miercuri, 20 aprilie 2022

Americanii testează transmisii tv digitale terestre polarizate încrucișat (vertical și orizontal simultan)

Evoca TV, un serviciu de televiziune din Idaho care oferă televiziuni terestre și prin internet abonaților din Idaho, Colorado și Arizona, a anunțat ca este primul radiodifuzor din SUA care utilizează o nouă modalitate de transmitere a semnalelor tv. Metoda ar putea dubla numărul de televiziuni transmise în digital terestru, grație inclusiv unei lățimi de bandă îmbunătățită, inclusiv pentru difuzarea în rezoluție 4K și 8K. Astfel, radiodifuzorul a anunțat că a transmis cu succes conținut tv folosind opțiunea de polarizare încrucișată a standardului tv digital ATSC 3.0.

Una dintre opțiunile foarte interesante ale noului standard de transmisie ATSC 3.0 este capacitatea de a utiliza transmisia și recepția polarizate atât orizontal, cât și vertical simultan, o funcționalitate pe care industria o numește Intrări multiple și ieșiri multiple sau „MIMO”. Săptămâna aceasta, pe Channel 35 din Boise, am demonstrat cu succes crearea și transmiterea unui semnal MIMO. Tehnologia MIMO are potențialul de a crește dramatic banda utilă disponibilă pentru transmisiile tv, posibil chiar dublând cantitatea de date pe care o poate trimite un radiodifuzor. Aceasta ar putea însemna mult mai multe televiziune SD și HD pentru telespectatori, pe aceleași frecvențe. Tehnologia are potențialul difuzării mai multor televiziuni 4K Ultra High-Definition sau chiar posibilitatea de a difuza în 8K in digital terestru", a explicat Todd Achilles, CEO Evoca TV. 

Transmisia tv cu polarizare încrucișată MIMO, cu transmisie simultană a două fluxuri într-un canal de 6 MHz, este punctul culminant al multor luni de muncă în cadrul unui proiect de colaborare între Evoca și producătorul de transmițătoare Rohde & Schwarz, firma de software media Enensys Technologies, specialiștii în matrice de difuzare Kathrein Broadcast, compania de analiză a semnalului Avateq Corporation și producătorul de antene de recepție Televes.

Deși transmisia MIMO a fost demonstrată și în alte țări, acolo a fost în mare parte un efort de dovedire a conceptului tehnic. Dar la Evoca intenționăm să folosim pe deplin potențialul de transmisie și recepție MIMO. Înseamnă că spectrul de difuzare pe care îl folosim astăzi pentru serviciile Evoca ar putea deveni și mai valoros, cu capacitatea de a trimite mult mai multe televiziuni, precum și de a oferi transmisii de calitate superioară către telespectatori. Și întrucât Evoca coordonează atât echipamentele de transmisie, cât și de recepție a semnalului, ne putem asigura că experiența consumatorului va fi exact cum am intenționat să fie. Tehnologia MIMO ar putea revoluționa ceea ce facem, oferind și mai multe opțiuni pentru telespectator decât sunt posibile cu tehnologiile de transmisie din prezent”, a mai explicat radiodifuzorul.

Vor fi necesare echipamente speciale de transmisie și recepție pentru a beneficia din plin de noua funcționalitate MIMO. Demonstrațiile anterioare ale transmisiilor ATSC 3.0 MIMO au fost făcute în Coreea de Sud, Marea Britanie și în Brazilia.

Pe lângă mai multe opțiuni pentru telespectatori, transmisiile Evoca semnalează de asemenea potențialul de a folosi frecvențele si pentru transmisie de date, nu doar pentru transmisie de semnal video și audio. O astfel de difuzare de date a fost mult timp discutată ca o nouă afacere potențială pentru radiodifuzori, iar capacitatea de a dubla capacitatea benzii de difuzare înseamnă că există un potențial mare pentru viitor. Oportunitățile sunt probabil mai mari decât utilizarea frecvențelor pentru difuzarea televiziunii. Planificăm în mod special echipamente de recepție prin care consumatorii pot recepționa atât semnale ATSC 3.0, cât și 5G. Mai este multă muncă pentru ca tehnologia să devină un produs de consum, în principal în dezvoltarea unui nou hardware pentru receptoare care poate recombina cu succes semnalele orizontale și verticale, ce sunt transmise separat. Dar, din moment ce deja transmitem conținut tv și distribuim receptoarele și antenele folosite pentru a ne recepționa semnalul tv, suntem foarte încurajați de transmisiile MIMO pe care le-am făcut, demonstrând una dintre capacitățile cheie ale standardului de difuzare ATSC 3.0”, a mai explicat radiodifuzorul.


Niciun comentariu despre subiectul „Americanii testează transmisii tv digitale terestre polarizate încrucișat (vertical și orizontal simultan)”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile