Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a lansat astăzi o consultare publică cu privire la modalităţile de utilizare a resurselor de numerotaţie în viitor, în funcție de evoluțiile tehnologiilor din domeniu.
Eliminarea semnificației geografice a numerelor de telefon pentru servicii la puncte fixe ar permite ca utilizatorilor finali să le poată fi asignat orice format a unor astfel de numere, fără a mai conta județul în care se instalează terminalul telefonic. De exemplu, numerele de telefon care încep cu 021 sau 031, în prezent destinate utilizatorilor finali ai serviciilor la puncte fixe furnizate în municipiul București și județul Ilfov, să poată fi asignate utilizatorilor finali din orice alt județ sau chiar portate în afara ariei actualmente desemnată. Chestionarul ANCOM cuprinde o serie de întrebări cu privire la efectele unei asemenea măsuri asupra contractelor de interconectare, tarifelor cu amănuntul, procesului de portabilitate sau a accesului la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
De asemenea, având în vedere evoluția rapidă a comunicațiilor M2M, ANCOM consideră utilă evaluarea impactului pe care furnizarea acestor servicii l-ar putea avea asupra resurselor de numerotație, precum și oportunitatea dedicării unor resurse de numerotație specifice pentru aceste servicii. Comunicațiile M2M asigură transmiterea automată de date între diferite dispozitive sau aplicații, fără a interacționa sau în orice caz interacționând la un nivel minim cu factorul uman. Comunicațiile M2M sunt utilizate în aplicații pentru monitorizări şi măsurători automate (de exemplu, electricitate, apă, gaze), controlul parcului de autovehicule, securitate şi supraveghere, telemedicină, aplicații domestice, eCall. În prezent furnizorii de comunicații electronice din România nu oferă serviciile M2M prin intermediul unor resurse de numerotație specifice, dar Autoritatea analizează oportunitatea deschiderii unui subdomeniu de numerotație dedicat acestor servicii.
Documentul de consultare publică cu privire la modalităţile de utilizare a resurselor de numerotaţie în viitor, în acord cu evoluţia tehnologică poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 21.11.2014, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, Bucureşti), direct la registratură sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin poștă electronică la adresa: consultare@ancom.org.ro.