joi, 24 august 2023

Bucharest International Film Festival 2023 - Filme, juriu, organizatori și parteneri

Festivalul Internațional de Film din București (BIFF) anunță cu entuziasm membrii juriului care vor fi responsabili pentru evaluarea și premiarea filmelor participante la cea de-a XIX-a ediție a evenimentului. Acesta se va desfășura în perioada 15-22 septembrie și va scoate în evidență unele dintre cele mai impresionante și inovative creații din industria cinematografică internațională, anunță organizatorii printr-un comunicat remis către HD Satelit România.


Bucharest International Film Festival 2023 - Imagine remisă în comunicat pentru uz editorial pe HD Satelit România

Acest festival, având o tradiție adânc înrădăcinată în promovarea excelenței în cinema, rămâne un punct de reper pentru creativitate și diversitate în domeniul filmului. Pentru ediția curentă, juriul este format din personalități de seamă din lumea cinematografiei, care își asumă responsabilitatea de a aprecia și a onora excelența în diversele aspecte ale producțiilor cinematografice, cum ar fi regia, interpretarea, scenariul și imaginea, printre altele.

Membrii juriului BIFF 2023, ediția a XIX-a


Gunnar Bergdahl


Gunnar Bergdahl, președintele juriului, este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai distinși critici de film din Suedia. Având o experiență impresionantă în programarea artistică, Bergdahl adaugă cu certitudine o perspectivă europeană și o înțelegere profunda a cinematografiei.

El a urmat cursurile de Jurnalism la Universitatea din Göteborg între anii 1971 și 1973. Bergdahl a fost responsabil cu programarea artistică la cinematograful de artă Hagabion din Göteborg, având acest rol între anii 1979 și 1983. De asemenea, a fost redactor al revistei de film Folkets Bio-Bladet între 1984 și 1987. Începând cu 1987, a devenit parte din echipa Festivalului de film de la Göteborg, și ulterior a ajuns director al aceluiași festival, poziție pe care a deținut-o din 1993 până în 2002. În 1989, a înființat revista de film Filmkonst, fiind redactor șef al acesteia până în 1997.

Bergdahl a avut onoarea de a fi membru al consiliului de administrație al Institutului Suedez de Film între anii 1999 și 2002. A fost, de asemenea, gazda programului de televiziune de serviciu public SVT, numit „Mediemagasinet”, în 2003, și redactor cultural pentru ziarul Helsingborgs Dagblad între 2004 și 2014. Începând cu 2015, el este partener și consilier principal la societatea de producție Vilda Bomben Film AB. Bergdahl are și mai multe lucrări publicate, printre care: "Secolul XX al lui Bergman" (2000), "Cartea Ludmilei" (2002), "Interludiu în Smygehuk" (despre Jan Troell, 2002), "Cultura aleasă" (2008) și "Ljudmila de la Cernobîl" (2011).

În ceea ce privește filmografia sa, Bergdahl a regizat și produs: "The Voice of Bergman" (documentar, 1997), "Vocea Ljudmilei" (documentar, 2001), "Ingmar Bergman; Intermezzo" (documentar, 2002), "The Voice of Silence" (scurtmetraj, 2003), "Ljudmila & Anatolij" (documentar, 2006), "Tracks" (documentar, 2016), "Last Breath" (scurtmetraj, 2017) și "This is the Night" (scurtmetraj, 2021).

Iulia Rugină


Iulia Rugină este o regizoare și scenaristă din România. Ea a urmat studiile în regia de film și televiziune la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București. După aceasta, a continuat cu un masterat și un doctorat în cinematografie, pe care l-a finalizat în 2020, la aceeași facultate. Rugină a scris și regizat 12 scurtmetraje, dintre care se remarcă Captivi de Crăciun (2010) și Să mori de dragoste rănită (2014). Ea este, de asemenea, autoarea a trei lungmetraje: seria Love Building (2013-2014) și Breaking News (2017), precum și a unei piese de teatru intitulate Neverland (2018). În 2021, Rugină a asigurat regia pentru 6 din cele 8 episoade ale serialului Ruxx, produs de HBO Europe, iar Playback reprezintă primul său documentar.

Printre cele mai semnificative proiecte ale Iuliei Rugină se numără:

Playback (lungmetraj documentar, produs de Parada Film, 2022)
Breaking News (lungmetraj de ficțiune, produs de Hai Hui Entertainment, 2016)
Alt Love Building (lungmetraj de ficțiune, produs de Actoriedefilm.ro, 2014)
Să mori de dragoste rănită (scurtmetraj de ficțiune, produs de Actoriedefilm.ro, 2014)
Love Building (lungmetraj de ficțiune, produs de Actoriedefilm.ro, 2013)
Captivi de Crăciun (mediu metraj de ficțiune, produs de UNATC, 2010)
Museum of broken relationships (scurtmetraj de ficțiune, produs de Pro.ba și Sarajevo International Film Festival, 2009)
Vineri în jur de 11 (scurtmetraj de ficțiune, produs de UNATC, 2006)
Bună Cristina! Pa Cristina! (scurtmetraj de ficțiune, produs de UNATC, 2006).

Catrinel Dănăiață


Catrinel Dănăiață este o regizoare și scenaristă din România. Deține titlul de lector universitar doctor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București, fiind afiliată Facultății de Film, mai precis la Departamentul de Regie de Film și producție. În anul 2006, Dănăiață a absolvit specializarea de Regie de film și TV la aceeași universitate.

În 2015, primul său film, intitulat "Dublu", a fost selectat la Sarajevo Film Festival în cadrul CineLink Work in Progress Sessions. Apoi, în 2016, această peliculă a fost lansată la nivel internațional la Kalovy Vary International Film Festival, fiind inclusă în secțiunea East of the West - Competition. Pelicula "Dublu" a fost prezentă în numeroase festivaluri de specialitate, atât în România, cât și în alte țări. Filmul a primit trei nominalizări la Gala Premiilor Gopo (pentru Cel mai bun film de debut, Cea mai bună imagine și Cel mai bun actor într-un rol principal). A mai fost nominalizat la Gala Premiilor UCIN, unde a fost propus pentru Premiul de debut Opera Prima „Alexandru Tatos”. Acest film a fost difuzat de posturi de televiziune atât din România, cât și din străinătate.

În anul 2017, Catrinel Dănăiață a fost distinsă cu premiul pentru cea mai bună regie în secțiunea internațională la Terra di Siena Film Festival. În plus, Dănăiață este membră a unor prestigioase organizații, precum Academia Europeană de Film, Dacin Sara și UCIN.

Shaïma Issaa


Născută în 1996, Shaïma Issaa a avut dintotdeauna o pasiune profundă pentru cinema. Datorită acestei pasiuni, ea a avut o contribuție notabilă la scena festivalurilor de film, colaborând cu evenimente prestigioase precum Luxembourg City Film Festival și Series Mania Festival. În momentul de față, ea ocupă poziția de manager de festivaluri și talente la Elle Driver, fiind responsabilă pentru promovarea unor producții precum "Leila’s Brothers", "Everybody Loves Jeanne" și "Robot Dreams". Issaa joacă un rol crucial în susținerea și evidențierea talentelor cinematografice remarcabile. Își dedică activitatea pentru a întări legăturile dintre cineaștii talentați și audiențele globale, contribuind astfel la creșterea și recunoașterea peliculelor de excepție

Dejan Petrović


Dejan Petrović a absolvit facultatea de Filosofie la Universitatea din Belgrad și ulterior a urmat studii postuniversitare în domeniul Relațiilor Internaționale la Universitatea din Bologna. El este responsabil pentru crearea a peste trei sute de eseuri culturale difuzate la postul național de radio. Pe lângă aceasta, Petrović este și autorul a patru cărți și sute de eseuri, recenzii de film, interviuri, traduceri și diverse alte lucrări scrise. A servit ca membru al juriului la numeroase festivaluri internaționale de film în țări precum Polonia, Spania, România, Ucraina, Slovacia și Portugalia, precum și la festivaluri naționale din Serbia. Petrović este, de asemenea, membru al FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film cu sediul în München).

Echipa de experți va contribui la identificarea celor mai remarcabile creații cinematografice ale ediției a XIX-a a Bucharest Internațional Film Festival. Publicul și concurenții vor avea șansa de a viziona filme care au fost premiate și recunoscute la festivaluri internaționale renumite, în diverse locații din București, precum Sala Mare - ARCUB, Cinema Muzeul Țăranului, CREART - Grădina cu filme și Cinema Union.

Producțiile cinematografice care concurează pentru trofeul BIFF 2023


"Totem", regizat de Lila Avilés, "The Sweet East", regizat de Sean Price Williams, "Disco Boy", creat de Giacomo Abbruzzese, "Past Lives", scris și regizat de Celine Song, "Inside the Yellow Cocoon Shell", sub regia lui Pham Thien An, "Day of the Tiger (Tigru)", regizat de Andrei Tănase și "Ein schöner Ort (A Good Place)", regizat de Katharina Huber.


Organizatori și parteneri Bucharest Internațional Film Festival 2023


Festivalul Internațional de Film București (BIFF) este organizat de Fundația Charta și Asociația Culturală Grigore Vasiliu Birlic, având ca patronaj Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Acesta este realizat cu ajutorul Ministerului Culturii și în colaborare cu Primăria Capitalei prin intermediul ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Partenerii evenimentului sunt Centrul Național al Cinematografiei, CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeului Țăranului, Cinema Union, precum și diverse ambasade: Ambasada Japoniei, The Japan Foundation, Ambasada Mexicului, Ambasada Suediei, Ambasada Republicii Federale Germania. În plus, colaboratori culturali includ Goethe Institut, Institutul Italian de Cultură din București, Centrul Cultural Ceh și FCB Bucharest.

LEXUS joacă un rol important în cadrul festivalului, fiind mașina oficială, iar Lexus București Nord oferă suport ca partener de mobilitate.

Partenerii media ce promovează evenimentul includ Magic Fm, București FM, Radio România Cultural, RFI Romania, Agerpres, Adevarul, Media Advertising, Blitz Tv, Hotnews, Revista Film, Revista Matca, Zile și Nopți, DCNews.ro, Spectacola, Dilema Veche, Historia, Observator Cultural, IQads.ro, Ziarulmetropolis.ro, Liternet, CineFan.ro, Aarc.ro, Arthood.ro, BucurestiFest.ro, CineGhid.ro și CinEuropa.org.

Doritorii pot obține mai multe informații accesând pagina oficială a festivalului la adresa www.biff.com.ro.

În viitorul apropiat, biletele pentru festival vor fi disponibile spre achiziție atât la cinematografele partenere, cât și online pe platforma eventbook.ro.


Niciun comentariu despre subiectul „Bucharest International Film Festival 2023 - Filme, juriu, organizatori și parteneri”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile