miercuri, 7 iunie 2017

India a lansat o rachetă uriașă: GSLV Mark III

Agenția spațială din India a lansat cu succes cea mai grea rachetă a sa: GSLV Mark III are 640 de tone. Uriașul vehicul spațial a decolat din Golful Bengal.

"A fost o zi mare pentru India", a scris presa locală, explicând că racheta va reduce dependența Organizației de Cercetare Spațială din India ( ISRO ) de vehiculele europene pentru a lansa sateliți grei. Lansarea a fost euforică, adesea colorată în presa indiană, unele publicații comparând racheta cu greutatea a 200 de elefanți sau a cinci avioane Boeing 747.

Totuși, astfel de comparații evidențiază importanța lansării rachetei pentru această țară, care concurează agresiv pentru a obține o cotă mai mare din piața globală de lansare a sateliților comerciali. India s-a bazat până acum pe rachetele altor țări pentru a lansa sateliți grei în spațiu, dar costurile erau foarte mari pentru bugetul agenției.

"Până acum am reușit să lansăm sateliți care cântăresc 2 tone. Acesta este un salt uriaș pentru India", a declarat Ajay Lele de la Institutul de Studii și Analize de Apărare.

Racheta GSLV Mark III poate transporta în orbita de mare altitudine o sarcină utilă care cântărește peste 3 tone. Chiar dacă racheta nu este mai grea din lume ( de exemplu racheta Saturn V a agenției NASA, utilizată între anii 1967 și 1973, avea masă totală de patru ori mai mare decât cea a rachetei GSLV Mark III), experții cred că vehiculul înalt de 43 metri va oferi Indiei mai multă flexibilitate în lansarea diferitelor tipuri de sateliți.

ISRO speră că racheta, catalogată "monstru" de către un ziar local, va putea să transporte un astronaut în spațiu, până cel mai târziu în anul 2024, deoarece India dorește să devină a patra țară ( după SUA, China și Rusia ) care va trimite o ființă umană în spațiu.


Niciun comentariu despre subiectul „India a lansat o rachetă uriașă: GSLV Mark III”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile