vineri, 11 februarie 2022

A fost inventat un material plastic de două ori mai rezistent decât oțelul

Cercetătorii de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au inventat un material plastic de două ori mai rezistent decât oțelul în testele de sarcină. Noul material plastic este de asemenea capabil să conducă electricitatea și să blocheze trecerea materiei aflată în forma de agregare gaz. În plus, ne-ar putea permite să realizăm obiecte (inclusiv dispozitive și echipamente electronice) mai rezistente și mai ușoare, utilizând mult mai puține materiale, ceea ce înseamnă mai puține deșeuri.

Echipa de cercetare a MIT a denumit materialul ca 2DPA-1. Este o evoluție promițătoare, deoarece este necesară doar o șesime din noul plastic (comparativ cu volumul de plastic tradițional utilizat) pentru a fabrica aceleași dispozitive, menținând o rezistența similară. De fapt, acest plastic ultra-rezistent are implicații uriașe pentru aproape tot ceea ce construim și fabricăm, de la dispozitive mai mici, cum ar fi telefoane, tablete, telecomenzi, controlere de jocuri și până la lucruri mai mari, cum ar fi autoturismele sau chiar clădirile.

Materialul este foarte asemănător cu grafenul. Însă crearea grafenului este foarte dificilă, în special din cauza temperaturii necesare, de aproximativ 1000 grade Celsius. Dar 2DPA-1 este ușor de fabricat. De fapt, poate fi fabricat chiar într-un vas din laborator, la temperatura camerei. Trebuie doar să utilizați un monomer și să adăugați anumiți solvenți chimici pentru a crea foi subțiri de 2DPA-1. Puteți stivui aceste foi din nou și din nou pentru a face materiale ultra ușoare și rezistente, care ar face de rușine oțelul. De asemenea, se pot rula în tuburi minuscule, apoi le puteți amesteca în alte materiale plastice pentru a face compozite similare fibrei de carbon.

În plus, acest plastic ultra rezistent este capabil să conducă electricitatea și să blocheze materia aflată în starea de agregare de gaz. Este ceva ce polimerii standard nu pot face 100%. Cele mai multe dintre moleculele din polimeri sunt ondulate, lăsând goluri între ele. Deci polimerii sunt "poroși" și permit trecerea gazelor. Acesta este motivul pentru care pungile sigilate de plastic nu blochează complet mirosurile. Însă noul plastic 2DPA-1 este format din "discuri" plate din molecule de polimer, care nu lasă loc pentru gazul sau diverse alte substanțe să pătrundă prin material.

În timp ce ideea de a folosi acest plastic ultra rezistent pentru a crea obiecte este intrigantă, noul material poate fi utilizat și ca strat de barieră. 2DPA-1 este foarte asemănător cu Kevlarul, un material folosit pentru a crea veste antiglonț. 

De asemenea, aplicat în strat subțire, oamenii l-ar putea folosi ca vopsea sau lac pentru a proteja lucrurile. Rugina și putregaiul sunt probleme uriașe pe care încercăm să le evităm la mașini, case sau alte achiziții importante pentru noi. Deoarece acest plastic ultra rezistent poate bloca gazele, ar fi foarte eficient pentru a proteja aceste lucruri de oxigenul din aer (pentru a nu mai fi atacate de rugină, care este formată în urma reacției de oxidoreducere a fierului și oxigenului în prezența umidității din atmosferă și/sau a apei ). Aceste "bariere" ar putea fi vândute sub formă de vopsele casnice sau pentru acoperiri industriale.

De asemenea, din 2DPA-1 am putea fabrica pungi în stil ziplock și alte articole de depozitare, utilizând și mai puține materiale. Desigur, utilizarea ar putea fi mult mai largă decât ne imaginăm în acest moment. Important este ca si prețul de producție (neprecizat) sa fie atractiv pentru fabricanți, altfel va fi folosit (cel puțin pentru început) doar în produsele de lux.


5 comentarii despre subiectul „A fost inventat un material plastic de două ori mai rezistent decât oțelul”:
Anonim

Chiar as vrea sa țin in mana un telefon de 5 inch care sa aibă doar 50 grame sau unul de 200 grame care sa nu se mai spargă niciodată când cade pe jos. Sau sa iau mașina protejată mult mai bine împotriva corodării cu un lac sau vopsea din acest material. Sper ca invenția sa se pună in practica industrial cat mai rapid.

Anonim

Sau pot fabrica sateliți mai ușori, deci lansarea lor in spatiu va fi mai ieftina, deci costuri de transmisie mai mici, deci programe mai multe pe satelit! :-)

Anonim

Obiecte mai rezistente inseamna ca le cumperi mai rar, ca rezista mai mult. Cred ca se vor limita sa le faca mai usoare, aceste e interesul comercial si de marketing, nu mai rezistente, ca altfel se vor vinde mai rar si nu le convine la fabricanti.

Anonim

Industria auto ar putea fi unul dintre beneficiari.

portalmp3

Visee..tot ce e de folos cetățeanului nu intra pe piata, anumite industrii vor cădea în cazul acesta

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile