După ce a dedicat câțiva ani cercetării și standardizării acestui nou codec, Fraunhofer HHI (împreună cu parteneri din industrie, inclusiv Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm și Sony) a anunțat lansarea oficială a noului standard global de codare video H.266/Versatile Video Coding (VVC).
Astăzi, datele video comprimate reprezintă 80% din traficul global de pe internet. H.266 / VVC reprezintă cel mai nou codec din noua generație de standarde internaționale pentru codarea video, care a fost testat chiar și prin satelit. Standardele anterioare H.264 / Advanced Video Coding (AVC) și H.265 / HEVC, care au fost realizate prin contribuții substanțiale ale Fraunhofer HHI, rămân active în peste 10 miliarde de dispozitive, procesând peste 90% din volumul global de trafic video. Ambele standarde anterioare au fost premiate cu trei premii Emmy Engineering, pentru că au contribuit substanțial la progresul tehnologiei în televiziune.
Printr-o reducere a cerințelor de date, H.266 / VVC va eficientiza de asemenea transmisia video în rețelele mobile (unde capacitatea de transfer a datelor este limitată). De exemplu, dacă standardul anterior H.265 / HEVC necesita aproximativ 10 gigabyte de date pentru a transmite un videoclip Ultra HD de 90 de minute, cu noua tehnologie sunt necesari doar 5 gigabyte de date pentru a obține aceeași calitate.
Deoarece H.266 / VVC a fost dezvoltat când rezoluția video 4K a început să fie deja folosită pe piața de consum, iar rezoluția 8K este deja experimentată, noul standard este deosebit de benefic atunci când este utilizat în transmisia video 4K sau 8K. Mai mult, H.266 / VVC este ideal pentru toate tipurile de imagini în mișcare: de la panoramare video de înaltă rezoluție la 360 ° până la partajarea ecranului. Așadar, H.266 / VVC asigură transmiterea și stocarea eficientă a tuturor rezoluțiilor video de la SD și HD până la 4K și 8K, precum și HDR și video la 360 °.
„Am dedicat aproape trei ani acestui standard și suntem bucuroși că am contribuit la dezvoltarea H.266 / VVC. Datorită saltului în eficiența de codificare oferită de H.266 / VVC, consumul video va crește în continuare la nivel mondial. În plus, versatilitatea crescută a H.266 / VVC face utilizarea acestuia mai atractivă pentru o gamă mai largă de aplicații legate de transmisia și stocarea video”, explică Benjamin Bross, șeful grupului Video Coding Systems de la Fraunhofer HHI și editor al specificației standard de peste 500 de pagini a H.266 / VVC .
"Fraunhofer HHI a jucat deja un rol cheie în dezvoltarea standardelor anterioare de codare video H.264 / AVC și H.265 / HEVC. Peste 50% din consumul video de pe Internet utilizează o tehnologie Fraunhofer HHI", adaugă Dr. Detlev Marpe, șeful departamentului de codificare și analize video din Fraunhofer HHI.
Un model de licențiere uniform și transparent bazat pe principiul FRAND (adică echitabil, rezonabil și nediscriminatoriu) este planificat pentru brevetele esențiale standard legate de H.266 / VVC. În acest scop, a fost fondat Forumul Industriei Codificării Media (MC-IF). Pe lângă societatea Fraunhofer, MC-IF include acum peste 30 de companii și organizații.
Noile cipuri necesare pentru codarea / decodarea hardware a H.266 / VVC, precum cele care vor exista în dispozitivele mobile, sunt în prezent în etapa de proiectare. Dr. Thomas Schierl, șeful departamentului Video Coding și Analytics la Fraunhofer HHI, a anunțat că „în această toamnă, Fraunhofer HHI va publica primul software (atât pentru codificator, cât și pentru decodificator) pentru codecul H.266 / VVC".