vineri, 23 decembrie 2016

Tarif de mentenanță anuală pentru domenii .ro, din 1 martie 2018

ROTLD a anunțat o conferință care va avea loc în data de 18 ianuarie 2017 in Bucuresti, unde va prezenta modalitățile de implementare a tarifului de înregistrare si a tarifului de mentenanță anuală pentru domeniile .ro, care va intra in vigoare din 1 iulie 2017.

In privința tarifului de mentenanță anuală, vor fi două situatii:
- daca numele de domeniu .ro este inregistrat inainte de 1 iulie 2012, detinatorii trebuie sa achite tariful de mentenanta anual in intervalul 1 iulie - 1 octombrie 2017.
- daca domeniul .ro este inregistrat in perioada 01 iulie 2012 – 1 iulie 2017, tariful de mentenanta anuală se achită in momentul cand se implinesc 5 ani de la data inregistrarii.

Nu este precizat deocamdată cazul achizitiei unui domeniu .ro după data de 1 iulie 2017, adică după câți ani de la data înregistrarii se plateste tariful de mentenanță anuală si nici daca tariful de inregistrare va fi mai mic decat cel actual. In aceasta situatie, nu este precizat nici numarul maxim de ani pentru care se poate inregistra un domeniu .ro . Acum 3 ani era anunțată pentru prima data aceasta intiativa si pe atunci se mentiona o perioada de minim 1 an si de maxim 2 ani pentru inregistrarea unui domeniu .ro, care ulterior se poate prelungi. Ramâne de vazut dacă va fi menținuta aceasta perioada maxima.

ROTLD explică stabilirea tarifului de inregistrare si mentenanta anuala prin prisma alinierii la practicile internationale. Se exemplică faptul că in Europa toate tarile intregistreaza domeniile pentru o perioadă limitată de timp, iar reinnoirea se plateste doar daca solicitantul doreste sa foloseasca in continuare acel domeniu. ROTLD mai precizeaza ca ultima țară din Europa care a adoptat acest sistem anual de plata este Slovenia ( in urma cu 4 ani), România fiind singurul stat european in care nu se percepte o taxă anuala de mentenanță pentru domeniile cu cod de țară.

ROTLD mai arata ca tariful de inregistrare si mentenanta anuala necesar pentru "acoperirea costurilor initiale de inregistrare, precum si pentru acoperirea costurilor zilnice de mentinere in functiune a inregistrarii, cum ar fi: costurile pentru sistemul de nameservere, costuri pentru sistemul de inregistrare, costuri pentru serverul WHOIS, costuri pentru serviciul de help desk, costuri de dezvoltare hardware si software, costuri de intretinere si service, precum si costuri pentru asigurarea unei mai bune securitati".

Se mai arată că noul tarif anual este posibil să determine deblocarea unor nume de domenii .ro inregistrate incepand cu anul 1993 si care in prezent nu mai sunt folosite.

Nu este precizată valoarea acestor tarife ( cel de mentenanta anuala si cel de inregistrare), ci doar faptul ca se stabilesc la o valoare de referinta pentru Registrul de domenii .ro. Probabil cuantumul va fi stabilit prin ordin al ministrului pentru Societatea Informaţională, la propunerea Registrului naţional RoTLD din ICI Bucureşti.

UPDATE 26 ianuarie 2016: Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a emis urmatorul comunicat.

Având în vedere programul legislativ al Guvernului pentru perioada 2017-2020 și lista priorităților legislative ale Guvernului României pentru prima sesiune parlamentară a anului 2017, ce prevede un proiect de lege privind administrarea Domeniului de Nivel Superior „.ro”, Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale a mandatat membrii Consiliului de Administrație ai Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) să anuleze hotărârea Consiliului de Administrație ICI cu privire la implementarea serviciului de înregistrare și mentenanță a domeniilor „.ro”.

În ședința Consiliului de Administrație al ICI de astăzi, 26 ianuarie a.c., Consiliul a decis anularea hotărârii anterioare cu privire la implementarea serviciului de înregistrare și mentenanță a domeniilor „.ro”.

Prin scrisoarea deschisă adresată Ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale, înregistrată cu nr. 505/25.01.2017 la Cabinetul Ministrului, un număr de 16 parteneri ROTLD au solicitat organizarea de consultări publice privind introducerea tarifului anual de mentenanță pentru domeniile „.ro”.

Din motive ce țin de stimularea economiei digitale precum și de buna funcționare a registrului domeniului de nivel superior, considerăm că este necesară reglementarea modului de administrare și funcționare a acestuia, în vederea asigurării unui cadru transparent, coerent și unitar care să stea la baza operării domeniului .ro în interes public.

Ținând seama de cele menționate, anunțăm următorul calendar privind consultarea publică:

Luni 30 ianuarie 2017 – publicarea pe website-ul MCSI a unui chestionar referitor la principiile ce vor sta la baza reglementării. Răspunsurile la întrebări și orice alt punct de vedere vor fi transmise prin intermediul chestionarului online până la data de 28 februarie 2017. Proiectul de lege va fi redactat de către un grup de lucru inter-instituțional, pornind de la punctele de vedere primite.

În luna iulie 2017, ministerul va publica spre consultare proiectul de lege. Proiectul va rămâne în consultare publică pentru cel puțin 30 de zile, timp în care ministerul va organiza cel puțin o dezbatere la sediul MCSI pe marginea proiectului de lege.

Urmare a procesului de consultare publică ministerul va prezenta forma finală a proiectului de lege în Guvern, în luna septembrie 2017.

UPDATE 14 august 2017: ROTLD.RO a anunțat ca tariful anual de mentenanță va fi de 6 euro (plus TVA ) pentru fiecare domeniu .ro, din 1 martie 2018. Comunicatul oficial îl gasiti AICI.


Un comentariu despre subiectul „Tarif de mentenanță anuală pentru domenii .ro, din 1 martie 2018”:
HD Satelit România

A fost anulată hotărârea anterioară cu privire la implementarea serviciului de înregistrare și mentenanță a domeniilor „.ro”. Va fi organizată consultare publică. Am adăugat în articol comunicatul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile