marți, 2 decembrie 2014

Pagina personală de Facebook este spațiu public și răspunzi legal pentru postările tale

Inalta Curte de Justitie si Casatie a Romaniei a stabilit ca profilul personal de Facebook constituie spatiu public si nu este unul privat. Indiferent ca este deschis publicului sau doar unui numar restrans de prieteni, tot ce postezi pe Facebook paote atrage raspunderea legala, ca si cum comunicarea ar fi efectuata in spatiu public.

Decizia Inaltei Curți de Justitie si Casatie a Romaniei a venit ca urmare a respingerii ca nefondat a recursului unui fost funcționar public din Romania, ce contestase o sanctiune de 1000 lei primita din cauza unei postări pe pagina personala de Facebook, mentinandu-se solutia Curtii de Apel si precizandu-se ca Facebook nu este echivalentul email-ului.

Asadar, limbajul ofensator, denigrator, discriminatoriu, amentintarile, injurile si alte texte de natură similară pot atrage sanctiuni impotriva celui care a postat mesajul pe Facebook, chiar daca postarea este accesibila doar pe profilul personal si doar de catre prieteni.


15 comentarii despre subiectul „Pagina personală de Facebook este spațiu public și răspunzi legal pentru postările tale”:
Anonim

A inceput cenzura internetului. Judecatorii aia stiu ce e facebook si ce inseamna acces privat?
Cred ca a inceput sa le fie frica de comunicarea libera a oamenilor.
Nu mai e mult si urmeaza sa ne fie frica ce vorbim si cand ne intalnim fizic cu prietenii la o masa intr-un spatiu privat.

Anonim

Asta nu interzice cuva dreptul la libera exprimare pe facebook
mai are putin si ne interzice sa comunicam si cind ne inilnim la o masa .
sau sa nu mai zicem nimic cind guvernanti,parlamentari ne mai pune cite un bir.in plus trebue sa tacem din gura nu????

Anonim

Tot ce ne-a facut sa ne revoltam pe timpul lui ceausescu se intoarce inzecit dar invelit in poleiala democratiei ..... astfel se asculta telefoanele mai mult ca inainte de 89 ... cenzura la tv deoarece derajeaza o anumita parte de populatie ... acum cenzura pe net ... in curand o sa stam in frig deoarece nu o sa ne permitem sa ne incalzim (deoarece o sa exportam gaz)....

Anonim

In democratie, libertatea de exprimare se opreste la limita cand agresezi sau ameninti pe altul, inclusiv verbal. Aceasta e limita normala a libertatii de exprimare intr-o democratie si nu trebuie depasita.

Anonim

Si cand un politician ma agreseaza pe mine cu impozite marite, furturi din banul public ori cine stie ce legi idioate nu am voie sa-l agresez si eu macar verbal intre prieteni chiar pe facebook ? Intelegeam daca era vorba de o postare publica mai era de discutat. Dar este incredibil ca e vorba de o postare privata la care are acces doar prietenii! Pe vremea lui Ceausescu nu era voie sa-l critici nici macar asa in casa la tine! Asa o sa ajungem in curand! Iar cand vine vorba de amenintare iarasi e discutabil. A spune ca-l dau in judecata pe x daca ... asta nu e amenintare de exemplu. A spune ca ma duc la ANPC sa fac o reclamatie nu e amenintare! A spune ca ma duc si-l agresez fizic asta poate, dar multi am injurat la nervi si nu am facut ce am zis cand eram suparati. Oricum asta e cu siguranta inceputul cenzurii internetului si exprimarii libere. Opiniile mele ca x e bou ori cretin sunt opinii si sunt subiective si nu trebuie sa fiu pedepsit ca asa cred eu de x ori y. Pedeapsa schimba oare parerea? Am dreptul sa-mi fac publice opiniile? Si poate ca faptul ca-mi fac publica opinia este o provocare pentru ca sa mi se dovedeasca contrariul. Cum dovedeste un politist faptul ca nu e militian cand cineva il face asa? Amendandu-l si lovindu-l pe cel care a spus ca e militian? (apropo de cazul cu judecatorul si militienii). Din contra judecatorul bruscat si amendat de politistii aia e si mai convins ca politistii au comportament de militieni. A pedepsi pe cineva ca-si exprima opinia nu i-o schimba. Iar postarile pentru prieteni pe facebook au caracter privat. Daca nu ma insel scrie si la facebook asta! Asta daca nu cumva ai toata populatia Romaniei ca prieteni...si atunci e de discutat iarasi.

GABI

atata timp cat ai un user si o parola inseamna ca, contul acela este privat, iar cine intra acolo isi asuma riscul daca este sa zicem... injurat

Anonim

De fapt se doreste sa tacem din gura si sa ne conformam la tot ce zic ei, cenzura mascata. Democratia ramane doar un cuvant si atat, in cativa ani nu o sa mai insemne din pacate nimic. Daca faci amenintari publice e o chestie dar ce faci in privat pe FB e treaba ta. Poate la anul vin si o sa-mi zica ca n-am voie sa uploadez anumite imagini apoi vom trimite doar texte gen sablon etc. Uneori sunt exagerate anumite legi, se tot incearca sa cenzureze, asa era si cu legea aia privind filmele, muzica etc. care pana la urma nu a fost adoptata.

Anonim

Comparatia cu cinematograful este nepotrivita. La facebook nu platesti ca sa intri. La facebook lasi pe cine vrei tu in lista de prieteni nu oricine plateste poate deveni prietenul tau. Tu-i alegi si lasi pe cine vrei tu in lista ta de prieteni. Lista ta de prieteni e ca un club privat. Nu e public. Oricum sigur internetul nu va mai exista asa cum il stim acum pentru ca asigura o prea mare libertate de comunicare si informare a oamenilor. Asta nu trebuie sa mai existe. De aceea si in Ungaria s-a incercat taxarea internetului si peste tot se incearca diverse chestii. Nu mai zic de China, Iran, etc. care pur si simplu au interzis site-uri straine.

Anonim

Aici nu e vorba de critica de tip constructiv aplicata politicienilor, lasati politica pentru altii. Aici e vorba despre atacuri impotriva altor persoane fizice sau grupuri etnice ori de alta natura, fara legatura cu politica. Nu cred ca te amendeaza nimeni daca vei critica un politician, insa daca te ameninta sau te injura cineva pe tine ca persoana fizica, nu cred ca iti convine.

Anonim

Intervine respectul, mai bine zis. Daca ai cei 7 ani de acasa, nu injuri si nu ameninti. Daca injuri sau ameninti, chiar daca esti in mediu privat, in care discuti doar cu prietenii, atunci E CLAR nu ai cei 7 ani de acasa. Meriti sanctiune sau amenda, sunt de acord, daca nu ai BUN SIMT.

Anonim

Incet,incet....pasi marunti dar fermi!!!! Maine ce mai urmeaza?? Au ''ei'' grija de noi,noi dormim linistiti ca .... Bravo inca un pumn in gura,s-au un sut bine plasat....TRAIASCA CENZURA!!!!

Anonim

De cand injuratul trebuie pedepsit? Cat de mare trebuie sa fie grupul de prieteni pentru a fi considerat spatiu public? Astia care spuneti bla bla bla cu bunul simt n-ati trait pe vremea cealalta. Nici Ceausescu nu suporta sa fie criticat asa ca au terminat-o cu glume gen Toma Caragiu cu vrabiuta si asa-i in tenis. E problema mea daca injur intre prieteni pe oricine! Este incredibil cat de spalati pe creier sau naivi sunt unii. Libertatea nu este un dat, e o chestie pentru care trebuie sa luptam zi de zi. Maine poimaine o sa fie interzis sa injur sau sa critic o persoana intre prieteni. Inseamna ca barfa va fi interzisa.

Anonim

legea lui peste prajit...

Anonim

Legea bunului simt, ati auzit de ea ? Din pacate majoritatea internautilor confunda libertatea de exprimare cu rănirea altora.

cristi7

Numai viteji pe internet, sub anonimat. :) Am si eu un vecin care numai in figuri imi vorbeste pe Facebook si la telefon, mai aveam putin si credeam ca e mare karatist si seful mafiotilor, aveam impresia ca vrea sa ma bata :)) Iar cand ma intalnesc cu el fata in fata, daca ma stramb la el nu stie pe unde sa dispara mai repede. Oamenii ar trebui sa discute pe internet cu aceeasi masura cu care discuta in viata reala. Daca spui despre cineva ceva pe internet, trebuie sa ai curajul sa o spui si in fata respectivului, cum i-am spus eu vecinului meu cand intrecuse masura cu un comentariu la o postare de-a mea pe Facebook. Exact asta i-am spus, ca pe net si la telefon e mare viteaz, iar fata in fata dispare dubla personalitate. Daca nu ai curajul sa faci asta in viata reala, nu e decat lasitate refulata pe internet, sub protectia anonimatului.

Top 5 articole în ultimele 7 zile