sâmbătă, 23 septembrie 2023

Magnatul media Rupert Murdoch se retrage

După o carieră care a început acum aproape 70 de ani, în 1954, Fox Corporation a anunțat că Rupert Murdoch se retrage de la mijlocul lunii noiembrie. Chiar daca are deja 92 de ani, va fi totuși numit Președinte Onorific al ambelor companii. După Adunările Generale Anuale, fiul său Lachlan Murdoch va deveni unicul Președinte al News Corp și va continua să fie Președinte Executiv și Director Executiv al Fox Corporation.



"În numele consiliilor de administrație FOX și News Corp, echipelor de conducere și tuturor acționarilor care au beneficiat de munca sa asiduă, îl felicit pe tatăl meu pentru remarcabila sa carieră de 70 de ani. Îi mulțumim pentru viziunea sa, spiritul său inovator, determinarea neclintită și moștenirea durabilă pe care o lasă companiilor pe care le-a fondat, precum și nenumăratelor persoane pe care le-a influențat. Suntem recunoscători că va servi ca Președinte Onorific și știm că va continua să ofere sfaturi valoroase ambelor companii", a precizat fiul său Lachlan Murdoch.

Rupert Murdoch s-a dovedit a fi un antreprenor perspicace, lider de afaceri, vizionar și negociator în fiecare zonă din industria media, de-a lungul carierei sale de aproape 70 de ani. Președintele al Fox Corporation și președinte executiv al News Corp, două dintre cele mai recunoscute și influente companii media din lume, Murdoch a fost și președinte executiv al 21st Century Fox, unul dintre cele mai importante portofolii de tv cablu, transmisii tv, film, televiziune cu plată și active prin satelit, din 2015 până la încheierea fuziunii dintre 21st Century Fox și The Walt Disney Company (în martie 2019). Murdoch a fost CEO al 21st Century Fox de la înființarea sa ca News Corporation în 1979 până în 2015 și președinte al acesteia din 1991 până în 2015.

Pasiunea lui Rupert Murdoch pentru afacerile din mass-media a fost preluată de la tatăl său, Sir Keith Murdoch, președinte al The Herald și Weekly Times și șef al News Limited, o corporație publică cu sediul în Australia.

Din 1952 a devenit editor, precum și membru al consiliului de administrație al News Limited în anul următor. În 1954, Murdoch a preluat controlul asupra News Limited și a început pe un drum care avea să redefinească peisajul media. Instinctul său antreprenorial l-a determinat să-și extindă interesele în domeniul in plina expansiune al televiziunii. Compania sa a fondat Southern Television Corporation. Noul său canal licențiat, Channel 9, era primul care transmitea în 1959 în Australia de Sud.

Expansiunea globală sub conducerea sa a început atunci când News Limited a cumpărat ziarul din Sydney, Daily Mirror și Sunday Mirror în 1960, urmat de lansarea The Australian, primul ziar național al Australiei, în 1964. Compania a preluat controlul asupra ziarului britanic News of the World și The Sun în 1969 și a achiziționat ulterior mai multe publicații în SUA, inclusiv New York Post, New York Magazine și The Village Voice.

În 1980, News Corporation a fost înființată ca o companie de portofoliu, pentru a-si consolida operațiunile internaționale în domeniul presei scrise și activelor televizate. Creșterea companiei a continuat cu achiziționarea The Times (Londra) și The Sunday Times în 1981. În 1983, News International a devenit proprietarul majoritar al Satellite Television, primul canal de satelit pentru cablu tv din Europa. News Corp a intrat și în domeniul editurilor de cărți, cu o investiție în Collins în 1981 și apoi în Harper & Row în 1987, care au fost apoi fuzionate în 1990 pentru a crea HarperCollins.

În 1985, Murdoch și-a extins semnificativ interesele în industria filmului și a televiziunii, atunci când a preluat Twentieth Century Fox, precum și mai multe stații de televiziune regionale, în unele dintre cele mai importante piețe din SUA.

În anul următor a fost creat grupul FOX Television Stations, alcătuit din 25 de televiziuni din întreaga SUA. Grupul a stat la baza lansării FOX Broadcasting Company, în 1986. Această dezvoltare istorică nu numai că a remodelat televiziunea prin cablu, dar a pregătit și terenul pentru încheierea unui acord revoluționar pentru drepturile de transmisie NFL, care a servit drept rampă de lansare pentru FOX Sports. Până în 1996, rețeaua FOX era cel mai bine clasat grup de televiziune din țară, o poziție pe care a deținut-o timp de opt ani consecutivi, datorită programelor definitorii precum „In Living Color”, „Married with Children”, „The X-Files”, și „The Simpsons”.

FOX News Channel, acum lider între serviciile de știri 24 de ore, și-a făcut debutul în octombrie 1996. FOX a înființat și televiziuni global recunoscute, inclusiv FOX Sports Network, FX și National Geographic Channels.

Murdoch a lansat Sky Television în Regatul Unit în 1988 și a extins oferta cu lansarea Sky News în 1989, ca primul canal de știri televizate 24 de ore în Marea Britanie. În 1992, Sky a achiziționat drepturile de televizare pentru Premier League, într-o afacere care a pus Sky Sports în liga de top.

În paralel, News Corporation și-a extins afacerea de cablu în afara SUA cu înființarea Foxtel în Australia în 1995 și a canalului de știri prin cablu Sky News Australia în 1996.

În 2007, Murdoch a condus achiziția Dow Jones de către News Corporation, inclusiv The Wall Street Journal, într-o tranzacție emblematică.

Murdoch a supravegheat continuarea extinderii și dezvoltării companiei și, în iunie 2013, a înființat 21st Century Fox (companie media și de divertisment internațională independentă) și News Corp (o companie globală alcătuită din branduri de prestigiu).

În 2019, sub conducerea lui Murdoch, Fox Corporation a fost lansată ca o companie independentă, cotată la bursă, după separarea 21st Century Fox, într-o afacere care a redefinit din nou peisajul media din SUA. Ca Fox Corporation, compania produce și distribuie conținut prin unele dintre cele mai valoroase branduri media din lume, inclusiv FOX News Media, FOX Sports, FOX Entertainment, FOX Television Stations și Tubi Media Group.

Ca o recunoaștere a carierei sale, Murdoch a fost distins cu titlul de Companion al Ordinului Australiei pentru serviciile sale aduse mass-mediei și, în special, editării de ziare. În 2014, a fost inclus în Television Academy Hall of Fame. El și familia sa au făcut contribuții generoase către diverse organizații caritabile de învățământ, cultură și medicină din Statele Unite, Regatul Unit, Australia, Asia și Israel.

Despre Fox Corporation

Fox Corporation produce și distribuie știri, sport și conținut de divertisment prin principalele sale branduri, inclusiv FOX News Media, FOX Sports, FOX Entertainment, FOX Television Stations și Tubi Media Group. Aceste mărci au o importantă semnificație pentru consumatori și pentru distribuitori și advertiseri. 

Despre News Corp

News Corp este o companie globală diversificată de servicii media și informații axată pe crearea și distribuirea de conținut, precum și alte produse și servicii. Compania cuprinde afaceri într-o gamă variată media, inclusiv: servicii imobiliare digitale, servicii video pe bază de abonament, servicii de știri și informații și edituri de cărți. Cu sediul în New York, News Corp operează în principal în Statele Unite, Australia și Marea Britanie, iar conținutul său și alte produse și servicii sunt distribuite și utilizate la nivel mondial.


Un comentariu despre subiectul „Magnatul media Rupert Murdoch se retrage”:
Anonim

O cariera cu adevarat de mentionat in istoria mass-media.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile