miercuri, 16 iulie 2014

Europa: Numărul serviciilor cu plată DTH, tv prin protocol IP și terestre, în creștere; numărul operatorilor de tv cablu, în scădere

Observatorul European al Audiovizualului a publicat al doilea volum din 2013 al editiei anuarului său. Aceasta este a 19-a ediție a respectivei publicații de referință și prezintă cifre și analize privind industria audiovizuala europenă, comparativ cu restul lumii, dar si privind evoluțiile platformelor de distribuție, a serviciilor de televiziune și a serviciilor audiovizuale la cerere, precum și privind cinematograful european și piata productiilor video distribuite prin suport fizic. Pentru prima dată, acest anuar oferă o analiză si a prezenței productiilor europene în programele canalelor de televiziune din SUA.

Cele mai importante concluzii sunt:

- Ponderea industriei europene pe piața globală, calculată pe baza analizei cifrei de afaceri audiovizuale (cinema, televiziune, VoD, muzică înregistrată, jocuri video, vânzare cu amănuntul in magazinele de specialitate), raportata la cele 50 de grupuri media lider la nivel mondial, a scăzut de la 17,1% în 2009 la 12,5% în 2013, în timp ce ponderea grupurilor media stabilite în Statele Unite a crescut de la 57,7% la 66,4%.

- Veniturile radiodifuzorilor publici din Uniunea Europeană au scăzut de la 33,4 miliarde euro în anul 2009 la 32,6 miliarde euro în 2012. În 2013, proporția sustinerii financiare din surse publice ( taxe de licență, taxe de finanțare de la bugetele publice, contribuții etc) a reprezentat 76,2%, comparativ cu doar 21,4% incasari comerciale ( publicitate, taxele pentru televiziune cu plată, vânzările de drepturi de autor etc). Un procent de 2,4% din incasari au fost din alte surse.

- Cifra de afaceri a celor 19 principalele grupuri comerciale europene de televiziune a crescut cu 1% în anul 2013. Grupurile care își obtin cea mai mare parte a veniturilor din televizunea cu plată au avut o creștere de 1,5%, în timp ce veniturile grupurilor finanțate in principal prin publicitate au rămas stabile (-0,1%).

- În 2013, sectorul de televiziune cu plată a avut 7898 operatori din 37 de tari, reprezentand o reducere semnificativă ( cu 5,8% ) a numărului acestora, comparativ cu anul 2009 (cand erau 8381 operatori de televiziune cu plată). Diminuarea a fost în special în sectorul de televiziune cu plată prin cablu (7551 operatori, comparativ cu 8079), dar și în cazul operatorilor de televiziune mobilă (53 în anul 2013, comparativ cu 77 în 2009).

- Prin contrast, numărul de operatori de platforme DTH ( televiziune cu plata prin satelit) a crescut de 73 la 80, iar numarul operatorilor de platforme cu plata digitala terestra a crescut de 25 la 33, în ciuda mai multe eșecuri în acest segment. De asemenea, numărul de operatori de platforme tv prin protocol IP a crescut de la 127 la 181.

- O analiză de productiilor de ficțiune (filme cinematografice sau de televiziune, seriale, animațiii) difuzate pe 35 de canale de televiziune din SUA în anul 2013 arată că proporția ( ca timp acaparat din programele difuzate ) productiilor europene de fictiune a fost de doar 8,2%, incluse fiind ( in procent de 7% ) coproductiile sau productiile cofinanțate ( colaborări între producători europeni și producători din alte zone ale lumii, în special de pe continentul american). Prin comparație, proporția de programe de ficțiune produse in SUA si difuzate pe canalele europene depășește în mod constant 52%.

- 59,5% dintre serviciile video la cerere ( VoD ) disponibile în țările din Uniunea Europeană sunt controlate de grupuri din Statele Unite.


Niciun comentariu despre subiectul „Europa: Numărul serviciilor cu plată DTH, tv prin protocol IP și terestre, în creștere; numărul operatorilor de tv cablu, în scădere”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile