vineri, 7 august 2020

BIFF: noua secțiune "Socially United in Cinema" și juriul

Ediția BIFF 2020 s-a adaptat contextului global al preocupărilor artistice, se anunță printr-un comunicat remis către hdsatelit.com.

Pentru a marca alinierea în gânduri și acțiuni, pentru prima dată în istoria festivalului, organizăm o competiție de scurtmetraje destinată provocărilor sociale ale lumii.

Suntem înainte de toate oameni și, în cazul artiștilor, fie ei de orice etnie, rasă, culoare, apartenență religioasă sau socială, toți suntem uniți de aceeași pasiune - filmul - și dorința de a crea, de a face artă, de a ne exprima. Publicul, care sperăm că vă fi activ, va putea să dezbată temele filmelor cu însuși creatorii lor, regizorii scurtmetrajelor.” (Kristina Cepraga)

Pentru un plus de noutate și interacțiune, vom organiza o teleconferință, cu regizorii filmelor, la care va participa publicului festivalului.

Socially United in Cinema


Intitulată sugestiv, Socially United in Cinema, secțiunea curatoriată de Kristina Cepraga va prezenta publicului #BIFF patru scurtmetraje de excepție.

Bismillah - Alessandro Grande
Castigator David di Donatello, 2018, Best Short Movie, Shortlist Oscar 2019

O poveste duioasă și sensibilă despre o fetiță tunisiană care, trăind ilegal cu tatăl ei în Italia, într-o seară se confruntă cu o decizie grea, la cei doar 12 ani ai ei. Precum zice titlul filmului „Cu voia lui Dumnezeu”, oare va alege ce e bine?

Down the river
Dan Jacobson

Cel de-al doilea scurtmetraj este „Down the river” al regizorului Dan Jacobson, din Israel SUA. Regizorul se concentrează atât pe tema politică, pe povestea Neteu Tezaso un agent etiopiano israelian undercover ce lucrează pentru Mossad, filmul fiind ambientat în Darfur, cât și pe imaginea puternic colorată, chiar tarantiniană, cum spun unii dar și muzica extrem de interesantă. Rolurile sunt jucate impecabil de actori de etnie afro-islaelieni, în limba idiș. Un film de văzut pentru curajul și culoarea, muzica și cheia originală propusă de Jacobson.


Destino de Kristina Cepraga Goodwin
Short list David di Donatello, Best Actress Afordite short Roma

Destino este filmul de scurt metraj pe care Kristina Cepraga l-a scris, regizat și produs. De asemenea, Kristina a și interpretat rolul principal al personajului feminin. Este un film cu o puternică temă socială, o alegorie în alb și negru.

Fatima, o mamă care trăiește într-un centru social sărăcăcios la periferia Romei, după o discuție cu băiețelul ei, decide să îi facă o mică bucurie, atunci când destinul decide să intervină. Precum „Down the river” pentru Israel , DESTINO a fost selecționat să reprezinte Italia la festivalul Oaxaca Film Festival, Mexic, pentru mesajul uman și social transmis și a câștigat și premiul Best Actress la Afrodite Shorts in Roma.


Inverno
David di Donatello

E important de menționat că filmul este cel mai premiat scurt metraj italian, fiind câștigător în 2020 și în cursa pentru Oscar. Suntem foarte entuziasmați pentru acest film și îi ținem pumnii!Giulio Mastromauro este unul dintre cei mai bine cotati regizori , producător și distribuitor independent de film italian ce împreuna cu soția sa actrița și producătoarea Virginia Gherardini o sa ne povesteasca aventura acestui scurt metraj emoționant și profund.

Nu uitați că, anul acesta, BIFF se va desfășura exclusiv în locații outdoor - Cinema Muzeul Țăranului Român, Grădina cu Filme – Cinema and More a Creart din București și Opera Comică pentru Copii - în perioada 27 August-3 Septembrie.

În vederea desfășurării evenimentului în condiții de siguranță, BIFF va implementa normele stabilite de autorități și apelează la cooperarea participanților la festival.

Pe site-ul BIFF și pe pagina de Facebook găsești toate informațiile actualizate despre invitați, parteneri, selecție și program.

Festivalul este organizat de Fundația Charta, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale, Principele Radu al României.

BIFF este un proiect cultural finanțat prin Ministerului Culturii.

Festivalul este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Institutului Cultural Român și al Centrului Național al Cinematografie.

Iată Juriul celei de a XVI -a ediție a Bucharest International Film Festival


Pentru prima dată în istoria festivalului, BIFF va avea în juriu personalități marcante ale cinematografiei românești - Manuela Cernat, Dana Bunescu și Bogdan Mureșanu.

Manuela Cernat. Istoric şi critic de film, eseist, scenarist, profesor universitar, cercetător la Institutul de Istoria Artei al Academiei Române. Proză și scenarii pentru documentare de scurt metraj. Realizator de documentare TV. Moderator de talk-show-uri TV. Mii de articole în presa română şi internaţională. Traduceri din proza şi teatrul universal. Volumele „Filmul şi armele” (Arms and the Film), „A Concise History of Romanian Cinema”, „Jean Negulesco - Un român la Hollywood”. Organizator și key speaker pentru congrese. Jurii internaţionale şi naţionale. Director Fondator al Festivalului Filmului de la Costineşti și al South Eastern European Cinema Schools. Fost Pro-Rector și Șef al Catedrei CAV a UNATC. Vice-președintă a Société Européenne de Culture (Veneția). Membră a Uniunii Scriitorilor, a Uniunii Cineaștilor, a FIPRESCI. Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor.

Dana Bunescu. Născută la Craiova în 1969, Dana a făcut parte din echipele multora dintre filmele noului val românesc fie că autor al montajului, fie al sunetului, fie al amândurora, atât pentru filme de ficțiune, cât și pentru documentare sau animații. Printre filmele la care a colaborat se numără „Moartea domnului Lăzărescu”, „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, „Poziția copilului”, „Un prinț și jumătate”, „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”. A primit pentru montajul filmului „Ana, mon amour” premiul Ursul de Argint, pentru contribuție artistică excepțională la ediția 2017 a Berlinalei. În 2019 a semnat în calitate de co-autor filmul „Distanța dintre mine și mine” alături de Mona Nicoară. A fost tutor al unor laboratoare de dezvoltare pentru filme documentare că FARAD (Romania) și CINEDOC (Georgia).


Bogdan Mureșanu. Premiatul scriitor Bogdan Mureșanu a trecut de la literatură și publicitate, la cinema cu același succes. Ca scenarist, în 2008, a câștigat cel mai bun scurtmetraj în competiția de scriere de scenarii HBO TIFF cu „The Human Torch”, ce a avut premiera în 2013. În 2009, alte două scenarii ale lui Bogdan au câștigat fonduri pentru dezvoltare și producție, din partea CNC - „1985” și „Magicianul”. Următorul scenariu al lui Bogdan, „Unde este Sophia?” a câștigat cel mai bun scenariu de film la Oaxaca Film Festival, Mexic (2012) și o mențiune de onoare la Canada International Film Festival, Vancouver (2013). În 2014, „Opinci”, scenariu pentru animație, regizat de Anton Groves, a fost preselecționat pentru premiul Robert Bosch și a fost lansat anul acesta. În 2015, Bogdan a scris „Celălalt bărbat”, scenariu pentru un lungmetraj, care va fi regizat de Stephan Komandarev, Bulgaria; proiectul se află în stadiul de dezvoltare. 1985, scenariu pentru un lungmetraj, dezvoltat în Institutul de Film Mediteranean, a câștigat Transilvania Pitch Stop CoCo Award TIFF, România. Bogdan lucrează, în prezent, în calitate de consultant scenarist pentru Dittatura Last Minute, o producție italiană, care va fi regizată de Antonio Pisu. Ca regizor, a produs și regizat primul său scurtmetraj în 2012, pe baza propriului scenariu, „Tuns ras și frezat”. A câștigat premiul publicului la „Anonimul” IFF Sf. Gheorghe (România) și a fost prezentat la festivaluri din Montreal, Cinequest, Cleveland, Reykjavik, York, Oaxaca, Maremetraggio, Lille, Reggio. În 2016, Bogdan a finalizat următorul scurtmetraj numit „Spid”. În același an, a prezentat la Muzeul Național de Artă Contemporană, scurtmetrajul „Negruzzi 14”. În 2018, scurta animație numită Magicianul a fost în curs de preproducție, în timp ce scurtmetrajul Cadoul de Crăciun a călătorit lumea câștigând nu mai puțin de 50 de premii, printre care premiul European Film Award și a fost preselecționat pentru Oscar.

Masterclass Bucharest International Film Festival

Anul acesta, BIFF împreună cu Bogdan Mureșanu organizează un masterclass intitulat De la Idee la Film, prin Scenariu. Sesiunea va fi prezidată de Kristina Cepraga si Dana Dimitriu la CreArt, fiind deschisă publicului larg, iar, ulterior acesteia, vor avea loc proiecțiile filmelor Cadoul de Crăciun și Opinci.

Parteneri
Cinema Muzeul Țăranului Român, Grădina cu Filme – Cinema & More a Creart din București și Opera Comică pentru Copii, Ambasada Republicii Coreea în România, KOFIC (Korean Film Council), Crama Histria, PATER, Olympus, Valvis Holding.

Partener Media:

The Hellenic - Romanian Bilateral Chamber of Commerce

Radio France Internationale

Parteneri tradiționali:

Independenta film

DHL

UCIN


Niciun comentariu despre subiectul „BIFF: noua secțiune "Socially United in Cinema" și juriul”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile