sâmbătă, 13 iunie 2015

Semnalele de televiziune, utilizate pentru a urmări aeronave pe un nou tip de radar

Cercetările efectuate de către furnizorul de control al traficului aerian Nats și partenerii săi sugerează că semnalele de televiziune existente ar putea fi utilizate pentru a urmări aeronave, oferind o alternativă mai ieftină pentru radarele actuale.

Semnalele de televiziune utilizeaza alte intervale ale spectrului radio, comparativ cu radarele, dar ambele interactioneaza cu obiectele solide.

Folosind receptoare speciale, cercetatorii au anuntat ca au fost capabili sa detecteze pana la 30 de avioane care zburau simultan la altitudini de pana la 3 km.

Specialistii cred ca mai este insa mult până când tehmologia va putea fi pusă in practică la scară largă.

"Întrebările privind standardele trebuie atent analizate. De asemenea, mai este nevoie si de acorduri formale cu radiodifuzorii. Cu toate acestea, vom dezvolta în continuare conceptul, in urmatorii cinci ani", a declarat unul dintre inginerii care au participat la cercetare, ce a implicat un semnal tv difuzat de un transmițător din Crystal Palace din Londra.

Trei receptoare speciale au fost utilizate pentru a masura direcțiile in care semnalele sunt reflectate de pe aeronave, dar și diferențele de timp în care au fost receptionate, comparație semnalul tv original. Aceste informații triangulate a fost utilizate pentru a deduce locațiile diverselor avioane.

Tehnologia ar putea reduce costurile de funcționare ale sistemelor de control ale traficului aerian.
Un studiu ulterior a sugerat că sistemul de radar bazat pe semnale de televiziune are mai puține interferențe decât receptoare radar traditionale.

"De exemplu, la generatoarele eoliene, cand elicele se rotesc, varfurile acestora pot ajunge la o viteză pe care radarele o detectează. Un parc eolian tipic poate conține 30 de turbine care se rotesc cu până 300 metri pe secundă, care poate sa fie viteza unei aeronave. Astfel, radarul le detecteaza. Utilizarea radarului bazat pe directia si diferentele de timp ale receptionarii semnalului tv reflectat, comparativ cu cel original, ar putea depăși aceste probleme.  Radarele actuale sunt de mari dimensiuni și costisitoare si este necesar un mare efort pentru a le construi și intretine. De asemenea, folosind radare bazate pe semnale tv s-ar putea economisi nu doar bani, ci elibera și spectrul de frecvențe radio, valoros pentru alte utilizări", au mai precizat cercetatorii, care au colaborat în ultimii doi ani pentru acest proiect cu firma de apărare Thales din Marea Britanie și laboratorul de cercetare și dezvoltare Roke Manor.

"Ideea din spatele proiectului nu este nouă. În anul 1935, pionierul in constructia de radare, Sir Robert Watson-Watt, a receptionat unde scurte radio difuzate de la un emițător BBC si reflectate de pe un bombardier Heyford. Cresterea puterii de procesare a computerelor a făcut acesta detectie mai simpla. În ultimii 5-10 ani am intrat într-o etapă tehnologică în care putem procesa suficiente informații pentru a transforma tehnologia într-una viabilă. Însă mai există o serie de obstacole tehnice și legislative ce trebuie sa le depășim, înainte ca tehnologia de detectie radar prin unde de televiziune sa fie luata in considerare pentru o utilizare operațională", au concluzionat cercetatorii.


2 comentarii despre subiectul „Semnalele de televiziune, utilizate pentru a urmări aeronave pe un nou tip de radar”:
Anonim

Mai ales semnalul analogic de la TVR 1, după 17 iunie.

Anonim

o intrebuintare suplimentara interesanta a semnalului tv !

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile