marți, 11 iunie 2019

Noi capodopere ale artei românești pot fi admirate din întreaga lume pe Google Arts & Culture

Google Arts & Culture lansează expozițiile de artă a patru noi parteneri din România, anunță reprezentanții companiei printr-un comunicat remis către hdsatelit.com. Muzeul Național Cotroceni, Castelul Peleș, Complexul Muzeal Național Moldova din Iași și Asociația „Semne Cusute” și-au digitalizat colecțiile de artă și le-au publicat pe Arts & Culture, platforma Google care oferă acces la patrimoniul istoric și cultural din întreaga lume, prin intermediul internetului.


Castelul Peleș, unul dintre cele mai frumoase castele din România, prezintă 5 expoziții care explorează palatul și colecțiile de artă pe care le deține, de la tablouri la argintărie și obiecte din lemn. În centrul atenției sunt două expoziții care prezintă istoria Peleșului, arhitectura și interioarele: Un spațiu al frumuseții și O perlă de arhitectură românească. Un spațiu al frumuseții, de exemplu, prezintă interiorul palatului, propunând vizitatorului virtual o plimbare din cameră în cameră. Alături de colecțiile de artă și decorațiunile deosebite, expoziția digitală aduce în prim plan modernitatea castelului la vremea sa. În anii 1880, castelul era echipat cu sistem centralizat de încălzire, un sistem de comunicare cu sonerie electrică în aproape toate camerele și, câțiva ani mai târziu, lift.

Muzeul Național Cotroceni prezintă două expoziții virtuale: una dedicată istoriei locului, iar a doua picturii românești. Colecția digitală “Pictura românească din secolul XX” cuprinde capodopere ale istoriei artei din România, fotografiate cu tehnologia Art Camera de la Google, ce conferă imaginii o calitate excepțională, permițând privitorilor să observe fiecare detaliu al picturii, de multe ori imposibil de observat cu ochiul liber. Muzeul Național Cotroceni funcționează în Palatul Cotroceni, un monument istoric reprezentativ pentru arhitectura finalului de secol XIX, care reunește parte din arhitectura mănăstirii înființate de Prințul Valahiei Șerban Catacuzino, la sfârșitul secolului al XVII-lea.


Complexul Muzeal Național Moldova din Iași propune vizitatorului cinci expoziții digitale de artă. Cea mai importantă dintre ele este “Muzeul de Artă”, ce cuprinde prima colecție de artă din România. Muzeul este structurat în trei galerii: galeria de artă modernă românească, galeria de artă contemporană românească și galeria de artă europeană, aceasta din urmă organizată pe școli naționale - italiană, spaniolă, flamandă și olandeză, germană, austriacă, rusească și poloneză. 
 
Asociația Semne Cusute adresează cultura tradițională și intangibilă prin exemple de ii și broderii românești. Prin expoziția „Îmbrăcate în povești”, Semne Cusute explorează meșteșugul țesutului de cămăși tradiționale românești și prezintă poveștile brodate în material, decodificând fiecare culoare și simbol. Este o călătorie la granița dintre artă și tradiție. 

Noile colecții românești care s-au alăturat Google Arts & Culture evidențiază diversitatea patrimoniului cultural autohton, în contextul președinției românești a Consiliului Uniunii Europene.În prezent, platforma Google Arts & Culture numără 17 parteneri din România, care și-au făcut cunoscute colecțiile de artă și poveștile către vizitatorii digitali din întreaga lume. O parte dintre acestea vor fi de asemenea prezente în cadrul European Year of Cultural Heritage, o inițiativă creată anul trecut cu scopul de a celebra cultura europeană. O nouă interfață, denumită „Cultura ne conectează”, aduce alături opere de artă, povești și imagini la 360 grade din 800 muzee din întreaga Europă. Printre acestea se regăsesc și expoziții românești, precum cele de la Muzeul Cotroceni sau Asociația Semne Cusute, dar și imaginile la 360 grade din Palatul Parlamentului.

Google Arts & Culture reunește peste 1800 de instituții culturale din 80 de țări, peste 5.000 de imagini la calitate foarte ridicată ale unor piese de artă, 6 milioane de artefacte (fotografii, video-uri, manuscrise și alte piese de artă, cultură și istorie) și peste 2000 de expoziții online administrate de experți. Aplicația Google Arts & Culture este disponibilă gratuit pe desktop, iOS și Android.


Despre Alphabet Inc.

Larry Page și Sergey Brin au fondat Google în 1998. De atunci, compania a crescut la peste 50.000 de angajați la nivel global, oferind o gamă largă de produse și platforme populare precum Search, Maps, Ads, Gmail, Android, Chrome și YouTube. În octombrie 2015, Alphabet a devenit compania-mamă a Google. Puteți citi mai multe despre misiunea Alphabet aici.


Niciun comentariu despre subiectul „Noi capodopere ale artei românești pot fi admirate din întreaga lume pe Google Arts & Culture”:

Trimiteți un comentariu

☑ Sunt de acord cu Regulamentul comentariilor.

Top 5 articole în ultimele 7 zile

Operatori tv și de telecomunicații din România

AKTA (80) Digi (606) Focus Sat (271) FREESAT (26) iNES (27) Nextgen (86) Orange (250) Telekom (325) UPC (281) Vodafone (94)