miercuri, 6 septembrie 2023

"Asteroid", printre filmele secțiunii "Panorama" de la Festivalul Internațional de Film de la București 2023

Festivalul Internațional de Film de la București (BIFF) nunta printr-un comunicat remis către HD Satelit România că a făcut publică lista de filme care vor fi prezentate anul acesta în cadrul Secțiunii Panorama, un segment al celei de-a XIX-a ediții a festivalului. Evenimentul este programat să aibă loc în capitala României, București, între datele de 15 și 22 septembrie 2023.


Poster BIFF 2023 - Imagine remisă într-un comunicat anterior pentru uz editorial pe HD Satelit România

Alex Șerban, co-organizator al BIFF și președinte al Asociației Culturale Grigore Vasiliu Birlic, a declarat cu entuziasm că Secțiunea Panorama a fost întotdeauna una dintre părțile festivalului cele mai apreciate și căutate de public. El a menționat că de-a lungul celor 19 ani de existență a festivalului, filmele din această secțiune au atras mii de spectatori și au fost foarte bine primite. Șerban a exprimat speranța că și în acest an selecția va întâlni aceeași receptivitate pozitivă, grație eforturilor depuse pentru a aduce la București producții cinematografice de calitate, unele dintre ele recent lansate și inedite pe marile ecrane din România.

Secțiunea Panorama continuă tradiția festivalului de a pune în lumina reflectoarelor o varietate de opere cinematografice din lumea întreagă. Astfel, publicul va avea ocazia să descopere filme în premieră și avanpremieră națională. Proiecțiile vor avea loc în patru locații partenere: Cinema Muzeul Țăranului, Sala Mare-ARCUB, CREART - Grădina cu filme și Cinema Union. În acest an, Panorama BIFF va include și două filme biografice, numite "Caravaggio’s Shadow" și "Il Boemo".


Filmele selectate pentru această ediție sunt notabile pentru modul în care tratează subiecte universale în stiluri unice și captivante. Acestea au fost deja recunoscute și apreciate în diverse competiții internaționale, de la Festivalul de la Veneția și Festivalul Internațional de Film de la Berlin, până la Premiile Czech Lion și Cannes Film Festival, printre altele:

Filmele ce vor exemplifica abordările variate și creativitatea regizorilor în tratarea temelor universale prin stiluri unice și atrăgătoare sunt următoarele:

Primul pe listă este "La Bête", un film regizat de Bertrand Bonello. Acesta a fost inclus în competiția internațională a prestigiosului Festival de la Veneția în anul 2023 și a primit o nominalizare pentru Leul de Aur, cunoscut în engleză sub denumirea de Golden Lion, pentru cel mai bun film.

Un alt film care a captat atenția este "El Echo", sub regia lui Tatiana Huezo. Acesta a fost prezentat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, unde a câștigat Premiul Encounters pentru cea mai bună regie, atribuit lui Tatiana Huezo. În plus, filmul a fost desemnat ca Câștigător al Secțiunii Documentar și cel mai bun film documentar experimental la Jerusalem Film Festival în anul 2023, unde a fost, de asemenea, nominalizat pentru cel mai bun film internațional.

În ceea ce privește "Caravaggio’s Shadow", regizat de Michele Placido, acesta a fost premiat cu Medalia de argint pentru cea mai bună producție și pentru cele mai bune costume de către Sindicatul Național Italian al Jurnaliștilor de Film.

Un alt film notabil este "Il Boemo", realizat de regizorul Petr Václav. Acesta a câștigat numeroase premii la Czech Lion în 2023, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu, cel mai bun sunet, cel mai bun machiaj și cele mai bune costume. De asemenea, filmul a fost nominalizat la mai multe festivaluri internaționale, printre care Palm Springs International Film Festival 2023 pentru cel mai bun film într-o limbă străină, San Sebastian International Film Festival 2023 pentru cel mai bun film, și Finale Plzen 2023, tot pentru cel mai bun film.

Filmul "Asteroid City", cu regia lui Wes Anderson, a primit o nominalizare la Cannes Film Festival în 2023 pentru Palme d'Or. În plus, a fost nominalizat pentru mai multe premii din partea Hollywood Critics Association Midseason Award în 2023, inclusiv pentru cel mai bun film, cea mai bună actriță în rol secundar și cel mai bun scenariu.

"Here", un film regizat de Bas Devos, a câștigat Encounters Award în cadrul Berlin International Film Festival în 2023 și a fost desemnat ca cel mai bun film internațional la Guanajuato International Film Festival în același an.

În fine, "The Breaking Ice", sub regia lui Anthony Chen, a primit o nominalizare la Cannes Film Festival în 2023, mai exact în secțiunea Un Certain Regard.

Se menționează că filmul ce va avea onoarea de a închide Festivalul este încă un mister, urmând să fie anunțat ca o "film surpriză".
Festivalul este organizat de Fundația Charta și Asociația Culturală Grigore Vasiliu Birlic, și se bucură de Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României. Evenimentul este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. Mai multe entități și organizații partenere, cum ar fi Centrul Național al Cinematografiei, CREART și diverse ambasade, contribuie la realizarea festivalului. Marca auto LEXUS este mașina oficială a evenimentului, oferind suportul Lexus București Nord ca partener de mobilitate.

În ceea ce privește partenerii media, lista este una extensivă și include Magic Fm, București FM, Radio România Cultural, RFI Romania, Agerpres, Adevarul, și multe altele.

Pentru mai multe informații, publicul interesat este îndemnat să viziteze pagina oficială a festivalului, www.biff.com.ro. Biletele pentru eveniment pot fi achiziționate fie direct de la cinematografele partenere, fie online, de pe site-ul eventbook.ro.


Niciun comentariu despre subiectul „"Asteroid", printre filmele secțiunii "Panorama" de la Festivalul Internațional de Film de la București 2023”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile