Recent am fost nevoit să schimb bateria laptopului, care avea doar doi ani vechime. Pur și simplu nu mai putea ține laptopul pornit decât 10 - 15 minute. Am înlocuit-o cu una cu număr dublu de celule decât avea acumulatorul original, pentru o durata mai mare de utilizare între reîncărcări. Doi ani este totuși o perioadă relativ scurtă de utilizare, deci cu siguranță am utilizat bateria în mod necorespunzător. De aceea am coroborat pentru dvs. diverse sfaturi oficiale ale producătorilor pentru ca noua (sau vechea) dvs baterie litiu-ion sau litiu-polimer să funcționează în mod corespunzător, asigurându-i buna funcționare și o durată de viață cât mai mare. Desigur, orice alte sfaturi și opinii, chiar contrare, sunt binevenite la comentarii: cu toții dorim să utilizăm bateria laptopului cât mai în siguranță, cât mai corect și pentru o durată cât mai mare de timp, mai ales ca nu sunt foarte ieftine.
1. În primul rând, după ce ați cumparat bateria, introduceți-o în laptopul oprit și porniți-l fără adaptorul de curent alternativ conectat.
2. Folosiți bateria până când sistemul avertizează un nivel scăzut al acesteia (de obicei 5-10%).
3. Nu lăsați bateria să se descarce complet de prea multe ori. Poate provoca deteriorarea ireversibilă a celulelor bateriei.
4. După 3-5 cicluri complete de încărcare, bateria nouă ar trebui să ajungă capacitate maximă.
5. Fiecare baterie nouă poate provoca probleme minore la începutul utilizării. Este posibil ca starea bateriei să fie citită incorect la primul ciclu de încărcare, iar procesul de încărcare ar putea fi oprit după câteva minute. Dacă se întâmplă aceasta, scoateți bateria, așteptați un minut și încercați din nou. Problemele de încărcare pot fi, de asemenea, cauzate de un încărcător uzat. Uneori încărcătorul păstrează laptopul pornit, dar nu încarcă bateria. În acest caz, ar trebui să verificați dacă situația se manifestă cu un alt încărcător.
6. Descărcați și încărcați bateria cel puțin o dată la 3-4 săptămâni, pentru a o păstra într-o stare bună. Dacă bateria nu este utilizată mult timp, durabilitatea sa ar putea scădea semnificativ. În unele cazuri, este posibil ca încărcarea constantă fără un ciclu de descărcare sa defecteze bateria după câteva luni (deci nu țineți laptopul constant sau aproape tot timpul în priză).
7. Dacă bateria nu va fi folosită într-o lună, scoateți-o din laptop, încărcată la peste 50% (preferabil 60-70%) și păstrați-o într-un loc uscat și răcoros, departe de obiecte metalice. Când bateria va fi din nou pusă în funcțiune, vor trebui efectuate mai multe cicluri complete de încărcare-descărcare, la fel ca atunci când a fost nouă (3 cicluri complete de încărcare cu descărcare până la nivel de 5-10% ar trebui să fie suficiente). Nu folosiți cicluri scurte de încărcare - descărcare, deoarece reduc durata de viață a bateriei. Oricum, o baterie parțial uzată care nu este folosită pentru o perioada foarte lunga de timp își poate pierde semnificativ sau complet proprietățile. Nu țineți bateria încărcată tot timpul aproape de 100%, deoarece în timp se poate micșora durata de utilizare între reîncărcări.
8. Respectați toate măsurile de siguranță în timpul utilizării. Utilizarea necorespunzătoare sau împotriva instrucțiunilor furnizate poate fi cauza unor răni grave și daune materiale. Bateria nu trebuie să fie pusă la foc, așezată aproape de dispozitive de încălzire (bateria poate exploda dacă temperatura este prea mare), nu trebuie străpunsă, nu trebuie deschisă carcasa acesteia, nu trebuie aruncată sau lovită. Nu folosiți bateria pentru alte dispozitive decât este destinată, feriți-o de obiecte metalice (nu o plasați pe cuie, sârme, șuruburi etc, care ar putea conecta elementele de contact și provoca daune temporare sau permanente). Nu o acoperiți și nu o așezați pe suprafețe moi, care pot interfera cu răcirea corespunzătoare (adică pături, perne, lenjerii de pat etc.) Bateria nu este o jucărie: poate fi utilizată de copii doar cu acordul părinților. Dacă observați un miros ciudat, sunet, scurgeri sau fum, opriți imediat utilizarea bateriei.
9. Bateria trebuie să fie protejată de temperaturi ridicate, deoarece poate provoca un scurtcircuit sau supraîncălzire. Păstrați-o între 0 ° C și 45 ° C. Funcționarea normală trebuie sa fie între 5° C și 35° C.
10. Toate bateriile defecte sau uzate ar trebui să fie aruncate în containere dedicate.
Sfat suplimentar
În unele sisteme de operare puteți verifica (am testat pe Windows 10) diverse caracteristici al bateriei laptopului dvs, starea acesteia, precum și un istoric al capacităților de încărcare și multe alte informații utile. De exemplu, în Windows 10 rulați aplicația Powershell (scrieți în bara de căutare cuvântul Powersheel și rulați aplicația în mod administrator).
După ce Powershell s-a deschis, dați copy - paste la comanda de mai jos și apoi Enter. Comanda este următoarea:
powercfg /batteryreport /output "C:\raport-baterie.html"
Se va genera pe partiția C un fișier .html (îl deschideți ulterior cu Chrome, Mozilla sau orice alt browser web).