marți, 24 octombrie 2023

Serviciul de portabilitate a marcat 15 ani de existență în România

În România, serviciul de portabilitate a marcat 15 ani de existență, perioadă în care aproape 11 milioane de numere de telefon și-au schimbat rețeaua fără ca utilizatorii lor să fie afectați, anunță ANCOM printr-un comunicat remis către HD Satelit România.


15 ani de portabilitate în România - Imagine remisă în comunicat de către ANCOM pentru publicare pe HD Satelit România

Din momentul în care serviciul de portabilitate a fost lansat, acesta a oferit utilizatorilor oportunitatea de a selecta oferta cea mai adecvată nevoilor lor de consum, păstrându-și în același timp numărul de telefon. În acești 15 ani, aproape 11 milioane de numere de telefon au fost transferate între diferite rețele de telefonie fixă și mobilă din România. În acest an, 1,2 milioane de numere de telefon au fost portate, dintre care 96% reprezintă numere de telefonie mobilă.

Începând cu 21 octombrie 2008, când serviciul a fost lansat, în total au fost portate 10.927.165 de numere de telefon. Din acestea, 9.837.487 sunt numere de telefonie mobilă, iar 1.089.678 sunt numere de telefonie fixă.

Statistici de portabilitate pentru anul 2023:


De la începutul anului până la 15 octombrie, au fost portate 1.200.975 de numere de telefon. Dintre acestea, 1.158.896 sunt numere de telefonie mobilă și 42.079 sunt numere de telefonie fixă. În acest interval, RCS&RDS a înregistrat un influx de 702.048 numere de telefonie mobilă prin portare, urmat de Vodafone cu 218.054 de numere, Orange cu 135.335 de numere, Telekom Romania Mobile Communications cu 84.983 de numere și Orange Romania Communications cu 18.380 de numere. Cu privire la telefonie fixă, RCS&RDS a înregistrat 20.968 de numere portate, Orange 11.059 numere și Vodafone 3.341 de numere.

Despre procesul de portare:


Noile reglementări europene pentru comunicațiile electronice au introdus schimbări semnificative pentru serviciul de portabilitate, având ca obiectiv majorarea beneficiilor pentru utilizatori. Printre aceste modificări se numără:
- Returnarea creditului neutilizat: Dacă un consumator renunță la serviciile unui furnizor și are un credit neutilizat datorită plăților făcute în avans, furnizorul trebuie să returneze această sumă la cererea clientului. În unele cazuri, potrivit contractului, furnizorul poate percepe un tarif pentru această operațiune, proporțional cu costurile reale suportate.
- Posibilitatea depunerii cererii de portare prin metode de comunicare la distanță: Furnizorul care primește solicitarea poate accepta cererea de portare prin mijloace la distanță, atâta timp cât dispune de mecanismele necesare verificării solicitantului și a numărului de telefon în cauză.
- Modificări în condițiile de atribuire a unui număr temporar: Datorită problemelor semnalate de utilizatori, unde, în cazul nefinalizării portării, aceștia rămâneau cu două contracte, acum, în situația în care portarea nu se finalizează, furnizorul acceptor are obligația de a cere acordul clientului pentru continuarea relației contractuale prin intermediul numărului provizoriu.
- Despăgubiri: Există situații în care furnizorul care primește numărul sau furnizorul inițial trebuie să ofere despăgubiri clientului, în funcție de circumstanțele portării.

Utilizatorii interesați de procesul de portare pot vizita site-ul www.portabilitate.ro pentru a obține informații despre dacă un anumit număr a fost portat și rețeaua în care funcționează. În plus, site-ul furnizează detalii privind pașii necesari pentru portarea unui număr, răspunsuri la întrebări frecvente și sfaturi pentru a evita problemele ce pot apărea în procesul de portare.


12 comentarii despre subiectul „Serviciul de portabilitate a marcat 15 ani de existență în România”:
Anonim

Mă bucur să văd că în 15 ani, atâția oameni au beneficiat de serviciul de portabilitate în România. Sunt unul dintre ei și a fost super tare să nu-mi pierd numărul de telefon.

Jack

Eu n-am înțeles niciodată treaba asta cu portabilitatea. Adică, ce, îți schimbi rețeaua și-ți păstrezi numărul? Nu-i mai simplu să-ți iei un număr nou?

Anonim

Jack , ideea e că multă lume are același număr de ani de zile. Ar fi un chin să anunți pe toată lumea că ți-ai schimbat numărul. Plus, dacă ai afaceri sau jobul te obligă să fii mereu în contact, portabilitatea e o super tare.

Anonim

Chestia cu despăgubirile m-a făcut să râd. Am un prieten care a avut probleme cu portarea și ar fi vrut să fie despăgubit. Nu știam că există așa ceva.

Dana

Cum vezi dacă un număr a fost portat și în ce rețea e?

Anonim

Pe site-ul portabilitate.ro, l-am folosit când am vrut să văd în ce rețea e un număr. E foarte util, mai ales când vrei să știi cât te costă să suni un anumit număr.

Sorinel

Aia cu returnarea creditului neutilizat mi se pare ok. Nu am stiu sa cer creditul, aveam 12 euro pe vechea cartela. Oricum, bine ca am scapat de ei, chiar daca am pierdut creditul nefolosit.

Anonim

Am schimbat și eu operatorul de câteva ori și a fost super simplu. Totuși, uneori mă gândesc că 15 ani e mult și parcă nu prea vedem mari schimbări sau îmbunătățiri în servicii, nu credeți?

Anonim

Dacă nu ești mulțumit de operatorul tău, poți să-ți iei numărul și să mergi la alt operator, fără bătăi de cap. Așa, operatorii sunt puși pe jar să-și îmbunătățească ofertele.

Cristi

La mine a fost smooth portarea, dar am auzit povești. Bine că au reglementări noi care protejează consumatorul mai mult. Da, și mai puțină birocrație ar fi minunat. Să fie totul mai simplu și mai rapid. Visez la o zi în care să nu mai am nevoie să trec printr-un labirint de opțiuni și meniuri când sun la serviciul clienți.

Anonim

Dar portare a unui nr.de telefon fără a fi OBLIGAT la un abonament pe 2 ani,de ce nu se poate?

Anonim

Pentru că la portare oricum primești niște bonusuri. Dacă ai renunța la acestea și ai semna un contract doar pe 1 an de zile, nu ai ieși mai câștigat. Dar trebuie dat dreptul abonatului să își aleagă, fără să i se impună.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile