vineri, 11 aprilie 2014

Olanda blochează descărcările de conținut piratat

Autoritățile olandeze au propus ca importatorii și producătorii de mijloace de stocare mass-media, inclusiv de CD-uri inscriptibile și CD-R ( reinscriptibile ) să plătească "compensație echitabilă" titularilor drepturilor de autor, pentru utilizarea operelor protejate.

Cu toate acestea, hotărârea din 10 aprilie 201 a Curtii de Justiție a Uniunii Europene in cauza 1 C‑435/12 a statuat că nu poate fi tolerată o reglementare națională care nu face distincție între copii private realizate din surse legale și cele realizate din surse contrafăcute sau piratate.

In consecinta, guvernul olandez a reutilziat o solutie alternativă, pe care o mai folosise in anul 2011, ordonând providerilor de internet blocarea descărcărilor de conținut piratat.

Olanda, desi un țară cu deschideri mult mai liberale față de alte state, este totuși recunoscută pentru lupta dură impotriva pirateriei. La sfarsitul anului trecut a lansat cateva raiduri naționale impotriva piratarii canalelor tv ( detalii AICI si AICI ).

De asemenea, a contribuit la inchidrea unor site-uri celebre de filesharing.

Hotararea de astazi a guvernului olandez, dată in scopul blocarii descarcarilor de continut pirat, vine insa in conflict cu o alta decizie in instanta, dată in cazul The Pirate Bay, când tribunal olandez a anuntat furnizorii de servicii de internet, la inceputul anului 2014, să restabilească accesul la website. Furnizorii de servicii de internet fuseseră obligati în anul 2011, la fel ca si acum, să blocheze accesul la adresele de internet ale site-ului de torente menționat. Dar Curtea de Apel de la Haga a anulat decizia, considerand că măsura s-a dovedit a fi ineficientă în reducerea fenomenul încălcării drepturilor de autor. Ba mai mult, grupul anti-piraterie Brein a fost obligat să plătească furnizorilor de internet suma de 400.000 de euro, ca și cheltuieli de judecată.


Niciun comentariu despre subiectul „Olanda blochează descărcările de conținut piratat”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile