marți, 19 decembrie 2023

Programe speciale de Crăciun la TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural și TVR Folclor

Televiziunea Română a pregătit programe speciale de sărbători. Emisiunile dedicate Crăciunului încep mai devreme, de pe 22 decembrie, și vor continua până pe 26 decembrie 2023.

Familie privind programe tv de Crăciun - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România


TVR 1

Televiziunea Română, TVR 1, îmbrățișează sărbătorile de iarnă cu o ofertă generoasă de emisiuni şi programe specifice, împodobind casele telespectatorilor cu spiritul Crăciunului. În perioada 22-26 decembrie, canalul îşi propune să încânte publicul cu o selecţie variată de conţinut, inclusiv premiere de concerte şi spectacole de Crăciun, ediţii speciale ale emisiunilor sale, programe umoristice, segmente dedicate copiilor şi filme cu tematică de Crăciun. 

Televiziunea Română va difuza pe 22 decembrie o ediție specială a „Galei umorului”. Această ediție, prezentată de Mirela Zeţa și Dragoş Huluba, va oferi publicului o selecție de momente remarcabile din umorul românesc. Programul, începând cu ora 21.00 pe TVR 1, va include interpretări antologice ale unor mari nume ale comediei românești, precum Toma Caragiu, în monologuri semnate de Dan Mihăescu, Grigore Pop și Octavian Sava, din anii '70. Producătorul Cosmin Dumitru a curatat și alte scenete de excepție, cu artiști precum Puiu Călinescu, Jean Constantin și mulți alții. 

De asemenea, pe 23 decembrie, de la ora 12.30, TVR va prezenta o ediție specială a emisiunii „Vedeta familiei”, concentrându-se pe povești de familie și sărbători. În această ediție vor reveni câștigătorii trofeelor edițiilor anterioare, iar membrii juriului vor pregăti surprize alături de Moş Crăciun și Elena Gheorghe.

Televiziunea Română (TVR) aduce în atenția publicului o ediție specială de Crăciun a emisiunii „Tezaur folcloric”. Gheorghiţa Nicolae invită telespectatorii să deschidă uşa spre tradiţiile româneşti într-o ediție ce se va difuza pe 24 decembrie, de la ora 13.00. Realizatoarea aduce în fața publicului colinde interpretate de mai multe grupuri folclorice renumite, printre care Mureşenii din Tg. Mureş, sub coordonarea lui Cristian Ţăran, Doruri Sibiene și Mlădiţe Sibiene, sub îndrumarea Izei Tomiţa, Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania din Baia Mare şi Coconii Maramureşului, coordonaţi de Iuliana Dragoş, precum și Grupul folcloric Burnasul din Alexandria, sub conducerea lui Cristian Dumitru.

De asemenea, TVR 1 va prezenta un documentar excepțional despre Louis de Funès, actorul francez emblematic pentru comedie, în două părți - „Un hoinar prin cinema: Louis de Funès”. Acesta va fi difuzat în Ajunul Crăciunului și în ultima zi a anului, începând cu ora 16.00. Documentarul explorează viața și cariera lui de Funès, cunoscut pentru interpretarea personajelor memorabile precum dirijorul din „Marea hoinăreală”, inspectorul Cruchot din „Jandarmilor”, industriașul din „Aventurile rabinului Jacob” sau marchizul Don Salluste din „Mania grandorii”, dezvăluind latura mai puțin cunoscută a actorului, caracterizată prin delicatețe și modestie.

Televiziunea Română (TVR) a anunțat o ediție specială de Crăciun a emisiunii „Exclusiv în România”, programată pentru duminică, 24 decembrie, la ora 17.00. Această ediție îi va avea ca gazde pe Cristi Tabără și Cristina Șoloc, care vor explora regiunea Maramureș, renumită pentru frumusețea peisajelor sale, tradițiile puternice și poveștile fascinante. Călătoria va începe la Mănăstirea Pietroasa, un monument istoric cu o istorie impresionantă, construit pe un teren donat de o familie numeroasă, cinci dintre fiicele căreia s-au călugărit, inclusiv actuala stareță a mănăstirii. Echipa va interacționa cu călugărițele și familia lor, oferind telespectatorilor o perspectivă asupra vieții dedicate credinței. În cadrul aceleași emisiuni, echipa TVR va vizita și comuna Săcel, unde vor dialoga cu meșterul popular Vasile Șușca, recunoscut ca Tezaur Uman Viu UNESCO. De asemenea, în orașul Vișeu de Sus, vor participa la tradiționala Noaptea Viflaimelor, un eveniment cultural deosebit. Emisiunea va include și o vizită la ceterașul Ioachim Făt din comuna Dănești, oferind un segment special cu Grupul Iza, un ansamblu tradițional faimos din Maramureș. Cristi Tabără și Cristina Șoloc își propun să aducă în casele telespectatorilor povești autentice și experiențe culturale unice, ilustrând bogăția și diversitatea tradițiilor românești.

Televiziunea Română va difuza și o ediție specială a emisiunii „Miturile comunismului” pentru duminica de 24 decembrie, concentrându-se pe modul în care erau celebrate Crăciunul și Revelionul în epoca ceaușistă comparativ cu prezentul. Emisiunea, programată să înceapă la ora 18:00 pe canalul TVR 1, va explora diferențele între sărbătorile de odinioară și cele actuale. Segmentul intitulat „Pe urmele lui Moș Gerilă” va evidenția contrastul între figura populară Moș Crăciun și echivalentul său din perioada comunistă. În contrast cu agitația actuală pentru cumpărăturile de sărbători, epoca comunistă era caracterizată de dificultăți în procurarea elementelor esențiale pentru Crăciun, cum ar fi bradul, mâncarea și cadourile. Invitatele Irinei Luca, Doina Ișfănoni - cercetător etnolog, Alina Pavelescu - istoric și arhivist, și Smaranda Vornicu Shalit - producător TVR, vor împărtăși experiențe personale și povești despre aceste provocări, inclusiv modul în care colindele erau ascultate în secret pe vremea comunismului. Această ediție promite să trezească amintiri, poate nu întotdeauna plăcute, dar care vor aduce, în același timp, zâmbete și recunoștința pentru schimbările survenite de atunci.

La TVR 1, în data de 24 decembrie, telespectatorii vor avea ocazia să se bucure de "Poveşti de Crăciun", o emisiune specială care aduce în prim-plan câteva dintre cele mai apreciate personalităţi publice din România. Acestea vor participa la un eveniment organizat de Alina Amza, realizatoare TVR, unde vor împărtăşi amintiri pline de nostalgie din copilărie și vor interacționa cu Moş Crăciun. Printre invitați se numără Maria Dragomiroiu, preotul catolic Francisc Doboş, Irina Margareta Nistor, cosmonautul Dumitru Prunariu, actriţa Adriana Trandafir, Toni Grecu și Rică Răducanu. Emisiunea va fi difuzată la ora 19.00 și promite să aducă în casele oamenilor atmosfera caldă a Crăciunului.

În aceeași zi, la ora 21.00, și în prima zi de Crăciun, la ora 16.50, TVR 1 va difuza, sub prezentarea Iulianei Tudor, programul "Iată, vin colindători!". Această tradiție anuală va prezenta colinde și cântece de Crăciun interpretate de artiști de folclor și grupuri de colindători din diverse regiuni ale țării, într-un cadru festiv la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi. Printre participanți se numără Florica Zaha, Liviu Buțiu, Andreea Haisan, Maria Dragomiroiu și mulți alții. Programul va fi o invitație pentru români să păstreze și să valorifice tradițiile de Crăciun, un aspect subliniat de Iuliana Tudor.

Televiziunea Română va difuza, în ziua de Crăciun, o serie de programe speciale dedicate sărbătorilor. Printre acestea, se numără o ediție specială a emisiunii „Universul Credinței”, moderată de Răzvan Bucuroiu și Andrei Victor Dochia, care va prezenta Crăciunul la Mănăstirea Comana. Începând cu ora 09:00 pe TVR 1, telespectatorii vor avea ocazia să descopere povești de Crăciun, colinde tradiționale, istorii ale ctitorilor mănăstirii și mărturii despre semnificația Nașterii Domnului, toate acestea fiind prezentate în ambianța Mănăstirii Comana, unde vor fi prezenți și părintele stareț, arhimandritul Mihail Muscariu.

Continuarea sărbătorii este programată pentru ora 12:00, când TVR propune spectacolul „Mirosul Crăciunului”. Acesta este un concert de cântece de iarnă oferit de trupa TVA (Trupa cu Valoare Adăugată) și invitați distinși, printre care se numără artiștii Grigore Leșe și Claudiu Bleonț. Evenimentul se va desfășura în sala Ion Caramitru a Teatrului Național din București și va include un repertoriu de colinde tradiționale.

Un alt punct de atracție al programului de Crăciun al TVR 1 este „Gala Ionuţ Dolănescu 40”, un eveniment special dedicat celebrării a 40 de ani de carieră a artistului Ionuț Dolănescu. Prezentat de Iuliana Tudor, programul va reuni pe scenă mari vedete ale muzicii românești, care vor evolua alături de Ionuț Dolănescu, marcând astfel acest moment aniversar. Gala va include un spectacol divers, care va pune în valoare talentul și versatilitatea lui Ionuț Dolănescu în interpretarea diverselor genuri muzicale. Printre invitați se numără Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Mioara Velicu, Simona Dinescu, Olguța Berbec, Ionuţ Fulea, Elena Jurjescu, Viorica de la Clejani, Marcel Pavel, Paula Seling, Alin Oprea, Alin Stoica și Stephanie Radu, precum și actorul Daniel Tudorică, alături de Orchestra Ansamblului Maria Tănase. Această gală extraordinară va fi transmisă în seara de Crăciun, de la ora 21:00, pe TVR 1.

Televiziunea Română (TVR 1) continuă să impresioneze publicul cu ofertele sale culturale și de divertisment. Printre acestea, se numără concertul „3 Sud-Est simfonic”, transmis în premieră pe 26 decembrie, de la ora 23.15. Acest eveniment muzical a avut loc la Sala Palatului, unde sala a fost arhiplină de fani entuziasmați veniți să îi vadă pe membrii trupei 3 Sud-Est, un grup care a marcat o generație prin hiturile sale. Concertul, o colaborare cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din Botoșani, condusă de dirijorul Alexandru Ilie, a oferit o interpretare simfonică a melodiilor cunoscute ale trupei, captând inimile a peste 4000 de spectatori.

Pe lângă muzică, TVR 1 se dedică și educării celor mici prin emisiunea „Vorbește corect!”, condusă de Alina Sorescu. Începând cu 18 decembrie, emisiunea aduce ediții speciale, zilnice, de luni până vineri, la ora 13.55, axate pe sărbătorile de iarnă și pe înțelegerea semnificației lor. O ediție specială de Crăciun va avea loc pe 23 decembrie, la ora 10.00, unde Alina Sorescu alături de copii vor aduce spiritul colindelor și discuții despre semnificația Nașterii Domnului.

Pentru iubitorii de filme, TVR 1 pregătește o selecție specială de filme tematice de Crăciun, incluzând comedii și drame romantice, care reflectă spiritul sărbătorilor și ideea că miracolele sunt posibile. Aceste filme vor fi transmise pe parcursul perioadei festive, îmbogățind experiența de Crăciun a telespectatorilor TVR 1.


TVR 2

Televiziunea Română, prin postul său TVR 2, a anunțat diverse programe adaptate sărbătorilor. Printre acestea se numără colinde, documentare, concerte extraordinare, precum și transmisiuni în direct de la locații religioase prestigioase, cum ar fi Vaticanul și Catedrala Sfântul Iosif. Familia întreagă se poate bucura de aceste programe, care includ și filme, precum și ediții speciale ale emisiunilor deja consacrate.

Un punct de atracție va fi ediția de Crăciun a emisiunii „Rivalii”, programată pentru sâmbătă, 23 decembrie, începând cu ora 15:00, pe TVR 2. Această ediție specială, pregătită de Marina Almăşan, promite să fie una plină de surprize, întrucât va continua să exploreze tematica rivalităților, de această dată axată pe colinde. În cadrul acestei ediții, Marina Almășan va susține colindele românești, având alături câțiva soliști de renume din generația tânără. De cealaltă parte, Dan Helciug va argumenta în favoarea globalizării Crăciunului, interpretând colinde internaționale împreună cu artiști de calibru, inclusiv Ozana Barabancea și Silvia Dumitrescu, precum și cubaneza BIU.

Televiziunea Română (TVR) a organizat "Drag de România mea", o gală festivă specială de Ajunul Crăciunului, difuzată duminică, 24 decembrie, începând cu ora 15:00, pe canalul TVR 2. Evenimentul a inclus o selecție de colinde tradiționale, momente artistice captivante și melodii festive. Printre artiștii talentați care au luat parte se numără Alexandru Brădățan, Paul Ananie, Andreea Haisan, Oana Tomoiagă și Gabriel Dumitru, alături de Fuego, renumitul interpret de muzică ușoară românească. Aceștia au oferit un spectacol impresionant, reprezentând cu mândrie regiunile Bucovina, Maramureșul și Muntenia. De asemenea, Gina Bradea a contribuit la atmosfera sărbătorii prin prezentarea unor preparate culinare tradiționale de Crăciun. Într-un moment special, Paula Seling, celebrându-și ziua de naștere, a interpretat alături de tenorul Vlad Miriță un repertoriu de colinde excepționale. Programul a fost difuzat și pe canalele TVR Moldova și TVR Internațional, în serile de sâmbătă, la ora 21:00.

Televiziunea Română, TVR 2, continuă să-și onoreze tradiția anuală, difuzând evenimente specifice perioadei Crăciunului. Pe data de 24 decembrie, de la ora 20:30, televiziunea își propune să ofere publicului o ediție specială a emisiunii "Credo", dedicată sărbătorii Nașterii Domnului. Această ediție va include Vigilia di Natale și Liturghia conduse de Papa Francisc la Basilica Sfântului Petru. 

Pentru Ajunul Crăciunului, TVR 2 a pregătit un moment special, programând la ora 22:10 concertul „John Williams – The Berlin Concert”, înregistrat în Germania, în anul 2021. Acest concert, dirijat de celebrul compozitor John Williams împreună cu Orchestra Filarmonică din Berlin, promite să fie o experiență muzicală de excepție, incluzând interpretări ale unor coloane sonore celebre precum „Indiana Jones”, „Harry Potter”, „E.T.”, „Jurassic Park”, „Departe, departe” și „Războiul stelelor”. Aceasta reprezintă o recunoaștere a contribuției semnificative a lui John Williams în istoria muzicii de film.

De asemenea, în ziua de Crăciun, începând cu ora 13:00, TVR 2 va transmite din Piața San Pietro ceremonia „Urbi et Orbi”, ce cuprinde mesajul și binecuvântarea Papei.

Luni, 25 decembrie, postul de televiziune TVR 2 transmite un eveniment muzical de excepție la Sala Palatului, începând cu ora 15:00. Evenimentul, intitulat „Adrian, din inimă Enache - E o nebunie!", reunește pe scenă un grup de artiști de renume, inclusiv Adrian Enache. Alături de el, pe scenă urcă Bella Santiago Band și o serie de invitați speciali, precum Dida Drăgan, Theo Rose, Alexandra Ungureanu, Bella Santiago, Daniel Iordăchioaie, Tudor Turcu, Diana Enache, Rareș Varniote, Nicu Patoi și Flavius Teodosiu, interpretând atât șlagăre românești, cât și internaționale.

Mai târziu, de la ora 22:00, TVR difuzează un episod special al emisiunii “Rețeaua de idoli”, prezentat de Irina Păcurariu. Invitatul acestei ediții este Horia Tecău, o personalitate marcantă în lumea tenisului românesc.


TVR 3

Televiziunea Română (TVR) a anunțat că va difuza un program special de Crăciun, intitulat "Cântec și Poveste", în data de 22 decembrie, începând cu ora 15:00 pe canalul TVR 3. Emisiunea, moderată de Alexandru Pugna, care va fi și interpret, promite să ofere telespectatorilor o experiență unică a sărbătorilor prin colinde tradiționale românești, unele dintre ele fiind colinde inedite din Valea Țibleșului. Aceste cântece, unele parte din culegerile PS Episcop Macarie Drăgoi, sunt deosebite prin mesajul lor profund teologic. Alături de Alexandru Pugna, vor participa membrii grupului "Colindătorii Năsăudeni", incluzând pe Paul Ban, Ionuț Zăgrean și Viorel David. Emisiunea promite să aducă în casele românilor spiritul autentic al Crăciunului, prin colinde ce reflectă tradițiile și credința creștină, considerate a fi "pagini de Evanghelie", transmise din generație în generație. Producătorul emisiunii este Radu Anghel.

În data de 23 decembrie, începând cu ora 13:30, Carmen Târnoveanu va prezenta o ediție deosebită a programului „Dăruiește Românie!”, care va include participarea unor artiști de diverse genuri muzicale, cum ar fi Walter Ghicolescu, Cosmin Vaman și Alexandra Andrei, alături de trupele de pop-rock Among the Filters și Taylor.

Tot în data de 23 decembrie, de la ora 21:00, TVR 3 va găzdui un alt segment special, "Pe Drumul lui Leșe", cu participarea unor copii din Câmpulung Moldovenesc și a profesoarei lor, Iustina Horga. Ei vor aduce în studio cântece tradiționale, colinde și alte melodii populare, subliniind astfel valoarea acestor expresii culturale în viața comunităților tradiționale.

Televiziunea Română, prin canalul său TVR 3, oferă o selecție diversificată de muzică de Crăciun, incluzând un Concert simfonic remarcabil în cadrul Festivalului "Musical Celebration of Christmas". Acest concert, difuzat în trei episoade consecutive pe 24, 25 și 26 decembrie, îi aduce în prim-plan pe compozitorii barocului german - Händel, Telemann și Bach. Nicolae Moldoveanu, un muzician român cu un parcurs impresionant pe scena internațională, a revenit la Filarmonica de Stat Târgu Mureș pentru acest eveniment, demonstrându-și abilitățile versatile ca clavecinist, organist și dirijor. Cariera sa include colaborări cu orchestre de prestigiu precum Filarmonica Regală din Liverpool și Opera din Covent Garden. Același Nicolae Moldoveanu a fost, de asemenea, figura centrală în restaurarea și promovarea sunetului orgii municipale din Târgu Mureș, una dintre cele mai mari și performante orgi romantice din România, restaurată în primăvara anului 2020.

Televiziunea Română a anunțat un program special de Crăciun de la canalele sale regionale. Prin TVR Cluj, la 13:30, în Ajunul Crăciunului, emisiunea "Vine Cluju’ pe la noi", prezentată și realizată de Sergiu Vitalian Vaida, va transforma studio-ul într-un tărâm festiv, decorat cu lumini strălucitoare și elemente caracteristice Crăciunului. Emisiunea va avea ca invitați colindători talentați, care vor împărtăși poveștile și tradițiile din spatele colindelor lor, creând astfel o legătură specială între colindători, gazda emisiunii și telespectatori. Emoțiile și anecdotele adăugate vor oferi o experiență autentică și magică a sărbătorilor de iarnă.

În plus, la ora 16:00, prin TVR Craiova va fi oferit un concert de colinde din zona Mehedinți, în cadrul emisiunii "Sărbătoare la zi mare". Concertul va include performanțe de la Georgeta Corlan Enache și ansamblul "Bordeiașul" din Baia de Aramă, grupul "Mehedințenii" și atelierele de folclor ale ansamblului "Maria Tănase". Aceste segmente promit să aducă spiritul tradițional al Crăciunului românesc în casele telespectatorilor.

Televiziunea Română a organizat un eveniment festiv impresionant la Craiova, prin intermediul "Caravanei TVR 3", pe scena Teatrului Naţional din Caracal, începând cu ora 18.00. Spectacolul cuprinde un repertoriu de colinde tradiţionale româneşti, interpretate de un grup select de artişti renumiţi în domeniul folclorului, printre care se numără Claudia Torop, Polina Gheorghe, Anca Branea, Ion Drăgan, și mulți alții. Evenimentul este prezentat de Gheorghiţa Nicolae, un nume proeminent în peisajul muzical românesc. De asemenea, sunt prezente grupuri folclorice de prestigiu, cum ar fi „Gorjanca”, „Dor de Romanaţi”, „Greceşti-Cernăuteşti”, „Rapsozii Oltului de Jos”, „Burnasul” și „Mândruţele de la Olt”.

Mai târziu, începând cu ora 20.00, TVR 3 continuă să celebreze spiritul sărbătorilor prin edițiile speciale „Dăruieşte Românie!”, găzduite de Carmen Târnoveanu. Această parte a programului include participarea unor artişti de marcă, inclusiv a îndrăgitului cântăreț Cătălin Crișan și a proiectului inovativ HipHopera, ce a reunit artiști ca tenorul Alin Stoica, soprana Stephanie Radu și Bibanu. Spectacolul este ocazie unică pentru telespectatori de a experimenta o combinație remarcabilă de tradiție și inovație muzicală.

TVR 3 continuă să ofere serile speciale „Dăruiește Românie!” începând cu ora 20.00. În aceste ediții, telespectatorii au ocazia să se bucure de prezența unor artiști remarcabili în platoul Televiziunii Române, sub îndrumarea prezentatoarei Carmen Târnoveanu. Printre invitați se numără Cătălin Crișan și proiectul muzical inovator HipHopera, care îi include pe tenorul Alin Stoica, soprana Stephanie Radu și rapperul Bibanu, alături de tenorul Alin Mânzat și soprana Maria Mădălina Constantin.

În plus, în seara de Ajun, de la ora 22.00, TVR 3 transmite cea de-a XIV-a ediție a „Colindar”, un concert caritabil de colinde prezentat de jurnalista Simona Mușuroi de la TVR Craiova. Evenimentul, care are loc la Filarmonica „Oltenia” din Craiova, îi aduce în prim plan pe Paula Seling și pe invitații săi speciali: Corul Facultății de Teologie din Craiova, soprana Renata Zamfir, solista Laura Dinu, Corul mimico-gestual „Anghelos” și Corul psaltic „Sf. M. Mc. Tatiana Diaconița”. Această seară specială este dedicată cântecelor și colindelor care celebrează Nașterea Domnului.

Televiziunea Română va difuza în direct Slujba Nașterii Domnului pe 25 decembrie, începând cu ora 8:45, de la Catedrala Greco-Catolică din Blaj. Această transmisiune specială, intitulată „Lumină din Lumină”, va fi disponibilă pe canalul TVR 3. 

Mai târziu, la ora 13:00, TVR aduce în casele telespectatorilor un eveniment festiv deosebit: „Concert de colinde românești”, organizat în Auditorium Maximum al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Acest concert caritabil reprezintă o celebrare a tradițiilor și atmosferei magice de sărbători, prin intermediul unui spectacol muzical de excepție. Talent și profesionalism artistic se îmbină pentru a crea o experiență memorabilă, punând în valoare diversitatea și bogăția folclorului românesc. Pe scena acestui concert, se vor afla artiști remarcabili precum Diana Țugui, Tony Bardon și Cristian Hodrea, alături de Corul Cappella Transylvanica și Orchestra Academică Transilvană, care vor colabora cu Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania. Dirijorul Cornel Groza va conduce acest impresionant ansamblu. De asemenea, Corul Junior VIP, sub conducerea Ancăi Mona Mariaș, va participa la acest eveniment, având-o ca amfitrioană pe Loredana Corchiș, jurnalistă la TVR Cluj. Colindele, prelucrate și orchestrate de Cristian Bence Muk, vor oferi publicului șansa de a se bucura de frumusețea unică a colindelor românești într-un cadru plin de eleganță.

Televiziunea Română, prin TVR Craiova, pregătește un eveniment special pentru 25 decembrie, începând cu ora 14.00, sub denumirea „Sărbătoare la zi mare”. Evenimentul își propune să exploreze și să prezinte diversitatea stilurilor interpretative caracteristice Olteniei. Această manifestare culturală va include cântece arhaice și tradiționale, interpretate de soliști renumiți și acompaniați de Orchestra și ansamblul de dansuri „Maria Tănase”. Printre soliștii prezenți se numără Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu Căpitănescu și Marius Măgureanu.

Pe lângă aceasta, TVR 3 va organiza și emisiunea „Caravana TVR 3” care va avea loc în județul Bistrița-Năsăud, începând cu ora 18.00, de Sărbătoarea Nașterii Domnului. Aici, telespectatorii vor avea ocazia să descopere tradițiile și obiceiurile de iarnă specifice zonei, dar și să cunoască personalități culturale precum Teodora Purja, Ana Bodescu și Nicolae Bacea. Emisiunea, realizată de Studioul TVR Cluj, va aduce în prim-plan și Via Transilvanica, proiectul care a câștigat Premiul publicului pentru cel mai bun proiect de patrimoniu la Gala European Heritage Awards. Un moment deosebit al emisiunii îl reprezintă prezența Colindei, un cântec popular de o valoare inestimabilă, parte a patrimoniului mondial imaterial UNESCO, și participarea episcopului ortodox al Europei de Nord, PS Macarie Drăgoi, invitat de onoare și cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud.

Televiziunea Română din Timişoara celebrează Crăciunul, aducând în prim-plan tradițiile regionale și naționale ale acestei sărbători. Programul festiv include participarea colindătorilor din diverse regiuni ale României, precum Banat, Bihor și Hunedoara, precum și prezentarea obiceiurilor specifice de Crăciun din Bucovina. Spectacolul "Sărbătoarea Crăciunului", programat să fie transmis la ora 20.00 pe canalul TVR 3, va fi animat de prestațiile unor interpreți și grupuri folclorice din Banat și Ardeal, printre care Școala de Arte Timișoara și Grupul folcloric Lele de la Orăștie.

În continuarea celebrării tradițiilor românești, o ediție specială a emisiunii "Din Arhiva TVR" va fi difuzată pe 25 decembrie, la ora 22.00, pe TVR 3. Această ediție va prezenta interpreți din diferite regiuni ale țării, care vor interpreta melodii autentice românești, simbolizând bucuria Crăciunului. Printre invitați se numără Aneta Stan, Viorica Flintașu și Elisabeta Turcu, alături de elevii Școlii de Artă București, demonstrând că pasiunea pentru folclor transcende vârstele. Realizatorul emisiunii, Irninis Miricioiu, subliniază importanța păstrării și celebrării tradițiilor folclorice românești, considerând acestea esențiale pentru identitatea culturală națională.

Pe TVR Craiova, în a doua zi de Crăciun, de la ora 7.00, telespectatorii vor putea urmări emisiunea „Spirit și credință”, o ediție specială axată pe reflecția asupra valorilor spirituale și importante ale vieții creștine, încurajând rugăciunea pentru pace și mântuire. Emisiunea va include și învățăturile acad. dr. ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei.

Pe de altă parte, TVR 3 continuă să aducă bucuria colindelor în casele telespectatorilor. Marți, de la ora 18.00, va fi difuzată emisiunea „Colindăm colinda cu Marius Zgăianu”, prezentând cântece bucovinene tradiționale de iarnă.

Iar de la ora 19.00, TVR Iași va găzdui un recital extraordinar, „Recital Bogdan Simion și Lăutarii de mătase”, unde Bogdan Mihai Simion, un cunoscut cobzar, scriitor și culegător de muzică tradițională, va performa alături de Lăutarii de mătase: Victor Teioanu, Milan de la Bobeşti, Costel Vasilescu, Nelu Răducanu și Gigel Mihai, aducând în prim plan muzica lăutărească veche și cântece din diverse regiuni ale țării.

Televiziunea Română (TVR) din Târgu Mureș a programat pentru seara zilei de 26 decembrie un eveniment muzical remarcabil. Emisiunea "Cap de afiș", cunoscută pentru prezentarea de spectacole de excepție, a inclus în programul său un "Concert vocal simfonic de Crăciun". Acest concert a cuprins o selecție de lucrări clasice și tradiționale de Crăciun, provenind atât din repertoriul românesc, cât și din cel internațional. Evenimentul a fost caracterizat printr-o interpretare vocal-simfonică extraordinară. Pentru acest concert, Corul și orchestra Filarmonicii de Stat Târgu Mureș au fost conduse de maestrul Horváth József, un dirijor renumit, asociat atât cu Opera Maghiară, cât și cu Opera Națională din Cluj-Napoca. Printre soliștii care au contribuit la succesul evenimentului s-au numărat Mediana Vlad, o soprană de talie, Gabriel Gyarmati, un trompetist distins, și Lokodi Lehel, un organist talentat.


TVR Cultural


Televiziunea TVR Cultural se pregătește să ofere o gamă diversă de programe pentru perioada Crăciunului. Printre acestea, se vor regăsi spectacole de balet precum "Spărgătorul de nuci" și "Lacul lebedelor", piesa de teatru "Femeia perfectă", și concerte clasice, inclusiv "Concert Lang Lang: Melodiile preferate", o producție franco-germană din 2023. De asemenea, pentru o zi specială de sărbătoare, postul va difuza filmul "Tăticu' Picioare-Lungi" ("Daddy long legs" – SUA, 1955). TVR Cultural a organizat un program special și pentru cei mai tineri telespectatori, cu Opera Comică pentru Copii care va prezenta spectacole precum "Lacul lebedelor" pe 24 decembrie, "Spărgătorul de nuci" pe 25 decembrie și "Poveste de Crăciun" pe 26 decembrie, începând cu ora 11:00.

Istoricul și autoarea Tessa Dunlop găzduiește emisiunea "Gustă România" ("Eat Romania"), o incursiune gastronomică care va fi difuzată duminică, 24 decembrie, începând cu ora 18:50. Acest program promite să ofere o călătorie culinară diversificată, de la gustările de carne afumată și brânzeturi sărate din zona Carpaților, până la specialitățile pescărești din Delta Dunării, inclusiv tradiționala ciorbă de pește.

În plus, TVR Cultural anunță difuzarea filmului "Tăticu' Picioare-Lungi" ("Daddy Long Legs" - SUA, 1955), în ziua de duminică, 24 decembrie, de la ora 20:00. Regizat de Jean Negulesco, acest film clasic, care a primit trei nominalizări la premiile Oscar pentru scenografie, coloană sonoră și melodia "Something's Gotta Give", îi are în distribuție pe Fred Astaire, Leslie Caron, Terry Moore și Thelma Ritter.

Televiziunea Română prezintă un program special de Crăciun pentru telespectatori. Începând cu ora 19:00, publicul este invitat să se bucure de o experiență teatrală televizată unică. În distribuția piesei „Femeia perfectă”, de Mihai Vornicul, bazată pe o idee originală de Jean Barbier, vor juca actorii renumiți Marius Bodochi, Catrinel Dumitrescu, Amalia Ciolan, Teodora Stanciu, Razvan Oprea, Ovidiu Popa și Maria Pitea.

Mai târziu, de la ora 21:00, programul continuă cu un concert de Crăciun excepțional. Înregistrat în 2022 în Germania, la biserica Sfânta Ana din Annaberg-Buchholz, concertul îl are ca protagonist pe faimosul tenor Jonas Kaufman. Acesta va fi însoțit de invitați de seamă, printre care Diana Damrau, Rebekka Bakken, Sophia, Sheku Kanneh-Mason și Alexis Ffrench, promițând o seară muzicală de neuitat.

Televiziunea Română (TVR) va transmite în seara zilei de marți, 26 decembrie, începând cu ora 21:00, concertul excepțional „Concert Lang Lang: Melodiile preferate”, o producție Franța-Germania din 2023. Acest eveniment muzical remarcabil va prezenta repertoriul select al celebrului pianist Lang Lang, incluzând compoziții de Beethoven, Debussy, Bach, Tiersen, precum și melodii populare din filmele Disney.

Programele de Crăciun vor continua pe canalul TVR Cultural, de la ora 22:00, cu o reprezentație specială a baletului „Spărgătorul de nuci” („The Nutcracker”, 2018), interpretat de Compania de Balet din Zürich, în viziunea coregrafică a lui Christian Spuck.


TVR Folclor


Pe parcursul sărbătorilor de Crăciun, TVR Folclor oferă telespectatorilor săi o experiență unică și încărcată de emoție, printr-un program special dedicat colindelor tradiționale românești. Postul de televiziune transformă această perioadă a anului într-o aventură memorabilă, plină de bucurie și căldură, prin intermediul muzicii ce reflectă spiritul sărbătorilor de iarnă.

Telespectatorii sunt invitați să se bucure de prezența unor artiști remarcabili și ansambluri folclorice deosebite, care își împărtășesc talentul și pasiunea pentru colindele românești. Aceste melodii, încărcate de tradiție și emoție, sunt prezentate în variante autentice, fiind transmise de-a lungul generațiilor. De asemenea, tradițiile diverse ale comunităților din România sunt ilustrate prin imagini captivante, oferind telespectatorilor nu doar o experiență muzicală, ci și o celebrare a spiritului comunitar și a bogăției culturale a țării.

TVR Folclor nu se limitează doar la a oferi un program de televiziune obișnuit; postul creează o călătorie profund emoționantă în inima tradițiilor românești. Colindele nu sunt doar simple cântece, ci se transformă în povești muzicale care ne poartă într-o lume a frumuseții și autenticității Crăciunului românesc. Astfel, telespectatorii sunt invitați să se alăture acestei sărbători speciale, bucurându-se de farmecul sărbătorilor de iarnă alături de cei dragi.


6 comentarii despre subiectul „Programe speciale de Crăciun la TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural și TVR Folclor”:
Ionel

Super programul de Crăciun de la TVR! Abia aștept să văd ediția specială a Galei umorului cu momentele alea vechi de umor românesc.

Anonim

Îmi aduc aminte de Toma Caragiu, era genial. O să fie nostalgie pură.

Danuta

Ați văzut că pe TVR 1 va fi și un documentar despre Louis de Funes? E unul dintre actorii mei preferați. Louis de Funes a fost un talent unic. Am citit undeva că documentarul arată și partea lui mai puțin cunoscută. Sunt curioasă.

Andreea

Si eu sunt fană a colindelor tradiționale, dar și cele internaționale au farmecul lor.

Anonim

Mi se pare mie sau au muncit muuult mai mult anul acesta la productii de Craciun? M-am uitat pe TVR Info si am vazut cateva reportaje de sarbatori foarte interesante. O multime de programe de Craciun, exact cum imi plac mie, familiale, fara senzational.

Anonim

Fiecare televiziune are publicul ei, pentru mine e foarte bun TVR. Sarbatori fericite tuturor, inclusiv pentru cei de la echipa TVR!

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile