duminică, 28 ianuarie 2024

Adio, Ingenuity: Elicopterul revoluționar al NASA își încheie misiunea marțiană

Istoria remarcabilă a elicopterului Ingenuity al NASA pe Marte s-a încheiat după ce a depășit așteptările și a efectuat mult mai multe zboruri decât era planificat inițial. Chiar dacă elicopterul a rămas în poziție verticală și în comunicare cu controlorii de la sol, imaginile trimise pe Terra ale zborului său din 18 ianuarie arată că una sau mai multe palete ale rotorului au suferit daune la aterizare, făcând imposibilă continuarea zborurilor.

Posibil peisaj marțian - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România

Conceput inițial ca o demonstrație tehnologică pentru a efectua până la cinci zboruri experimentale pe parcursul a 30 de zile, primul aparat de zbor al umanitatii de pe altă planetă a operat de pe suprafața marțiană aproape trei ani, a efectuat 72 de zboruri și a zburat de peste 14 ori mai mult decât era planificat, înregistrând peste două ore de zbor în total.

Administratorul NASA, Bill Nelson, a declarat: "Călătoria istorică a lui Ingenuity, primul aparat de zbor pe o altă planetă, a ajuns la final. Acest elicopter remarcabil a zburat mai sus și mai departe decât ne-am fi putut imagina și a ajutat NASA să facă ceea ce facem cel mai bine – să transformăm imposibilul în posibil. Prin misiuni precum Ingenuity, NASA deschide calea pentru zboruri viitoare în sistemul nostru solar și pentru explorarea umană mai sigură pe Marte și dincolo de aceasta."

Ingenuity a aterizat pe Marte pe 18 februarie 2021, atașat de roverul Perseverance al NASA. A decolat de pe suprafața marțiană pe 19 aprilie 2021, demonstrând că zborul controlat pe Marte este posibil. După alte patru zboruri, a început o nouă misiune ca demonstrație operațională, servind ca un explorator aerian pentru roverul Perseverance. În 2023, elicopterul a executat două teste de zbor reușite, extinzând cunoștințele echipei despre limitele sale aerodinamice.

Pe parcursul unei misiuni extinse care a durat aproape 1.000 de zile marțiene, de peste 33 de ori mai mult decât era planificat inițial, Ingenuity a fost actualizat cu capacitatea de a alege autonom locuri de aterizare în terenuri periculoase, a rezolvat problema unui senzor defect, s-a curățat după furtuni de praf, a operat de pe 48 de locuri de decolare diferite, a efectuat trei aterizări de urgență și a supraviețuit unei ierni marțiene.

Operațiunile de zbor fiind acum încheiate, echipa Ingenuity va efectua teste finale asupra sistemelor elicopterului și va descărca imaginile și datele rămase în memoria de bord a lui Ingenuity. Roverul Perseverance este în prezent prea departe pentru a încerca să ajungă la elicopter.

Prima misiune cu un elicopter pe Marte va lăsa o amprentă indelibilă asupra viitorului explorării spațiale și va inspira realizarea de noi aparte de zbor pe Marte și pe alte obiecte cerești în deceniile care vor veni, mai precizează NASA în comunicatul de presă.

Un material video oficial poate fi vizionat AICI.


Niciun comentariu despre subiectul „Adio, Ingenuity: Elicopterul revoluționar al NASA își încheie misiunea marțiană”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile