luni, 29 noiembrie 2021

Programe speciale de 1 decembrie la TVR1, TVR 2 și TVR 3

De Ziua Naţională a tuturor românilor, TVR 1 va aduce sărbătoarea în casele noastre prin transmisiuni directe, programe în premieră, ediţii speciale ale Ştirilor TVR şi ale emisiunilor îndrăgite de telespectatori.

"Am trecut peste încă un an în care situaţia ne-a impus un comportament mai mult decât rezervat, în care manifestări umane fireşti au fost înfrânate, iar izolarea creează un spaţiu tot mai gol între noi. De Ziua Naţională simţim, poate mai mult ca oricând, nevoia de a fi împreună cu ai noştri – familie, prieteni, oameni dragi, români. În programele speciale de 1 Decembrie, la TVR 1 îi vom evoca pe eroii de ieri şi de azi, vom asculta vorbele înţelepte ale înaintaşilor noştri şi îi vom aduce în prim plan pe românii care au pus mai presus de orice datoria pentru semeni. Tuturor le vom spune „Mulţumesc!”", arata TVR într-un comunicat de presă

Ceremonia de la Arcul de Triumf, în direct la TVR 1. Televiziunea Română este partener oficial al transmisiunilor de 1 Decembrie 2021


#EUSUNTROMÂNIA înseamnă România pe care o putem construi doar împreună. Ştirile TVR continuă şi în acest an campania #EUSUNTROMÂNIA, prin care dă voce visurilor, dorinţelor, planurilor, ambiţiilor noastre. Pentru ca fiecare român să poată spune cu mândrie şi respect „Eu sunt România”.

De-a lungul zilei de 1 Decembrie, în programele de ştiri şi ediţiile speciale, la TVR 1 vom cunoaşte români care au adus plus valoare comunităţii în care trăiesc, au reuşit să-i bucure pe cei din jur sau au „tratat” România prin solidaritate.

„Astăzi nu numai că suntem istorie, dar şi facem istoria ţării noastre” – sunt cuvintele lui Mihail Kogălniceanu, om politic, istoric, scriitor, jurnalist, diplomat, membru fondator al Societăţii Academice Române şi preşedinte al Academiei Române. În zi de sărbătoare, gândurile şi vorbele înţelepte ale marilor oameni ai neamului ne vor fi reper pentru vremurile în care trăim şi inspiraţie pentru viitor. Le vom vedea inserate în programele TVR 1. De ce şi care sunt motivele pentru care mari campioni şi personalităţi pot rosti dintr-o suflare #EUSUNTROMÂNIA vom afla într-o serie de testimoniale difuzate în ediţiile speciale ale zilei şi în „Telejurnalul” de la orele 08.00, 14.00, 20.00.

Ediţiile speciale ale Ştirilor TVR, de la 10.00 şi 12.00, vor include duplexuri cu studiourile TVR din Iaşi, Cluj, Timişoara, Craiova, Târgu-Mureş, dar şi corespondenţe din Spania şi din Republica Moldova: Mihai Rădulescu şi Svetlana Gore de la TVR Moldova ne transmit în direct cum se simte, la Chişinău, Ziua Naţională a tuturor românilor.

De la Alba-Iulia relatează reporterul Vlad Ungar şi colega sa de la TVR Moldova, Carina Muller. În ediţiile speciale vom cunoaşte români deosebiţi: un tânăr care livrează fotolii de masaj în toată lumea, chiar şi lui Moş Crăciun, două sportive care au urcat tricolorul pe prima treaptă a podiumului olimpic, un pilot militar care a salvat zeci de vieţi transportând bolnavi la secţiile ATI, un bucătar devenit peste noapte curier pentru cei aflaţi în nevoie. Tot despre români şi România discută Alina Stancu şi Virgil Ianţu, invitatul ei la prima ediţie specială a zilei.

Piaţa Arcul de Triumf va fi din nou gazdă pentru parada militară ce are loc cu ocazia Zilei Naţionale a României, dar într-un format restrâns. În direct de la ora 10.50, Adelin Petrişor şi col. Constantin Spânu, partener de microfon al reporterului TVR în transmisiunile de 1 Decembrie, vor comenta Ceremonia de la Arcul de Triumf. Iar Daniel Coman surprinde atmosfera din mijlocul publicului.

Ca în fiecare an, Televiziunea Română este official broadcaster al evenimentului şi va oferi semnal tuturor posturilor de televiziune pentru preluarea imaginilor de la Arcul de Triumf din Capitală. Două care de televiziune, trei unităţi DSNG şi peste 150 de profesionişti ai TVR vor asigura transmisiunile în direct atât de la parada militară desfăşurată la Bucureşti, cât şi de la cea din Alba-Iulia (ora 15.00). Cele două parade se văd în direct şi la TVR Internaţional şi TVR Moldova.

Aniversarea Zilei Naţionale începe la TVR 1 devreme, „Cu capu-n zori”. Printre surprizele pregătite de echipa matinalului se numără un reportaj despre caii Jandarmeriei Române, participanţi la defilarea de 1 Decembrie, o paradă a celor mai frumoase ii româneşti, un dans al căluşarilor executat de cele mai talentate… păpuşi, dar şi tradiţionala fasole cu afumătură, gătită de Angie Cobuţ în bucătărie. Va completa meniul special al zilei Cosmin Dragomir, curator de zacuscă, cel care duce acest produs într-o zonă a eleganţei şi rafinamentului culinar.

Într-o ediţie specială „Frontul de acasă”, de la ora 13.00, realizatoarea Alina Grigore ne spune povestea subofiţerului Vasile Zbâncă, un erou pe care amputarea picioarelor nu l-a schimbat. După misiunea din Afganistan, a reuşit să rămână acelaşi om – curajos, optimist şi determinat. Conduce maşina fără adaptări speciale, este pasionat de sporturile de iarnă şi de salsa. Se bucură de fiecare clipă pe care viaţa i-o oferă şi de familia minunată pe care o are. Vasile a rămas în armată şi este tatăl a doi băieţi care văd în el un model.

De la 13.30, urmărim documentarul semnat de jurnalista Camelia Csiki dedicat Reginei Maria, din seria „Români care au schimbat lumea”. „Filmul urmăreşte să redea povestea celei mai iubite suverane prin prisma unor persoane care au cunoscut-o, dar şi a celor care, astăzi, reproduc creaţiile Reginei Maria”, ne spune realizatoarea.

Portretul femeii care continuă să ne inspire, după mai bine de 100 de ani, este realizat prin interviuri realizate de jurnalistă cu urmaşii suveranei României Mari: nepoţii Regele Mihai şi arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, strănepoata Majestatea Sa Margareta, dar şi Regele Simeon al Bulgariei. Relatările sunt completate de câţiva dintre cei mai renumiţi istorici specialişti ai perioadei.

Iuliana Tudor: „Să privim adânc în inima noastră, pentru a ne regăsi ţara”- concert „Noi suntem români!”, în direct de la Sibiu

Pe 1 Decembrie, Iuliana Tudor ne aşteaptă la Sibiu, la un spectacol menit să reaşeze România în sufletul românilor. De la ora 15.50, în direct la TVR 1 şi TVRi, mari artişti ai folclorului nostru îşi dau mâna în concertul „Noi suntem români!”.

De Ziua Naţională a tuturor românilor, artişti din toate colţurile ţării vin la Sibiu, pentru a ne oferi darul cel mai de preţ pe care îl pot face: cântecul românesc. Cu speranţa că aceşti ultimi doi ani ce ne-au izolat şi ne-au însingurat nu au reuşit să scoată România din sufletul românilor, Iuliana Tudor ne invită la o horă naţională a unirii. Pentru că întoarcerea la rădăcini a fost, nu o dată, soluţia şi răspunsul la multe întrebări, pentru că atâtea generaţii au luptat ca noi să fim acum cine suntem, pentru că suntem datori copiilor noştri cu o moştenire culturală, Televiziunea Română îşi invită telespectatorii să redescopere mândria de a rosti cu glas tare: „Noi suntem români!”. Pe 1 Decembrie, de la ora 15.50, Iuliana Tudor ne aşteaptă la Sibiu, alături de unii dintre cei mai mari artişti ai folclorului nostru, dar şi de interpreţi aflaţi la început de drum, cu un îndemn la retrezirea conştiinţei naţionale. Timp de peste trei ore, spectacolul „Noi suntem români!” este în direct la TVR 1.

„Încercăm, prin acest concert, să readucem România în sufletul românilor. Să ne aşezăm cu toţii în faţa oglinzii şi să privim adânc în inima noastră, pentru a ne căuta ţara. Dacă ea este încă acolo, înseamnă că nu e totul pierdut. Dacă încă ne mai pasă, atunci fiecare dintre noi ar trebui să facă ceva pentru a o reconstrui. O Românie golită de suflet, o Românie măcinată de ură, împărţită în buni şi răi, îngenuncheată de unii sau alţii nu poate supravieţui. De aceea e nevoie, mai mult ca oricând, de iubire, de credinţă, de speranţă. Îi doresc României să aibă parte de oameni buni şi demni”, este urarea pe care Iuliana Tudor o adresează, din suflet, de Ziua Naţională.

Şi pentru că „unde-s doi, puterea creşte”, pentru că numai împreună putem păstra spiritul acestui neam şi valorile lui, de acest 1 Decembrie soliştii nu vor vor urca singuri pe scenă, toate momentele muzicale fiind interpretate de cupluri sau de grupuri de artişti. Îi vom revedea şi asculta pe Nicolae Furdui Iancu şi Tudor Furdui Iancu, Laura Lavric şi Daniela Condurache, Sava Negrean Brudaşcu şi Veta Biriş, Nicuşor Iordan şi Grupul „Burnasul”, Andreea Voica şi Liliana Laichici, Cornelia şi Lupu Rednic, Mariana Deac şi Mariana Anghel, Nicu Mâţă, Paul Ananie şi Gabriel Dumitru, Ionuţ Fulea şi Dinu Iancu Sălăjanu, Constantin Enceanu şi Mariana Ionescu Căpitănescu, Alina Pinca, Adrian Neamţu şi Alina Bica, Sebastian Stan, Ovidiu Homorodean, Cristian Fodor şi Ilie Medrea, Oana Tomoiagă, Paul Ananie, Gabriel Dumitru, Iulia Mihai, Nicu Mâţă, Andreea Haisan, Stana Stepanescu, Ciprian Pop, Traian Stoiţă şi Izabela Tomiţa. Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” ne va aminti frumuseţea dansurilor noastre iar celebrii „Lăutari” din Chişinău, conduşi de maestrul Nicolae Botgros, nu puteau lipsi de la această sărbătorire a sufletului românesc de pretutindeni.

În transmisiune directă de la Sala Radio, telespectatorii TVR 1 şi TVR 3 urmăresc, de la ora 19.00 (TVR Moldova – ora 22.10), Concertul extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României şi aniversării a 10 ani de la înfiinţarea Radio Chişinău. Susţinut de Orchestra de Cameră Radio şi Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova, concertul se desfăşoară sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea.

Seara, de la 21.10, la TVR 1, telespectatorii văd partea a doua a filmului „Tringhiul morţii” (1999), în regia lui Sergiu Nicolaescu (prima parte – marţi, 30 noiembrie, la aceeaşi oră), în care ne întâlnim cu actori precum Ilinca Goia, Valentin Teodosiu, George Alexandru, Sergiu Nicolaescu. Filmul reconstituie luptele purtate de armata română împotriva ocupanţilor germani în Primul Război Mondial, în localităţile Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. Pe lângă impresionantele scene de luptă, filmul capătă consistenţă mai ales prin prezenţa a două personaje: mareşalul Averescu (interpretat de Sergiu Nicolaescu) şi Ecaterina Teodoroiu (portretizată de Ilinca Goia).

Pe 1 Decembrie, la ora 23.00, mai avem timp pentru o lecţie de istorie ce nu trebuie ratată: TVR 1 difuzează documentarul „Cum s-a făcut 1 Decembrie?”, realizat de Ruxandra Ţuchel, ce prezintă contextul internaţional de la finalul Primului Război Mondial, context care a făcut posibilă România Mare.


TVR 2, programe pentru întreaga familie de 1 decembrie 2021

Aniversăm Ziua Naţională a României cu programe de sărbătoare. „Câștigă România!” a pregătit, de la ora 20:00, o ediție specială alături trei personalități ale micului ecran: interpreta Mirabela Dauer, omul de televiziune Carmen Movileanu și compozitorul Horia Moculescu. În anul în care sărbătorim 65 de ani alături de TVR, vedetele vor răspunde întrebărilor despre Televiziunea Română.

Nu vor lipsi documentarele istorice, precum „Iași, capitală de război” (difuzat de la ora 7:00) iar pentru prima dată la un canal de televiziune românesc, TVR 2 va difuza, de la ora 13:35, „România neîmblânzită”, (România, 2018). Filmul de aventuri „Prieteni fără grai” (România, Canada, 1969) și „Atenţie, nu ne supăraţi!”, o comedie cu Bud Spencer, Terrence Hill, John Sharp, vor completa ziua de sărbătoare de 1 decembrie.

“România neîmblânzită” – un documentar-eveniment, 1 decembrie, de la ora 13:35 (redifuzare marți, 2 decembrie, ora 7:10).

Cu o largă apreciere la nivel internațional, „România neîmblânzită” (România, 2018) este atât o invitație la cunoaștere și un mod de a stimula interesul oamenilor pentru universul viu din jur, indiferent că este vorba de mamifere, păsări, pești, plante, insecte sau reptile, cât și un apel la tandrețe ecologică. „România neîmblânzită” este realizat de casa de producție „Off the Fence”, companie britanică parte din elita mondială a filmelor de profil. Regia îi aparține lui Thomas Barton-Humphreys, după un scenariu semnat de Thomas Barton-Humphreys și Alex Păun, iar versiunea în limba română îl are ca narator pe actorul Victor Rebengiuc, nume legendar care a marcat scena și cinematografia românească.

Miercuri, 1 decembrie, de la ora 20:00, tema ediției speciale „Câștigă România!” este aniversarea a 65 de ani de la prima emisie a TVR. Întrebările adresate celor trei invitați, Mirabela Dauer, Carmen Movileanu și Horia Moculescu, vor fi completate cu imagini din Arhiva de Aur, amintiri și melodii celebre.

Ați fi bănuit că la debutul TV Mirabela Dauer avea părul lung și negru? Stilistul care i-a schimbat coafura și culoarea părului în blond a fost Doina Levința, iar rochia purtată a fost semnată de Zina Dumitrescu. Fiecare invitat va avea parte și de câte o surpriză emoționantă: un montaj video de 2-3 minute cu secvențe de arhivă de la începutul carierei. Ediția specială „Câștigă România!” se difuzează şi pe canalele TVRi (de la ora 22:00) si TVR Moldova (de la ora 23:50).

Nu vor lipsi nici filmele artistice potrivite pentru o zi de sărbătoare. De la ora 9:30, trăim aventura alături de „Prieteni fără grai” (România, Canada, 1969) Regia: Paul Fritz Nemeth, Gheorghe Turcu, distributia: Tony Kramreither, Dorin Dron, George Mihăiţă, Ernest Maftei, Draga Olteanu-Matei.

Alex şi Carlo s-au cunoscut în timp ce erau în închisoare şi au rămas prieteni. Când Carlo îşi vizitează prietenul, în mintea celor doi se înfiripă un plan: să-l omoare pe Vincent, fratele soţiei lui Alex, şi pe cei doi copii ai săi (Johny şi Dana), pentru a pune mâna pe averea acestuia. Planul lor pare să funcţioneze: Vincent suferă un “accident” de maşină, iar Johny, urmărit de cei doi bărbaţi, cade de pe un deal în râul din apropiere.

Singura piedică în faţa îmbogăţirii lor rămâne Dana, care are doar câteva luni, omorârea micuţei devenind o simplă formalitate. Lucrurile nu vor sta însă chiar așa, pentru că viaţa băiatului este salvată de doi câini, care ulterior o vor “răpi” pe micuţă .

De la ora 21:10, telespectatorii TVR 2 pot urmări comedia „Atenţie, nu ne supăraţi!” (ALTRIMENTI CI ARRABBIAMO-Italia, Spania, 1974) Regia: Marcello Fondato. Cu: Bud Spencer, Terrence Hill, John Sharp.

Mecanicul Ben și camionagiul Kid termină la egalitate o spectaculoasă cursă auto, dar sunt nemulţumiţi pentru că ar trebui să împartă maşina câştigată. Până să se decidă cui revine mult râvnitul premiu pe patru roţi, acesta e distrus de un mafiot, iar cei doi rivali se aliază pentru a-şi recupera paguba.

La TVR 3 îşi dau întâlnire românii de pretutindeni

TVR 3 dedică o zi întreagă aniversării Zilei Naţionale a României cu programe preluate de la toate Studiourile Teritoriale ale SRTv. Începând cu ora 10.00, este programat spectacolul „1 Decembrie – Alba unește România” (TVR TG Mureș).

Cu ocazia Zilei Naționale a României, în acest an, Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” din Alba-Iulia lansează în premieră națională: Orchestra Română de Folclor. Cu aceast prilej va avea loc și concertul extraordinar de muzică populară- Alba unește România.

La ora 13.30 – „Bănățenii în primul razboi mondial” (TVR Timișoara), un documentar istoric despre participarea bănățenilor în Primul Război Mondial, iar de la ora 15.00 Premiile Naţionale ,,Negruzzi(TVR Iași).

De şase ani, în Ziua Naţională a României, oameni generoşi şi dornici de a susţine cultura română, literatura, muzica, artele vizuale, ştiinţele, dau viaţă unui eveniment de înalt rafinament – “Premiile Naţionale Negruzzi”.

Premiile Naţionale Negruzzi sunt un arc peste timp, care porneşte de la o familie simbol pentru cultura noastră şi care ajunge astăzi să aureoleze valori contemporane ale neamului. Printre cei omagiaţi în acest an se vor afla acad. Leon Dănăilă, scriitorul Matei Vişniec, actorul şi directorul de teatru Constantin Chiriac, criticul de teatru George Banu, filozoful Andrei Pleşu.

De la ora 17.00, Ediția specială „Romândria mea”, se va difuza în direct de la TVR Timișoara. În transmisiune directă de la Sala Radio, telespectatorii TVR 1 şi TVR 3 urmăresc, de la ora 19.00 (TVR Moldova – ora 22.10), Concertul extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României şi aniversării a 10 ani de la înfiinţarea Radio Chişinău.

Susţinut de Orchestra de Cameră Radio şi Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova, concertul se desfăşoară sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea. Concertul Extraordinar sustinut de Camerata Regala, de la ora 22.00, parte a programului „România și UNESCO – Arc în timp” desfășurat de CNR UNESCO cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la aderarea României la Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) va încheia seara de 1 Decembrie.


Niciun comentariu despre subiectul „Programe speciale de 1 decembrie la TVR1, TVR 2 și TVR 3”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile