miercuri, 10 februarie 2021

Veniturile din servicii video la cerere au crescut de 30 ori în ultimii 10 ani în Uniunea Europeană

Un raport al Observatorului European al Audiovizualului, care se concentrează pe evoluția piețelor SVoD, TVoD și AVoD din Uniunea Europeană (UE28) și impactul acestora asupra piețelor audiovizuale tradiționale, a relevat faptul că piața VoD (servicii video la cerere) plătită (SVoD și TVoD) s-a dezvoltat 
la un nivel fără precedent în ultimii 10 ani, veniturile crescând de la 388,8 milioane EUR în 2010 la 11,6 miliarde EUR în 2020, determinate în principal de o creștere uimitoare a veniturilor SVoD, de la 12 milioane EUR în 2010 la 9,7 miliarde EUR în 2020.

Creșterea veniturilor SVoD (subscription video on demand) a fost determinată de lansări multiple de servicii în ultimii 10 ani, dar și adoptarea rapidă a acestora de către consumatorii din Europa, numărul abonamentelor SVoD crescând de la 300.000 în 2010 la peste 140 de milioane în 2020.

Jucătorii tv europeni dominau piețele video la cerere naționale. Dar după lansarea serviciile de streaming SVoD internaționale și evoluția tehnologiei online la nivel global, vechiul echilibru al pieței s-a schimbat și noile servicii lansate au dominat piața SVoD din UE.

Creșterea pe piața TVoD (transactional video on demand - de exemplu, închirierea unui film online) a fost determinată de o creștere constantă a veniturilor din comerțul cu amănuntul și din închirieri, de la 377 milioane EUR în 2010 la 1,87 miliarde EUR în 2020.

În timp ce piața AVoD ( servicii video la cerere gratuite, susținute de publicitate) este încă la început în Europa și reprezintă doar o fracțiune din veniturile tradiționale din publicitatea TV pentru majoritatea playerelor TV comerciale, sectorul va crește rapid în venituri pe măsură ce noi jucători AVoD intră pe piața UE, iar agențiile de publicitate își reorientează cheltuielile de publicitate online pentru a ajunge la consumatorii care petrec tot mai mult timp de vizionare online a conținutului furnizat de servicii finanțate prin publicitate.

Chiar dacă veniturile VoD plătite reprezintă încă o mică parte din totalul veniturilor audiovizuale din UE (7% din 114,5 miliarde EUR în 2019), această pondere va crește odată cu schimbările profunde care au loc în sectorul audiovizualului.


Niciun comentariu despre subiectul „Veniturile din servicii video la cerere au crescut de 30 ori în ultimii 10 ani în Uniunea Europeană ”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile