni și cât de multe calculatoare o vor avea pe ecran, as fi negociat mai bine și as fi spus sa imi dea un cent pentru fiecare dată când e folosita", a spus O'Rear .

Expertii in tehnologie au estimat recent că fotografia lui O'Rear, pe care Microsoft a ales-o ca fundal implicit în anul 2001 pentru sistemul său de operare XP, a fost vizualizată de peste 1 miliard de oameni.

În ciuda faptului ca multi cred ca respectiva fotografie, denumită "Bliss", a fost realizată în Irlanda, O'Rear spune ca de fapt a fotografiat-o în timp ce conducea pe autostradă, intre Napa și Sonoma (California), în drumul spre prietena lui, acum actuala soție.

Era în ianuarie 1996, o furtună tocmai trecuse. " Erau câțiva nori albi rămași și mi-am spus: Bingo!", îsi aminteste  O'Rear, care a realizat imaginea cu aparatul său foto Mamiya RZ67.


Microsoft a descoperit imaginea datorită unei agenții care oferea fotografii. Însă agentia detínea imaginea la rezoluție mică, încât ca l-au chemat pe O'Rear la sediu, pentru a obține o scanare mai bună.

"O mulțime de oameni cred că fotografia este modificată digital foarte mult. Răspunsul este: nu", a spus O'Rear, care a mai declarat chiar că unii ingineri de la Microsoft au crezut că imaginea a fost modificată drastic: "Le-am spus: Oameni buni, imi pare rău, dar greșiti. Imaginea a fost fotografiata in apropiere de casa mea, la nord de San Francisco și nu a fost photoshopată deloc".

Microsoft a făcut ulterior totuși câteva modificări minore ale imaginii, inainte de a lansa sistemul de operare Windows XP, cum ar fi decuparea pe partea stângă a cadrului și modificarea culorii dealului, pentru a-l face de un verde mai aprins.

În timpul carierei sale, care se întinde pe 36 ani, O'Rear a fost fotograf pentru Los Angeles Times, a lucrat pentru revista National Geographic și a făcut parte din proiectul DOCUMERICA al Agenției de Protecție a Mediului .


Niciun comentariu despre subiectul „Cea mai recunoscută fotografie din lume”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile