miercuri, 28 iunie 2023

"Elemental" este primul film Pixar 4K HDR pentru ecrane LED de cinema

Cei care au acces la un cinematograf echipat cu tehnologia Samsung Onyx se pot bucura prima dată pe un ecran imens de experiența unui film Pixar, în toata splendoarea formatului 4K HDR. În comparație cu sistemele tradiționale de proiecție SDR utilizate de peste 100 de ani în cinematografe, Dolby Cinema reprezintă un pas înainte datorită proiecției cu laser, dar și aceasta tehnologie rămâne doar EDR (Interval dinamic îmbunătățit).


Ecran cinema - Imagine decorativă creată digital de HD Satelit România (nu reprezintă un ecran Onyx)


Însă ecranele LED Samsung pentru cinematografe, cunoscute sub denumirea de Onyx, au fost primele certificate pentru "proiecția" cinematografică DCI (Digital Cinema Initiatives) cu HDR, oferind o gamă mai extinsă de contrast și luminozitate (cu o luminozitate maximă de până la 300 de nits, aproape de 6 ori mai mare decât sistemele de proiecție din cinematografe) și o paletă extinsă de culori. Cu Onyx, Samsung a făcut un salt îndrăzneț, implementând o tehnologie care permite o îmbunătățire semnificativă a calității imaginii în cinematografie. Onyx este un display LED format din module, cu milioane de LED-uri care alcătuiesc pixelii individuali.

Samsung a instalat primul ecran Onyx în Lotte Cinema World Tower, Seul, în iulie 2017, iar ecranele Onyx sunt acum furnizate în 120 de cinematografe din întreaga lume, inclusiv din Europa, în Austria (CineplexxWienerberg), Germania (Kinopolis Sulzbach, Traumpalast Esslingen, Traumpalast Schwäbisch Gmünd, Cinecitta Nürnberg), Elveția (Arena Cinemas Sihlcity), Spania (Odeon Multicines Sambil) și Franța (Pathe Beaugrunelle, Pathe Bellecour). Din păcate, în România nu există deocamdată au astfel de cinematograf cu ecran Onyx, însă românii din țările europene menționate pot viziona acest film și altele în format 4K HDR in locațiile precizate.omânia).

Cinefilii au putut de ceva timp să vizioneze filme Pixar acasă în format HD 4K, de obicei upscalate, prin intermediul discurilor UHD Blu-ray, a platformei Disney+ și serviciilor de streaming precum Apple iTunes. Cu toate acestea, noul film de animație al Pixar, Elemental, este primul care a fost creat în format 4K HDR special pentru cinematografe și care va fi prezentat exclusiv în acest format pe ecranele cinematografice LED Onyx de la Samsung.

Pixar planifică mai multe filme în format 4K HDR pentru Samsung Onyx. În viitor, ideea va fi probabil extinsă și la alte tipuri de ecrane de cinematograf LED, deoarece și LG, Sony și alți producători încearcă, de asemenea, să determine cinematografele să instaleze propriile lor ecrane LED. Următoarele două filme Pixar sunt Elio, care va avea premiera pe 1 martie 2024, și Inside Out 2, care va avea premiera pe 14 iunie 2024.


Niciun comentariu despre subiectul „"Elemental" este primul film Pixar 4K HDR pentru ecrane LED de cinema”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile