vineri, 16 octombrie 2015

IDF 2015: Google, despre creatorii de conținut Youtube

Pentru al treilea an la International Digital Forum, compania Google a fost prezentă la conferință prin intermediul lui Dan Bulucea ( Country Manager Google România ), care a focalizat prezentarea pe subiectul creării de conținut.


"Ce însemnă să creezi conținut și să îl difuzezi pe propriu tău canal ? Când ceva este în creștere, te astepti ca la un moment dat să se aplatizeze această evoluție. Youtube pare să contrazică un astfel de fenomen. Am ajuns la echivalentul a 300 de ore de continut video, care este încarcat in fiecare minut. Peste un miliard de oameni accesează Youtube. Față de acum un an sunt cu 40% mai mulți oameni la nivel global care urmăresc videoclipuri pe Youtube și a crescut cu 60% timpul petrecut pentru vizionare. Noi denumim ca "watch time" acest indicator important. Această evoluție are probabil legatură și cu schimbarea comportamentului de consum.

Dezideratul oricui postează un videoclip este ca materialul său video să devină viral. Toți dorim să strângem milioane de vizualizări. Să oferim ca exemplu un filmuleț publicat acum mai mulți ani de către un iubitor al drumețiilor, care la un moment dat a avut șansa să vadă un curcubeu dublu. A imortalizat scena și a transmis emoția prin Youtube. A reușit să strângă 48 de milioane de vizualizări, adică un număr de vizualizări care este de peste două ori mai mare decât numărul de locuitori ai României. Interesant este că luni de zile acest filmuleț avea un singur om care l-a vizionat, adică realizatorul acestuia. Apoi numărul de vizionări a explodat, când cineva mai cunoscut a publicat un tweet despre acest filmuleț.

Nyan Cat, aceasta pisicuță animată care aleargă într-un loop video, cu o melodie repetată, a acumulat 126 milioane de vizualizări. Există și o versiune de 10 ore care are 45 milioane de vizualizări.

Până si pisicile se uită la acest filmulet, in alte videoclipuri publicate pe Youtube. Ba mai mult, există videoclipuri cu pisici care se uită la alte pisici ce vizionează Nyan Cat. Am ales acest exemplu pentru că, dincolo de numărul incredibil de vizionări, demonstreză un fenomen interesant: toți dorim să participăm, să contribuim. Nyan Cat a câștigat un impact internațional, fiind lansată versiunea germană, rusească, pentru alte țări, chiar și românească.

Lâsând gluma la o parte, să amintim că bloggerul cu cel mai mare succes din lume pe Youtube este PewDiePie, un comentator suedez de jocuri. Canalul său are aproape 40 milioane de abonați si strânge miliarde de vizualizări. În două luni el face tot traficul care este generat de un campionat mondial de fotbal, de 25 de ori mai mult trafic decât CNN și nu are la dispozitie bugetul unei astfel de televiziuni. Este un tânăr care din camera lui postează filmulete despre jocuri.

Un alt exemplu este Lauren Giraldo, o tânără care câștigă 25000 dolari pentru o postare. Motivul este simplu: este estimat că este de 50 ori mai influentă in segmentul adolescentelor decât revista Vogue. Dacă ea se imbracă în ceva sau face o recomandare, influențează mai mult decât o revistă profesionistă.

JamilaCuisine este un blogger din România care are peste 40 milioane de vizualizari și peste 144000 abonați la propriul canal de Youtube, dintre care 20% provin din afara țării. Ea postează periodic diverse rețete.

Există de asemenea o componentă socială, dar si una culturală: de exemplu toate conferințele TED pot sa fie urmărite pe Youtube, pe un canal dedicat. British Pathé a publicat pe Youtube toată colectia sa de arhive video", am mai precizat Dan Bulucea ( Country Manager Google România ), care a prezentat și diverse facilități ale Youtube, cum ar fi videoclipurile 4K sau vizionabile la 360 grade.

In final, reprezentantul Google România a invitat pe scena conferintei pe românii de la "10 lucruri", ce oferă un canal pe Youtube de mare succes și care au prezentat in aceeași notă inedită 10 lucruri despre a crea continut.

HD Satelit a fost partener media al International Digital Forum 2015.


Top 5 articole în ultimele 7 zile