luni, 13 septembrie 2021

A fost lansat ChinaSat-9B, un satelit capabil de transmisii 4K si 8K pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2022 de la Beijing

China a lansat în data 9 septembrie 2021 satelitul de comunicații ChinaSat-9B (Zhongxing-9B), cu ajutorul unei rachete care a decolat de la Centrul de lansare prin satelit Xichang, din sud-vestul Chinei.

China Aerospace Science and Technology Corp (CASC) a anunțat că satelitul ChinaSat-9B, cunoscut și cu denumirea de Zhongxing-9B, a intrat pe orbita în decurs de o oră de la lansare.

ChinaSat-9B va oferi servicii de transmisie tv în direct, inclusiv de înaltă definiție 4K și 8K. Utilizând transpondere cu o lățime de bandă special concepută de 54 MHz, va oferi servicii de transmisie în direct de înaltă calitate, inclusiv pentru evenimente importante, cum va fi a XXIV-a ediție a Jocurilor Olimpice din 4 - 20 februarie 2022 de la Beijing, din China.

Satelitul va fi operat de filiala CASC, China Satcom, și va oferi și servicii de comunicații pentru acțiuni de salvare de urgență și suport în caz de dezastre naturale.

Satelitul ChinaSat-9B se bazează pe DFH-4E, o versiune îmbunătățită a platformei DFH-4, dezvoltată de China Academy of Space Technology (CAST). DFH-4E are o masă de aproximativ 5.500 de kilograme și dispune de propulsie hibridă (electrică și chimică).

China Satcom administrează și operează 15 sateliți pe orbită, inclusiv sateliții din seria ChinaSat și Apstar. 

Zhongxing-9B va înlocui satelitul Zhongxing-9A, lansat în iunie 2017, care, după trei probleme tehnice, ajunsese pe o orbită mai joasă decât cea planificată. Acest lucru a impus ca Zhongxing-9A să folosească propriul propulsor pentru 10 ajustări orbitale, pentru a se ridica pe orbita geostaționară la 101,4 grade Est și, prin aceasta, și-a redus considerabil durata de viață planificată de 15 ani. Astfel, propulsorul satelitului a fost aproape complet epuizat, la puțin peste trei ani și jumătate de la lansare.

China a lansat cu succes toate cele 31 misiuni din 2021, din cele peste 40 planificate anul acesta de gigantul spațial al autorităților chineze. CASC se pregătește să trimită nava spațială Tianzhou-3 la modulul stației spațiale Tianhe în următoarele două săptămâni. Misiunea Shenzhou-13 cu echipaj este planificată apoi în octombrie


Niciun comentariu despre subiectul „A fost lansat ChinaSat-9B, un satelit capabil de transmisii 4K si 8K pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2022 de la Beijing”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile