luni, 29 noiembrie 2021

DVB a lansat primele specificații pentru furnizarea de servicii video 8K UHD

Organizația DVB a aprobat actualizări pentru specificațiile de furnizare a serviciilor video 8K UHD. Aceste actualizări, ce vizează în special codec-ul HEVC, reprezintă primul pas dintr-o serie de completări planificate pentru specificațiile de codare video DVB. Astfel, DVB va continua să ofere cea mai cuprinzătoare și flexibilă cutie de instrumente pentru furnizarea de servicii de televiziune de generație următoare prin medii clasice, dar și prin internet în bandă largă.

HEVC (High Efficiency Video Coding), cunoscut și ca H.265, este un standard care oferă o compresie a datelor cu 25% până la 50% mai bună la același nivel de calitate video, comparativ cu predecesorul său MPEG-4/AVC. Este deja folosit pe mai multe piețe din întreaga lume. Până acum, specificațiile DVB au inclus condiții de conformitate HEVC doar pentru rezoluții de până la 4K.

Actualizările recente ale specificațiilor DVB includ livrarea conținutului 8K UHD (7680x4320) atât prin transmisie (flux de transport) în mod clasic, cât și prin internet în bandă largă (DVB-DASH). Aprobate pentru publicare ca DVB BlueBooks (specificațiile pot fi consultate aici: https://dvb.org/wp-content/uploads/2021/02/A001r18_Use-of-Video-and-Audio-Coding-in-Broadcast-and-Broadband-Applications_Draft_TS_101-154-v271_Nov-2021.pdf ), documentele actualizate prezintă specificațiile DVB pentru codificare video și audio, profilul DVB-DASH pentru streaming video și specificația DVB-SI pentru furnizarea de informații despre servicii. Toate cele trei actualizări includ de asemenea și unele remedieri de erori. 

Nou adăugatele specificații includ suport pentru conținut SDR 8K de până la 60 Hz și conținut HDR 8K în formate PQ sau HLG. Așadar, includ rate de reîmprospătare de până la 60 Hz, precum și rate de cadre fracționate. Standardul va oferi suport pentru imagini 16:9 de până la 7680×4320 pixeli, Interval dinamic ridicat (HDR; PQ cu metadate dinamice opționale și HLG) și interval dinamic standard (SDR) pe 10 biți. Sunt specificate puncte de conformitate pentru frecvența de cadre standard (până la 60 Hz) și rata de cadre ridicată (până la 120 Hz), cu rate de cadre non-întregi acceptate pentru aplicabilitate globală. Specificația va permite livrarea 8K prin MPEG-TS și DASH, iar semnalizarea adecvată va fi activată pentru mecanismele DVB-I, DVB-SI și DVB-DASH.

Astfel, disponibilitatea cât mai devreme a unor condiții de conformitate HEVC pentru conținut video 8K va oferi flexibilitate pentru implementări viitoare și va maximiza interoperabilitatea serviciilor în diverse dispozitive. 

Desigur, pe termen lung, livrarea conținutului video 8K către utilizatorii finali va beneficia de codec-uri video și mai eficiente (probabil AV1, AVS3 sau VVC). Compresia video din noua generație este un obiectiv al DVB, care va adăuga specificații suplimentare pentru DVB în anul 2022.


Niciun comentariu despre subiectul „DVB a lansat primele specificații pentru furnizarea de servicii video 8K UHD”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile