marți, 27 septembrie 2022

Proiect de testare a unei rețele hibride satelit - 5G

Compania de internet în bandă largă prin satelit LEO OneWeb a făcut echipă cu Centrul de inovare 5G de la Universitatea din Surrey (5GIC) și CGI, una dintre cele mai mari firme de IT din lume, pentru a testa fuziunea comunicațiilor prin satelit cu rețelele mobile 5G.

Satelit (decorative art) - imagine realizată de HD Satelit România

Cererea pentru o conectivitate mai bună, precum și pentru noi aplicații pentru munca la distanță, automatizare, comerț electronic, transporturi, educație și asistență medicală crește exponențial la nivel global. Pentru a obține o conectivitate stabilă și accesibilă în sprijinul noii economii digitalizate, este necesară o combinare a tehnologiilor. Prin urmare, este necesară conexarea comunicațiilor prin sateliții de pe orbita terestră joasă cu rețelele mobile 5G existente, pentru a valorifica punctele forte ale ambelor tehnologii.

Proiectul, finanțat de Agenția Spațială din Marea Britanie și de Agenția Spațială Europeană în cadrul Sunrise Partnership Project, este de așteptat să dureze 18 luni. Acesta cuprinde trei componente:

(1) dezvoltarea, testarea și validarea capacității rețelei de satelit cu latență scăzută a OneWeb pentru a transporta servicii 5G în backhaul; 

(2) dezvoltarea, testarea și validarea capacității prototipului de satelit „Joey-Sat” al OneWeb de a transporta servicii 5G în backhaul;

 (3) testarea backhauling de la o stație de bază mobilă 5G la o rețea de bază 5G pentru a oferi conectivitate mobilă fără întreruperi.

Fiecare membru al consorțiului aduce o perspectivă unică și o expertiză specifică proiectului pilot.

Rolul de lider al OneWeb este de a aduce proiectul într-o poziție pregătită pentru piață, prin dezvoltarea elementelor tehnice și operaționale necesare oferirii acestui serviciu. 

5GIC de la Universitatea din Surrey va contribui cu cunoștințele și expertiza sa, atât cu privire la rețelele de satelit, cât și la cele terestre 5G, și va acționa ca operator de rețea mobilă (MNO) de referință în cadrul proiectului. Va oferi resurse de test cu MNO, o rețea de bază 5G (fabricată în Marea Britanie), infrastructură SDN, management QoS și teste RAN. 

CGI va oferi capacitatea sa, dezvoltată la scară de companie în Marea Britanie, pentru a gestiona și integra rețelele 5G/satelit. CGI va oferi și va integra o soluție de conectivitate 5G pentru mobilitate (demonstrată folosind un vehicul rutier), folosind o rețea de bază Druid Software 5G, permițând utilizatorilor comunice fără probleme in timpul deplasării, folosind OneWeb.

Utilizatorii vor experimenta aceeași calitate a serviciului, fără a fi conștienți de complexitatea tehnică necesară ca tehnologiile să funcționeze perfect împreună. Consorțiul va dezvolta și oportunitatea de a oferi conexiune 5G prin sateliți LEO în acele zone geografice imposibil de acoperit în prezent prin intermediul serviciilor terestre tradiționale. 

Crearea unei rețele interoperabile de comunicații prin sateliții de pe orbita terestră joasă și rețele mobile 5G este esențială pentru a obține o experiență de conectivitate omniprezentă, accesibilă, rapidă și consecventă pentru companii, utilizatori și guverne. De aceea suntem încântați de această oportunitate de a testa viitorul conectivității globale 5G în rețeaua OneWeb. Cu partenerii noștri și cu sprijinul ESA și al Agenției Spațiale din Marea Britanie, acest proiect pilot este un pas important în misiunea noastră de a conecta oamenii de pretutindeni, pe uscat, pe mare și în aer, oferindu-le oportunitatea de a-și utiliza întregul potențial, chiar și în cele mai îndepărtate părți ale planetei”, a precizat Massimiliano Ladovaz, director tehnic la OneWeb

Sistemele de comunicații prin satelit sunt factori cheie pentru serviciile 5G și vor deveni din ce în ce mai integrate cu rețelele de comunicații, pe măsură ce progresăm dincolo de tehnologia 5G, către 6G, în soluționarea rentabilă a provocării decalajului digital din societate. Centrul de inovare 5G și 6G al Universității din Surrey este încântat să participe la proiectul 5G-Pilot, oferind inovații cheie în funcționalitatea rețelei și facilități de testare”, a adăugat profesorul Regius Rahim Tafazolli, șeful Institutului pentru Comunicații la Universitatea din Surrey. 

Rețelele hibride 5G complet integrate ne aduc tuturor promisiunea unei conectivități omniprezente, fără întreruperi și de mare viteză. Platformele mobile implică provocări unice în realizarea acestei viziuni, proiecte precum acesta devenind incredibil de importante. Am fost lideri în transformarea acestor rețele integrate complexe în realitate și așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu partenerii noștri pentru a aborda în continuare aceste provocări”, a explicat Shaun Stretton, Senior Vice President pentru Space Control and Information Solutions la CGI în Marea Britanie.

ESA se află în avangarda inovației 5G/6G, sprijinind industria și mediul academic în cursa transformării digitale. ESA va continua să promoveze excelența industriilor spațiale europene și canadiene și a mediului academic, forțând bariere tehnologice și pregătind noi servicii comerciale în beneficiul cetățenilor”, a declarat Elodie Viau, director de telecomunicații și aplicații integrate la ESA. 


Un comentariu despre subiectul „Proiect de testare a unei rețele hibride satelit - 5G”:
Daniel S.

Deci practic vor să facă pe Europa și Canada ce-a făcut Elon Musk și T-Mobile în America. Mulțumesc pentru info!

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile