joi, 21 martie 2024

Starlink a depășit pragul de 2,6 milioane de clienți, anunțând de asemenea progrese în îmbunătățirea latenței

Starlink, inițiativa de internet prin satelit a lui SpaceX, a depășit recent pragul de 2,6 milioane de utilizatori la nivel global. Această realizare vine în contextul eforturilor echipei de inginerie Starlink de a îmbunătăți performanța rețelei, cu scopul de a ajunge să ofere un serviciu cu o latență medie stabilă de 20 de milisecunde (ms) și o pierdere minimă de pachete.

Utilizator de internet pe munte - Imagine decorativă generată digital de HD Satelit România

În ultima lună, Starlink a reușit să reducă semnificativ latența medie și pe cea în cazuri extreme, pentru utilizatorii din întreaga lume. De exemplu, în Statele Unite latența medie a fost redusă cu peste 30%, de la 48,5 ms la 33 ms, în orele de vârf de utilizare. Latența în cele mai nefavorabile condiții a scăzut cu peste 60%, de la peste 150 ms la mai puțin de 65 ms. În afara Statelor Unite, latența medie a fost redusă cu până la 25%, iar latențele în cele mai nefavorabile condiții cu până la 35%.

Cunoscută și sub denumirea de timp de parcurs tur-retur sau RTT, latența este unul dintre cei mai importanți factori în percepția experienței de utilizare a internetului. Paginile web se încarcă mai repede, apelurile audio și video par mai aproape de realitate, iar avantajul în jocurile online este deja cunoscut de gameri. De exemplu, s-a demonstrat că o reducere a latenței rezultă în timpuri de încărcare semnificativ mai scurte pentru paginile web, chiar dacă lărgimea de bandă depășește 10 Mbps.

Pentru a măsura latența Starlink, sunt colectate măsurători anonime de la milioane de routere Starlink, la fiecare 15 secunde. Aceste latențe medii pe 15 secunde sunt folosite pentru a calcula latența medie și cea în cazuri extreme.

Latența în rețeaua Starlink este determinată de mai mulți factori, incluzând viteza fizică a semnalului în propagarea de la utilizator la satelit și înapoi pe Pământ, latența de la sol (de la site-urile gateway la punctul de conexiune la internet) și latența fronthaul-ului (legăturile radio între satelit și utilizator).

Echipele au ajustat algoritmii pentru a prefera căile cu latența cea mai scăzută și pentru a elimina sursele de latență inutilă și non-fizică. Aceasta include optimizarea bufferelor și a algoritmilor pentru a crește capacitatea legăturilor gateway de la sol la sateliți și îmbunătățirea latenței WiFi. Cu aceste îmbunătățiri, activitățile online precum descărcările mari de fișiere sau gaming-ul nu se vor mai influența reciproc în ceea ce privește latența.

Până acum, echipele au desfășurat și testat 193 de versiuni diferite de software pentru sateliți, 75 pentru gateway-uri, 222 pentru Starlink și 57 pentru software-ul WiFi.

Starlink a menționat că are deja peste 2,6 milioane de clienți. Aceștia pot aștepta îmbunătățiri continue ale latenței în săptămânile și lunile următoare, pe măsură ce sunt devin prioritare actualizările software, construirea infrastructurii de sol adiționale și lansarea de noi sateliți.


Niciun comentariu despre subiectul „ Starlink a depășit pragul de 2,6 milioane de clienți, anunțând de asemenea progrese în îmbunătățirea latenței”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile